2015. április 7., kedd

A Kiválasztott 1. rész végéről és merre tart majd a 2. rész

A Kiválasztott 1. rész DVD-jének megérkeztével lassan a 2. rész iránti várakozás veszi át a főszerepet és az Entertainment Weekly cikke is szemmel láthatóan ebből a célból íródott. A cikk SPOILERveszélyes, aki nem olvasta még az utolsó Éhezők Viadala könyvet, csak akkor olvasson tovább, ha biztosan kíváncsi a cselekmény továbbhaladásának lényegére. 

Forrás: Tumblr

A Kiválasztott 1. rész kísérteties képpel búcsúzik. A bevérzett szemű Katniss, nyakán merevítővel elindul, hogy megkeresse az eltérített Peetát, aki magányosan őrjöng szobájában. Ő az egyetlen, aki megsebezte Katnisst, mert bár kimenekítették a Kapitólium karmai közül, ott még vadászdarázs méreg segítségével átmosták az agyát, így elérték, hogy az általa szeretett lányban a fenyegetést lássa. Megfelelő vége lett ez a filmnek, nem csupán azért, mert Suzanne Collins regényének közepe táján található, hanem ez a befejezés épp optimális ahhoz, hogy a következő részben elég idő maradjon arra, hogy még tovább feszítsék a húrt a drámai befejezés előtt.

Ha úgy érezted, a Kiválasztott 1. részében nem kaptál eleget Josh Hutchersonból, ne aggódj. A 2. részben már többet láthatjuk Peetát, de nem akként a kedves fiúként, akit megismerhettünk Az Éhezők Viadalában. Bár Peeta még mindig küzd majd a kapitóliumi kínzások utóhatásaival a kötet második felében is, még mindig nem dőlt el biztosan kit is választ majd Katniss. Közben az is bebizonyosodik, hogy Gale számára nem okoz gondot elvenni mások életét a háború céljaiért. (Többet láthatjuk majd Johanna Masont is - ami jó hír, legalábbis, ha már csak fele olyan jól alakít, mint tette azt a Futótűzben - aki szintén nem heverte ki a kapitóliumi kínzások következményeit.)

A cselekmény akkor lendül majd be igazán, amikor egy csapat - amelynek tagjai Katniss, Gale, Finnick, Cressida és végül Peeta - eljutnak a Kapitóliumba. Bár alapvetően az a feladatuk, hogy propagandafilmeket készítsenek és kívül maradjanak a harcokon, Katniss nem mond le arról, hogy ő maga ölje meg Snow elnököt, és nagyon bizalmatlan Coin elnök terveivel szemben. Azt, hogy utólag Peeta is bekerül az osztagba, Katniss úgy értelmezi, hogy Coin meg akarja öl(et)ni őt, ám Peeta megpróbál rendet tenni régi emlékei között, ezért emlékeivel kapcsolatosan gyakran felteszi a kérdést, hogy "Igaz vagy nem igaz?

A könynek ez a része egy hátborzongató és szerteágazó utazás, amely során több fontosabb karakter is életét veszti a Kapitólium iszonyatos támadásai során. (Na, ki kíváncsi az újabb mutánsokra?) Akik olvasták a könyvet, azok tudják, hogy a kötet legmegdöbbentőbb halálesetét nem is a Kapitólium, hanem a 13. körzet okozza, amely során egy olyan kegyetlen gyilkos fegyvert vetnek be, amelyet valószínűleg Gale és Beetee tervezett. A végkifejlet során Katnissnek végül lehetősége nyílik, hogy megölje Snow-t, ám időközben rá kell jönnie, hogy Panemben nem is olyan egyszerű igazságot szolgáltatni, különösen, miután Coin elnök azt javasolja, rendezzenek egy Éhezők Viadalát kapitóliumi gyerekeknek is. 

A film készítői természetesen eltérhetnek kissé a könyvtől. Mégis A Kiválasztott 2. részének kulcsmomentumain végigtekintve felmerül a kérdés, hogy a pokolba lehet majd 13-as életkor besorolással megjelentetni ezt a filmet. Bár igen, a végén van egy némileg boldog megnyugtató epilógus, Collins nem ad egyenes válaszokat a történet végén a jó és a rossz természetével kapcsolatban. Nagyon zavaros és véres úton kell végighaladnia a film készítőinek, mi pedig novemberig kell, hogy várjunk a történet befejezésére.
Forrás: EW

4 megjegyzés:

  1. Olvastam a könyvet és még mindig nem értem h Katniss mért Coint öli meg. Vki meg tudja ezt magyarázni nekem Kíváncsi vagyok a filmre bár az eddigi részekben is mindig felmerült bennem h apró dolgokat mért változtatnak meg Nekem a könyv vége kicsit befejezetlen rem a filmbe sikerül vmi normálisat kihozni Nekem kicsit úgy tűnik h összecsapta a végét az ìrónő sok kérdésre nincs válasz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem értettem annyira, de elvileg Coin adott utasítást a bombák ledobására - amik miatt Prim is meghalt. Bár a többit már én se nagyon tudtam kihámozni.

      Törlés
    2. Jaj, erre akartam válaszolni tegnap, de elmaradt.
      Katniss azért Coint öli meg, mert némi máz alatt Coin UGYANOLYAN, mint Snow. Nem az emberek jóléte a fontos neki, hanem a sajátja. Ő nem megdönteni akarja Snow elnököt, hanem átvenni a hatalmat. Erre vannak korábban jelek: amikor a kórháztámadás után többszáz/ezer?/ ember halálát követően győzelemként ünnepli a propagandafilm sikerét. Tesz ilyet egy értelmes, normális ember? A filmben meg is kérdezi Finnick Katnisst, hogy "Te sem szeretsz halotti toron ünnepelni?" A könyvben az előkészítő csapat bebörtönzése az első erre utaló jel - egy egészséges társadalomban nem büntetnek ennyire irreálisan.

      A dolog akkor válik nyilvánvalóvá, amikor kitalálja a Kapitóliumi gyerekek viadalát. Hiszen azzal semmit sem változna a világ, csak épp más lenne az elnyomott fél. Az jobb lenne? Katniss rájön, hogy nem, de nem akarja, hogy Coin megsejtse ezt, ezért szavaz igennel, ahogyan Haymitch is. Mert csak így marad lehetősége arra, hogy megölhesse Snow elnököt, akinek a sorsa azonban immáron lényegtelen is, hiszen a háború véget ér a lázadók győzelmével, azonban ha Katniss nem ölné meg Coint, egy másik, újabb diktatúra, elnyomás kezdődne. Nem biztos, hogy ez a tuti, de én ezt gondolom.

      Törlés
  2. Köszönöm Ancsi a válaszod így màr értem És végig gondolva tényleg Cs

    VálaszTörlés