2012. október 9., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 24. fejezet

Katniss ész-vesztve rohan Prim hangja után, és csak akkor jön rá, hogy nem húgától ered a hang, amikor meglátja a madarat a fán, amely élethűen utánozza Prim hangját. Katniss lelövi a madarat, és megpróbál megnyugodni, mire Finnick utoléri. 
Ekkor azonban egy másik hang kezd el sikítani, Finnick pedig "Annie!" kiáltásokkal indul a hang irányába éppoly kétségbeeséssel, mint korábban Katniss. A lány követi, lelövi az Annie hangját utánzó fecsegőt is. Finnick azonban ekkor sem nyugszik meg teljesen, hiszen a madarak csak olyan hangokat ismételnek meg, amit azelőtt már hallottak. Felmerül tehát a kérdés, hogy Primet és Annie-t valóban megkínozták volna? 

Miközben Katniss ezen gondolkodik, egy újabb madár Gale hangját utánozza. Katniss menekülőre fogja, közben tudatában van annak, hogy a Kapitólium ezúttal (is - akárcsak tavaly a halott Kiválasztottakat idéző mutánsokkal) érzelmileg akarja megsebezni őket. Amikor azonban elérik a dzsungel szélét, nem tudnak kijutni Peetához, Johannához és Beeteehez, mivel egy láthatatlan fallal vannak elválasztva tőlük. Amikor erre rájönnek egy nagy halom madár sereglik föléjük és sok-sok ismerősük segélykiáltását küldi Katniss és Finnick felé. Finnick a földre kuporodik és befogja a fülét, Katniss azonban megpróbálja lelőni a madarakat, de azok helyére újak érkeznek. Csak az óra leteltével ér véget a borzalom ezúttal is.


Amikor "kiszabadulnak" Katniss elmondja Peetának félelmét, aki mindenféle logikus érvekkel próbálja meggyőzni Katnisst, hogy nem bántották szeretteit. Finnick hisz neki, ám Katnissben maradnak kétségek. Ekkor Johanna meglepi a lányt:
"– Peetának igaza van. Az egész ország odavan Katniss hugicájáért. Ha tényleg megölték volna, akkor tuti, hogy kitörne a lázadás – veti közbe Johanna. – Arra pedig végképp nincs szükségük, nem? – Azzal hátraveti a fejét, és elkiáltja magát: – Nem akarjátok, hogy fellázadjon az egész ország, ugye?"
Peeta azt tudakolja, kivel zsarolták Finnicket, Katnissnek pedig lassan összeáll a kép, hogy ki is Annie Cresta: egy öt évvel ezelőtti győztes, aki bár túlélte a Viadalt, érzelmileg mégis instabil maradt. Helyette jelentkezett önként Mags.
"Szóval ő lenne Finnick szerelme. Nem a dögös kapitóliumi csajok közül választott. Hanem egy szegény, bolond lányt a körzetéből."

Ágyúdörrenés jelzi, hogy valaki ismét meghalt. Lassan lemegy a nap, és újabb 8 halott képét vetítik az égre: köztük Cashmere, Gloss, Wiress, Mags, a morflingfüggő nő a Hatodik körzetből, aki megmentette Peeta életét és Blight, Johanna társa is aznap halt meg. A szövetségesek megbeszélik, hogy rajtuk kívül még életben vannak a 2. körzet kiválasztottjai és Chaff. 8 fő összesen...

Ekkor váratlanul egy ezüst ejtőernyő érkezik, amely 24 zsemlét hozott, a Harmadik körzetből. Mindenki kap 2-őt, és míg a nyugodt tengerparton lakomáznak az egyik körcikkben hátborzongató rovarciripelés hallatszik, ám a rovarok szerencsére nem hagyják el a dzsungel területét. Peeta és Katniss felajánlják, hogy őrködnek. Peeta a dzsungelt, Katniss pedig a tengert tartja szemmel. Ekkor azonban váratlan dolog történik.

Bár nem mondja ki konkrétan, Peeta utal rá, hogy tudja, Katniss abban mesterkedik, hogy ő életben maradjon. Ám Peetának pedig az a célja, hogy Katniss élje túl a Viadalt, és erős fegyvert vet be: egy aranymedált, amelyet kinyitva az egyik oldalon Katniss anyukája és húga, a másikon pedig Gale látható, mindhárman boldogan nevetve. Ezzel próbálja meggyőzni Katnisst, hogy családjának szüksége van rá. Sőt. 
Peeta félreérthetetlen célzást tett. Arra utalt ugyanis, hogy Gale egy nap tényleg a családomhoz fog tartozni, feltéve persze, ha megérem. Mert hozzámegyek feleségül. Peeta egyszerre adja nekem az életét és Gale-t. Azért csinálta, hogy soha többé ne legyenek kétségeim ezzel kapcsolatban. Peeta azt akarja, hogy mindent fogadjak el tőle.


Katniss megpróbálja meggyőzni Peetát, hogy neki pedig rá van szüksége. Az ő élete is sivár lenne a fiú nélkül. Peeta végül nem kezdi el az ellenkezőjét bizonygatni, hanem a szerelmesek elmerülnek egymás csókjaiban. Ekkor azonban hirtelen villám csap az egyik fába, éjfél lesz, Finnick is felriad, és felajánlja, hogy tovább őrködik valamelyikük helyett. Katniss fekszik le pihenni, és míg elalszik megpróbálja elképzelni azt a világot, ahol nincs viadal, ahol Peeta gyermekei békében nőhetnének fel...

Tudom, hogy ez inkább a Viadal előtti nap, a tetőn, de nagyon megtetszett és imádom a Nikola Nickart munkákat

És szerintem a három kötetben ez az egyetlen fejezet, amely nem függővéggel zárul :) Viszont lassan közeledik a kötet vége, még hatalmas meglepetésekkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése