2015. április 15., szerda

Olvassuk újra a Kiválasztottat - 20. fejezet

Sűrűsödnek a történések a Kapitóliumban a 451-es Osztag körül. A bejegyzés erősen SPOILER-es, aki nem olvasta még a könyvet, az csak saját felelősségére olvasson tovább. Az összefoglaló természetesen nem helyettesíti a könyvélményt, nem is célja az.


"Elsőnek érek oda Boggshoz, letaglóz a szétszaggatott test, a leszakadt végtagok látványa. Keresek valamit, amivel el tudom állítani a testéből ömlő vörös patakot. Homes félrelök, letérdel Boggs mellé, és feltépi egy elsősegélyláda tetejét. Boggs elkapja, és megszorítja a csuklómat. Az arca mintha elhalványulna, szürke lesz a haláltól és a hamutól. 
[...]
Boggs mellé térdelek, felkészülve rá, hogy újra el kell játszanom a szerepet, amelyet a Viadalon már kétszer – Rutával és a morflingfüggőkkel a Hatodik Körzetből – eljátszottam. Nem hagyhatom magára, kell valaki, akibe kapaszkodhat, míg távozik az élők sorából."

Miközben Boggs haldoklik, újabb veszély fenyegeti a csapatot:

"– Visszavonulásra felkészülni! – üvölti Jackson.
Finnick visszakiabál neki, és a háztömb túlsó vége felé mutogat, ahol bejöttünk. Valami fekete, olajszerű anyag lövell gejzírként az égbe, majd hömpölyög az épület közt az utcán, áthatolhatatlan falat képezve. Az anyag nem folyékony, de nem is gáznemű. Nem mesterséges, de nem is természetes. Az viszont biztos, hogy halálos."



Egyetlen pillanatra sem állnak le az események, valóban olyan, mint egykor a Viadalon. Biztosan nagyon pörgős, akciós rész lesz ez a filmben:

"Valaki hátraránt, elveszítem Boggst, és elvágódom a köveken. Peeta bámul le rám, zavaros, eszelős tekintettel. Úgy látszik, megint visszatért az eltérítettek világába. Magasba emeli a fegyverét, hogy bezúzza vele a koponyámat Időben sikerül arrébb gurulnom, mert a következő pillanatban a puskatus a köveken csattan. A szemem sarkából látom, ahogy Mitchell a földre dönti és leszorítja Peetát. De aztán Peetának – aki mindig is iszonyatosan erős volt, de most, elborult aggyal megfékezhetetlenné válik – valahogy sikerül benyomnia a lábát Mitchell hasa alá, aztán jó messzire elrúgja magától.
Hangos csattanás hallatszik, ahogyan a pod aktiválja a csapdát. Az épületek oldalán futó vájatokhoz csatlakoztatott kábelek a kövezetet áttörve felhúzzák a hálót, amelyben ott vergődik Mitchell. Először nem értjük, mitől lesz azonnal csurom vér, de aztán meglátjuk, hogy a háló valójában szögesdrótból van."

Miközben a csapat továbbra is menekül a fekete, mindent elárasztó, kátrányszerű anyag elől, bemennek egy házba, ahol Peetát - jobb híján - egy szekrénybe zárják, míg lehiggad. Boggs is itt hal meg végül, miközben ezt az utolsó üzenetet hagyja Katnissnek:

"– Ne bízz bennük! Ne menj vissza! Öld meg Peetát! Tedd meg, amiért idejöttél!"

Boggs halála után, az osztag helyettes vezetője el akarja kérni Katnisstől a Holót, de a lány nem adja, mondván Boggs rá ruházta. Jackson ezt nem akarja elhinni, nem érti, miért tett ilyet a férfi. Ezt Katniss sem érti, de azt sem, hogy értse Boggs utolsó szavait. Katniss azt hazudja Jacksonnak, hogy Coin megbízásából teljesít egy titkos küldetést, amelynek során meg kell ölnie Snow elnököt, de amikor Jackson megkérdezi, hogy akkor miért küldte utánuk Peetát, Katniss nem tud előrukkolni frappáns válasszal. Szerencsére Cressida a segítségére siet:

"– Mert az utolsó két interjút, amelyet Caesar Flickerman Peetával készített, Snow elnök rezidenciáján vették fel. Plutarch szerint Peeta könnyen eligazodik ezen a helyszínen, amelyről amúgy szinte semmi információnk sincs."

Mivel a többség Katniss mellett áll, elindulnak. Immáron céltalanul haladnak majd előre a Kapitóliumba. Boggs halott testét a házban hagyják, Peetát viszont magukkal viszik. Szerencsére a kátrányszerű anyag nem maró, csak a párája mérgező, de azt egy-egy gázálarccal semlegesíteni tudják.

Néhány utcányira egy újabb házba mennek be, ahol kicsit megpihennek. Katniss elgondolkodik azon, hogyan tovább.

"Éppen amikor nyomasztani kezd, hogy megint milyen slamasztikába rángattam bele a többieket, távoli robbanások sora rázza meg az épületet, – Ez közel volt – jegyzi meg Jackson. – Jó négy-öt háztömbnyire.
– Ahol Boggst hagytuk – mondja Leeg 1.
Ekkor a tévé magától bekapcsol, és élesen sípolni kezd, s a társaság fele felpattan.
– Jól van, nyugalom – kiáltja Cressida. – Ez valami rendkívüli adás lesz. Ilyenkor minden kapitóliumi tévékészülék automatikusan bekapcsol.
Magunkat látjuk a képen, közvetlenül azután, hogy a bomba letépte Boggs lábát. Közben egy narrátor meséli a nézőknek, hogy mi történik. Azt mutatják, amikor a robbanás után próbáljuk rendezni a sorainkat, és meglátjuk az utcán felénk hömpölygő fekete áradatot, majd fejvesztve menekülünk. Egy darabig még a káoszt nézzük, aztán a hullám elsöpri a kamerákat. Utoljára még Gale-t látjuk egyedül az utcán, amint megpróbálja szétlőni a Mitchellt csapdába ejtő háló tartókábeleit."

A Kapitóliumban most jöttek rá, hogy az Osztag ott van, de amint a közvetítés végére kiderül, halottnak hiszik őket. 

"– Nos, most, hogy ilyen szépen kipurcantunk, mi legyen a következő lépés? – kérdezi Gale.
– Hát nem nyilvánvaló? – Senki sem vette észre, hogy közben Peeta visszanyerte az eszméletét. Fogalmam sincs, mióta nézi az adást, de amilyen kétségbeesett képet vág, valószínűleg eleget látott belőle, hogy tudja, mi történt az utcán. Láthatta magát, hogy bekattant, hogy megpróbálta beverni a fejemet a puskatussal, és belelökte Mitchellt a podba. Fájdalomtól eltorzult arccal felül, és egyenesen Gale-hez intézi a szavait.
– A következő lépés az lesz, hogy... végeztek velem."
Az idézetek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

1 megjegyzés:

  1. Ebben a fejezetben kedveltem meg Cressidát igazán :)
    A filmben remélem hasonlóan csinálják meg azt amikor a fekete anyag elől menekülnek,mint a Futótűzben a köd elől, az a zenei aláfestés annyira jó volt.:D

    VálaszTörlés