2012. október 27., szombat

Alicia Keys - Girl On Fire videó és Éhezők Viadala vonatkozások

Ahogy Barbyca említette az Alicia Keys Girl On Fire című számát, kicsit utánakerestem (annál is inkább, mert a hét közepi pörgés után picit megint leültek a hírek), miről is van szó, és hogy milyen módon kapcsolódik ez a szám az Éhezők Viadalához. Mert a cím alapján ez természetesen nem kétséges, a kérdések akkor merültek fel bennem, amikor megnéztem a klipet, amely inkább szól gyermeket nevelő fiatal anyáról, semmint az életben maradásért harcoló dacos kamaszlányról. Íme a videó, ami egyébként alig több, mint egy hete jelent csak meg:



És akkor nézzük, kötődik-e a fiatal énekesnő száma az Éhezők Viadalához.




Egy nyár végi EW cikkben kérdezik először, amikor elárulta, hogy az új albumának is Girl On Fire lesz a címe:

Kezdjük új lemezed címével, ami a Girl On Fire. Tudom, hogy valahol azt írtad, hogy változást szerettél volna az életedben, és ez az újrakezdés és egy új utazás elejét jelenti számodra, de a címet az Éhezők Viadala is inspirálta?
Tudod, az a vicces, hogy nem. Hatalmas sokkhatás volt, amikor hallottam az Éhezők Viadaláról - akkoriban [amikor a címet adtam] nem ismertem a könyvet. Nem tudtam, hogy azt hiszem, így utalnak a benne szereplő egyik lányra. Úgyhogy nagyon keményen dolgoztunk, hogy minden működjön és összerakjuk a dalt. Egyébként nagyon korán is jött ez ki, nem volt jó az időzítés. De nem, semmi köze az Éhezők Viadalához. Az erőteljes érzés az, amiről szól az egész.

Egy a héten kiadott THR cikkben viszont Alicia többet elárul és tovább is megy:
- Megkerestek, amikor megírtam a dalt. - mondja Alicia a THR riporterének az Éhezők Viadala film készítőire utalva. - Megkerestek, hogy a dal legyen... azt mondták "Hátha beleillik a dal a filmbe." És a szó szoros értelmében, ha kicsit máshogy időzítettek volna, akár össze is jöhetett volna. Ami igazi őrület lett volna... Ha a lemezem később jelenik meg, mint a film.
- Szóval nem egymás hatására születettek. - teszi hozzá. - Semmi közük nincs egymáshoz. Előbb részt vettem a magam Girl on Fire utazásán, aztán készült el a film. Szerintem ők utánoztak engem!

4 megjegyzés:

  1. "Szerintem ők utánoztak engem!" - heh... remélem ezt vicces kedvében mondta...
    Én szeretem Alicia-t, ezt a klipjét nemrég láttam is. A cím alapján egyből a film jutott eszembe.
    Nem is tudom, belefért volna-e a filmbe. A refrén mondjuk hangulatilag igen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, az a mondat kicsit erős.

      Mindegy, nekem nem tetszik a klip, a szám sem annyira, de utána akartam járni.

      Törlés
  2. Nem nagyon hiszem hogy az ő száma volt előbb hiszen Collins 2008ban adta ki a könyvet. Szerintem azért van benne egy kis Éhezők Viadala inspiráció, nem is tudom, nem tudom elképzelni, hogy "csak úgy véletlenül ugyanaz" a címe... :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen-igen. Ő amúgy végig a filmre utal, szerintem úgy érti, hogy az ő száma film előtt lehetett kész (mivel ugye emiatt keresték meg a Lionsgate-től is). De a szám nekem amúgy sem jött be, a csaj meg nem lett szimpatikusabb.

      Törlés