2012. október 28., vasárnap

Konyhaművészetet tanuló fiatalok a Futótűz forgatásán

A konyhaművésznek készülő Vanessa Gerig és Eero Wilson segédkeznek az Éhezők Viadala: Futótűz forgatásán. 


Eero Wilson - aki egy konyhaművészeti program végzős diákja - példája bizonyítja, hogy milyen fontosak lehetnek hosszútávon az emberi kapcsolatok egy diák életében:
- Egy barátomon és egyben osztálytársamon, James Perinin keresztül kerültem képbe - mondta Wilson. 

Perini Jack White-tal dolgozott együtt, aki egy olyan élelmiszer stylist, aki 61 filmben dolgozott már, például az Eredetben, és olyan filmsorozatokban, mint a Mad Men - Reklámőrültek vagy a Két pasi meg egy kicsi
Perini felvette a kapcsolatot a Konyhaművészeti Program vezetőjével, Johnson Ogun séffel, Ogun pedig beszélt az osztálynak arról, hogy White szeretne felkérni néhány diákot, hogy segítsenek neki egy forgatáson.
Perini elkezdett White-nak dolgozni, együtt dolgoztak az Éhezők Viadalán is, majd leszerződtették őket a Futótűz forgatására is. A második film egyik jelenetéhez kicsit több segítségre volt szükségük, így Perini megkereste Wilsont, hogy el tudna-e szabadulni pár napra az iskolából és a munkából, hogy elutazzon Atlantába és kisegítse őket. 
- Egy héttel azelőtt hallottam a lehetőségről, mielőtt elutaztam. És úgy alakult, hogy elengedtek egy hétre az iskolából és kértem egy hét szabadságot a munkából is.

Wilson a forgatáson szerzett tapasztalatairól is mesél:
- A forgatáson szerzett tapasztalataim fontosak voltak számomra, hiszen lehetőséget biztosítottak arra, hogy egy olyan szemszögből nézzek a filmgyártásra, amelyről azelőtt csak hallottam vagy olvastam. Sokat tanultam is a forgatáson, az én munkám pedig egy hatalmas kirakó egyetlen darabkája volt csupán. Felhasználtam a tanult eszközöket és módszereket arra, hogy elemezzem és értékeljem a körülöttem zajló dolgokat. Időm egy részét azzal töltöttem, hogy azon gondolkodtam, hogyan lehetne maximalizálni a hatékonyságot és minimalizálni a költségeket, de nagyon nehéz mindezt gyakorlatban végrehajtani egy olyan ágazatban, ahol rengeteg 'mi van, akkor ha' szituáció adódik. Az emberek állandóan meggondolják magukat, amikor pedig ennivalót kell készíteni egy film számára, akkor a mi dolgunk, hogy az elkészüljön. Fel kellett készülnünk arra, hogy bármit kérhettek, ez pedig pazarlással járt, és itt nem számít, mit tanult az ember az iskolában. 

Miközben Wilson elég kimerítőnek találta a 13 órás munkanapokat, újdonsült tiszteletet kezd érezni azok iránt, akik nem ritkán napi 20 órát is dolgoznak ebben a szakmában:
- Azok az emberek, akik ezt nap-nap-után csinálják, fantasztikusak abban, amit csinálnak - azért teszik, hogy biztosak legyenek abban, hogy a lehető legjobban végzik el a munkájukat. - mondta Wilson. - Megtanultam tisztelni a filmiparban a kulisszák mögött dolgozó embereket azok alapján, amit láttam. 
Forrás: Flor-Ala

A két fiatalról egy másik írást is találtam.



 Vanessa Gerig és Eero Wilson érdeklődését valószínűleg nem a színészek kötik majd le, ha jövő ősszel megjelenik az Éhezők Viadala: Futótűz a mozikban. Valószínűbb, hogy a filmben látható süteményeket, sült malacot, füstölt húsokat, amelyek elkészítésében ők is segédkeztek, jobban megfigyelik.

 Vanessa Gerig és Eero Wilson mindketten konyhaművészetet tanuló diákok, Észak-Alabamából, akik Jack White élelmiszer stylist mellett egy hetet töltöttek Atlantában, hogy elkészítsék mindazokat az ételkülönlegességeket, amelyek a [Kapitóliumi fogadás] 30 méteres asztalán sorakoznak fel.


A Towandából származó Gerig elmondta, hogy White egy héten keresztül nagy szabadságot adott neki a munkában:
- Egyszerűen fenomenális volt - mondta Gerig a White-tal való közös munkáról. - Mellette nagy öröm dolgozni. Csak az irányt mutatta meg, merre haladjak, aztán hagyta, hogy tegyem a dolgomat.

Wilson számára ez a munka azt is jelentette, hogy megtanulhatott ipari füstölővel és különböző fajta dolgozni.
- Rengeteg füstölt húst készítettünk. - mondta. - Klassz volt, hogy megtanulhattam, hogyan működik a füstölő, és hogy a különböző húsok hogyan nézzenek ki. Ez az egész egy nagyon drága folyamat és másképp  nem is lettem volna képes megtanulni.

Wilson, aki mióta Florence-be költözött az iskola kedvéért, a Ricatoni's éttermében dolgozott, azt mondta, a filmgyártás közbeni rohanás semmi ahhoz képest, ami egy étteremben zajlik. Azt mondja, a White-tal való munka pörgős volt, de szervezett.
- Határozottan sietnem kellett párszor, hogy biztosan elkészüljek mindennel. - mesélte. - De leginkább amiatt izgultunk, hogy tetszeni fog-e mindenkinek, amit csinálunk.

Ez különösen fontos volt, tekintve, hogy a fiataloknak szóló trilógiában milyen nagy szerepe van az ennivalónak. 
- Rájöttem, hogy a mi feladatunk döntő fontosságú. - mondta Gerig. - Vannak különböző élelmiszerek és stílusok, amelyek jellemezték az egyes körzeteket, amelyek számára az ennivalót készítettük. 

Gerig azt is elmondta, hogy ez a lehetőség rávilágított arra, hogy a konyhaművészetet ilyen területen is alkalmazni lehet:
- Szeretnék betörni valahogy ebbe az ágazatba. - mondta Gerig. - Jack egy héten keresztül olyan dolgokat mutatott, amelyekre mindig emlékezni fogok, és amelyet magammal viszek hátralévő életem során.
Forrás: DecaturDaily

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése