2012. december 28., péntek

A 2012-es év legjobb Éhezők Viadala momentumai

Remélem, nem feküdte még meg a gyomrotokat a sok karácsonyi bejgli év végi összefoglaló, mert most egy újabbat olvashattok. A Movies.com szokásos elemző cikksorozatának aktuális epizódja az idei év Éhezők Viadala momentumait foglalja össze.

Bár a jövőre nézve is nagy reményeink vannak, most álljunk meg egy pillanatra, hogy visszanézzünk a sorozat meghatározó évére: arra az évre, amelyben az Éhezők Viadala filmváltozata a mozikba került, és bebizonyította, hogy egy nagyon magas szintű sorozat lehet. Íme 2012 csúcspontjai:


A legnagyobb kamu: Katniss anyukája a rejtélyes női karakter: nem szeretném, hogy rossz legyen a szánk íze, de a végén elvenné a kedvünket, szóval essünk túl rajta gyorsan. Elismerés a Lionsgate-nek, amiért ilyen remek szereplőgárdát állított össze, de hogy is volt ez a rejtélyes női karakterrel? A stúdió teljesen lázba hozta a rajongótábort azzal, hogy talán egy új karaktert hoznak be, vagy valamelyik Kiválasztottbeli karaktert láthatjuk idő előtt, ehhez képest a rejtélyes női karakter Katniss anyukája lett. Ez nem volt szép tőlük.

10. Éhezők Viadala figurák: Gyerekkorom óta nagy lelkesedéssel gyűjtök dolgokat. Az egy dolog, ha az ember elmegy a boltba, és megveszi a teljes sorozatot, és teljesen más az, amikor az ember vesz valamit, amiről nem tudja biztosan, mi van benne, reméli, hogy egy olyan darab, ami még nincsen meg neki. Noha ipari mennyiségű jó minőségű Éhezők Viadala ajándéktárgy van a piacon, tény, hogy ezek az aprócska Kiválasztottakat ábrázoló figurák, amelyek még csak nem is emlékeztetnek eredeti párjukra, ezt az érzést elevenítették fel, így megvásárlásuk sokkal inkább élmény volt, semmint cél, amely szentesíti az eszközt. És igen, vagyok akkora balek, hogy inkább megvegyek egy figurát többször, semmint hogy belekukkantsak a boltban a dobozba, hogy ne lőjem le a meglepetést, amíg hazaérek.




9. Az Éhezők Viadala színészei, mint nagy család tagjai: Végülis az a fontos, hogy az érintettek, akik elkészítik az Éhezők Viadala filmváltozatát, könyvhűek maradjanak, és egy korrekt filmet hozzanak létre, de érdekel az valakit, ha a stáb és a szereplőgárda nem élvezi a folyamatot? A közösségi médiának hála tudjuk, hogy az Éhezők Viadala csapata esetében erről szó sincs, és rengeteg olyan forgatáson kívüli fotót kapunk, amelyen a stábtagok nagyon jól érzik magukat együtt. Nelson Ascencionak (Flavius) nagyobb adag forgatáson kívüli képe van a Futótűz forgatásáról, Atlantából, Lenny Kravitz (Cinna) is megosztott olyat, amin Woody Harrelsonnal zenélnek, és most, hogy az első film megjelent, és véget ért, sok olyan kiválasztottat alakító színész, mint Kalia Prescott, aki a 3. körzet Kiválasztottját játszotta, kapott engedélyt arra, hogy feltöltse a legjobb kulisszák mögötti pillanatokat alakító képeket. Sok-sok ilyen van, amit érdemes nyomon követni.


8. Futótűz mozgó posztere: Az Éhezők Viadala mozgó poszterének megjelentetése hidegrázós élmény volt, de hogyan tudták eljátszani még egyszer ugyanazt ugyanolyan nagy hatással? Kellemes meglepetésről beszélhetünk. A mozgó poszter nem csupán kapcsolódik az előző részhez, azáltal hogy megtartotta a kivitelezést és a háttérdallamot, de teljesen új érzelmeket is ébreszt azáltal, hogy az Éhezők Viadala logója a Futótűzébe alakul, miközben a háttérben a zene is megváltozik, amely sürgető érzést kelt. Hogy ne lenne tökéletes, amikor az az óra csak ketyeg és ketyeg?

7. Cinna és Katniss Éhezők Viadala részlet: Az előzetesek izgalmasak meg minden, de a filmrészletek alapján több következtetést levonhatunk a film minőségével kapcsolatban, és az, ami megerősítette, hogy nagy dobás lesz a film, egyértelműen Katniss és Cinna megismerkedésének pillanata. Mire ez az apró gyöngyszem megjelent, már láttuk a jelmezeket és a díszletet, ahol a jelenet játszódik, de nem volt sejtésünk a hangulattal, az érzelmi töltettel kapcsolatban, és leginkább azt sem sejtettük, hogy vajon miféle sajátos kötelék alakul majd ki Katniss és együtt érző kapitóliumi stílustanácsadója között. Ez a 44 másodperc választ adott kérdéseinkre, mégpedig a lehető legjobbat:


6. Az Éhezők Viadala DVD megjelenése: Mi lehet jobb, mint a film megnézése újra-és-újra? Persze nagyon sokan voltak, akik már a film mozis vetítése során is többször megnézték a filmet, azonban a DVD-s megjelenés bizonyította, hogy ezt sose lehet megunni. Persze remélhetőleg kopásig nézzük majd a DVD-t és Blu-Rayt, hiszen ezeken fantasztikus extrákat osztottak meg velünk, amiket megéri megnézni. Azt hihetnénk, hogy a kulisszák mögötti jelenetek megölik a mozi varázsát, és talán a néző figyelmét elvonják a filmről, mi, Éhezők Viadala rajongók nem egyszerű mozinézők vagyunk, akik arra számítottak, hogy elkápráztat majd minket a szélesvásznú adaptáció; mi az első pillanattól kezdve részesei voltunk a film készítésének, és az extrákat tartalmazó lemeznek köszönhetően most még inkább elmélyülhetünk a folyamatban, mint bármikor előtte.

5. Éhezők Viadala a San Diego-i Comic Conon: Sokkal személyesebb is lehetett volna az élmény, mint bármi más, ám az, hogy lehetőségünk nyílt együtt lógni Jack Quaiddel, Dayo Okeniyivel, Alexander Ludwiggal, Willow Shields-szel és Amandla Stenberggel, mindenképpen 2012 egyik csúcspontját jelentette, és még azt is elfeledtette, hogy a Lionsgate nem csinált a sorozatnak külön panelt. Sőt, még úgy is, hogy a főszereplő hármas sem jelent meg az eseményen, még így is hatalmas tömegeket vonzott az Éhezők Viadala, ez a Lionsgate standján bebizonyosodott. Amikor  Quaid, Okeniyi, Ludwig, Shields és Stenberg autogramot osztogatott, igazi őrületet jelentett, ahogy rajongók tömege kígyózott a helyiségben, akik türelmetlenül várták,  hogy autogramot kapjanak vagy csak egy pillantást vethessenek élőben a Kiválasztottakra. El tudnátok képzelni, mi lenne, ha maga Katniss is megjelenne? Reméljük, jövőre kiderül!


4. Danny Strong írja a Kiválasztott, 1. és 2. részének forgatókönyvét: Az Éhezők Viadalának megvolt a maga írócsapata Billy Ray személyében, aki tehetséges forgatóköny író, Suzanne Collins, szerző személyében, aki az alapanyagot megírta és Gary Ross személyében, aki végül életre is keltette a megírtakat. Most, ha megnézzük, mi a helyzet a Futótűzzel, akkor kezdjük a sort Simon Beaufoy-jal, aki Oscar-díjas forgatókönyv író, ami nagyszerű, és voltak hírek arról is, hogy Michael Arndt is színre lépett, hogy pár dolgot újraírjon. Neki is megvan a maga Oscar szobrocskája, ám az átírás már rávilágíthat bizonyos problémákra, így aztán nem mindegy, hogy ki csinálja. Az is tény, hogy a hivatalos források nem jelzik Suzanne Collinst forgatókönyv íróként, noha Beaufoy azt nyilatkozta, hogy az írónő segítségére volt. Persze, az is lehet, hogy megint minden nagyszerű lesz, de azért megnyugtató a tény, hogy Danny Strongot és csak őt nevezték meg az utolsó két film forgatókönyv írójaként. A fickó Emmy-díjat nyert egy politikai témájú anyagért. Szeretném, ha Suzanne Collins nevét is látnánk a Kiválasztott filmek forgatókönyvírójaként, de ami azt illeti, a forgatókönyvek Strong kezében is jó helyen vannak.

3. Francis Lawrence Örökkön Örökké: Gary Ross távozása is közel állt ahhoz, hogy a Legnagyobb Kamu címet elnyerje, különösen azok után, hogy maga Katniss, vagyis az őt alakító Jennifer Lawrence is azt nyilatkozta a fülöp-szigeteki Daily Inquirer-ben, hogy nagyon csalódott volt, amikor Ross úgy döntött, kiszáll, ám mióta kiderült, hogy Francis Lawrence veszi át a helyét, Lawrence elnyerte bizalmunkat, mindezt anélkül, hogy akár egyetlen képkockát láttunk volna tőle. Bár Francis Lawrence fogadtatása elég vegyes volt, mégis a Lionsgate legfontosabb tulajdonáról beszélünk. Miért hagyná a stúdió, hogy Lawrence átvegye a sorozat fölötti hatalmat, ha döntéshozók nem lennének biztosak abban, hogy Lawrence megfelel az elvárásoknak? Nem, ebben nem lehetünk biztosak, amíg a Futótűz meg nem jelenik a mozikban, de eddig az érintettek közül senki nem adott hangot bizonytalanságának, a stúdió pedig úgy tűnik, még többet vár tőle, ami természetesen elég lehet ahhoz, hogy mi magunk is optimisták lehessünk.

2. A Futótűz szereplőválogatása: Kétségtelen, hogy azok, akik még a könyvek olvasása előtt állnak, kicsit kevéssé találhatják kiemelkedő jelenségnek a szereplőválogatást, ám azok számára, akik ismerik, és megszerették ezen világ karaktereit, végtelenül izgalmas végigkövetni, ahogyan a stúdió valódi arcokat kapcsol a nevekhez. Ekkoriban a Lionsgate nem csupán kitöltötte a 75. Viadal résztvevőinek névsorát, a stúdió azon színészekkel is leszerződött, akik segítségünkre lesznek abban, hogy elérjünk a sorozat fináléjáig. Bár a kiválasztottakat alakító színészek még a második film vége előtt megismerik az írónőt, ez a nagyon családias és személyes jellegű válogatási folyamat sokkal erőteljesebbé teszi majd karaktereik halálát. Az első film bebizonyította mindezt: még a névtelen Éhezők Viadala szereplők is érezhetik a rajongótábor szeretetét.

1. Az Éhezők Viadala, a film: Ettől tényleg nincs semmi, ami jobb. A film nem elég, hogy több, mint 680 millió dolláros mozis bevételre tett szert világszerte, de a kritikusok is jól fogadták, külföldön is, és a Rotten Tomatoes weboldalán például 85%-os eredményt ért el. Mondhatunk, amit akarunk Gary Ross kamerarángatós technikájáról, mindent összevetve az Éhezők Viadala egy különös jó színészi képességekről tanúbizonyságot adó, lenyűgöző kaland, ami könyvhűségét bizonyítja azáltal, hogy a történet minden egyes rétegét bemutatja, mindezt hatalmas érzelmi töltettel átitatva. Nem biztos, hogy igazunk van, de az Éhezők Viadala sikere megalapozta a Futótűz és a további filmek sikerét is. És bár lehet, hogy Gary Ross itt hagyott minket, de az első film elkészült, és a következők, három egymást követő ősszel jönnek, így a végén egy igazán jó minőségű és különleges filmsorozatot kapunk majd eredményül.

1 megjegyzés: