2015. április 20., hétfő

Mennyit vannak a képernyőn az egyes szereplők Az éhezők viadala: A kiválasztott 1. részében?

Misafeco a Kiválasztott 1. részét is végigbogarászta, melyik szereplő mennyit van a képernyőn. Az ő listája már valóban hiteles, ilyenkor jelenetekre lebontott Excel táblával dolgozik, ráadásul egy nagyon jó cikket írt nejünk hozzá. Szeretettel ajánlom, én nagyon élveztem :)
Aki pedig nem olvasta volna Misafeco előző két ilyen témájú cikkét, vagy csak szívesen olvasná újra, vagy csemegézne, az Éhezők Viadala statisztikájához IDE, a Futótűzéhez pedig IDE kattintson!


A Kiválasztott első részével sokkal nehezebb dolgom volt, mint a korábbiakkal. Ennek oka, hogy általában 4-5, vagy még több ember szerepel a jelenetek jelentős részében. Rengeteg a passzív szereplő, aki csak ott van, de nem szólal meg, vagy csak egy-két mondata van egy hosszabb jelenetben. Ez a típusú jelenlét ugyanúgy beleszámít a statisztikába, mert nem szerettem volna még tovább bonyolítani a módszereimen. De ez még mind semmi, a mentőakció ugyanis kész rémálom volt a folyamatosan váltogató kamerával. :) Bevallom, néhány helyen inkább csak tippeltem, mint pontosan lemértem az egyes szereplők képernyőn eltöltött idejét. Ez persze a statisztika eredményein nem sokat változtat, tökéletesen pontos számokat amúgy se lehetne kapni. Lássuk tehát, hogy mennyi időt kaptak az egyes karakterek!

Katniss – 79%


Jelentősen csökkent kedvenc Fecsegőposzátánk képernyőn töltött ideje, ennek ellenére természetesen most is rengeteget időzik rajta a kamera. A Kapitólium és a 13. körzet (Coin) nézőpontja, illetve a mentőakció közben nem láthatjuk (részben), ezzel együtt is kétszer annyit szerepel, mint a második helyezett. A csökkenés várható volt, Katniss valamivel passzívabb lett, a százalékot majd a befejező részben visszatornázhatja az első két film szintjére (90%).

Gale – 41%


Nem hinném, hogy a könyvek olvasói közül bárkit is meglepett, hogy Gale a 3. filmben jóval többet szerepelt, mint az első kettőben. Ha eddig nem is mondhattuk róla, hogy főszereplő, mostantól illik rá ez a kifejezés – szinte mindenhol ott van. A játékideje nagy részét Katnissel együtt tölti, de emellett kulcsszerepet játszik a mentőakcióban is.

Boggs – 25,6%


Bevallom, nekem óriási meglepetés, hogy Boggs a harmadik a statisztikák szerint. Persze itt jön be az, amire már a bevezetőben is céloztam, a csaknem félórás eredmény csak úgy jöhetett ki, hogy számos jelenetben „csak úgy ott volt”. Ezzel együtt persze szépen felépítették a karaktert, amire szükség is volt, hiszen a záró epizódban fontos szerepet kap.

Coin – 22,8%


A negyedik helyre is egy új szereplő futott be, méghozzá a 13. körzet vezetője, Coin elnök. Bár Boggsnál kevesebb ideig láthatjuk, jóval aktívabb karakter. Ahogy Francis Lawrence ígérte, jóval többet kaptunk belőle, mint a könyvben, mivel a 13. körzet vezetőségének munkájába is beleláthattunk.

Plutarch – 20,7%


Ugyanezen okok miatt Plutarch is nagyobb szerepet kapott, bár korántsem annyira aktív, mint Coin. Persze fontos szerepe van neki is, ő felel a propagandáért, ami a film egyik kiemelt témája. Kíváncsi leszek, hogy az utolsó filmet mennyiben befolyásolja az, hogy néhány jelenetet nem tudtak felvenni vele. Remélhetőleg a film méltó búcsú lesz ettől a nagyszerű színésztől.

Haymitch – 16,6%


Haymitch jelentősége talán csökkent némileg, de ezúttal is szállította nekünk a vidámabb pillanatok nagy részét. A mentor szerepe továbbra is megvan, de csak akkor szólal meg, ha valami fontos mondanivalója van. Két hosszabb jelenet van, amikor ő van a középpontban, az egyik a képen látható, a másik a beszélgetés Katnissel a film vége előtt.

Beetee – 13,6%


A jelentősnek tűnő játékideje ellenére Beetee most eléggé háttérben volt, csak két fontosabb jelenetére emlékszem: a Fecsegőposzáta-íj átadására, és a Kapitólium biztonsági rendszerének feltörésére a mentőakció közben. 

Cressida és a stábja – 12,7%


Először külön számoltam Cressida és munkatársai képernyőn töltött idejét, de gyakorlatilag ezek az idők megegyeznek, maximum 1-2%-os a különbség. Beszélni persze legtöbbször Cressida szokott (Polluxtól ez mondjuk nem is elvárás :) ), de mivel nagyjából együtt mozognak, ezért döntöttem úgy, hogy egy kalap alá veszem őket. A 12,7% ugyan kevesebb, mint amire számítottam, tekintve, hogy a stáb fontos szerepet kap majd a 2. részben, de felvezetésnek ennyi is elég.

Effie – 11,5%


Ő az a szereplő, aki a könyvből (szinte) teljesen kimaradt, de Francis és a forgatókönyvírók úgy döntöttek, érdemes megtartani a közönségkedvenc Effie Trinketet (és milyen jól döntöttek!). Még szürke ruhában is színt visz a 13. körzet életébe, bár az előző két filmhez képest most sokkal kevesebbet mutatja a kamera.

Peeta – 8,7%


Josh Hutcherson A kiválasztott 1. rész „nagy vesztese”, de 10 percet így is kap, azok pedig kulcsjelenetek. Azt hiszem azok, akik kritizálták a játékát korábban, azokat is meg tudta győzni, de ha mégse, lesz rá alkalma bőven. A 2. részben ugyanis ismét kulcsszereplő lesz, minimum 50%-nyi játékidővel.

Finnick – 8%


Finnick ideje is jelentős csökkenést mutat a Futótűzhöz képest, ráadásul a könyvben szereplőkből is kimaradt pár (kevésbé fontos) jelenete. A fontosabb részek persze megmaradtak (mint a Kapitóliumban is sugárzott interjúja), ezzel együtt viszont kevesebb, mint 10 percet kap a bizonyításra. Na, majd a második részben lesz dolga bőven.

Prim – 7,2%


Ahogy Finnicknél, Prim esetében is csak a legfontosabbakat kaptuk meg, de a jeleneteiben ő is aktív szereplő. Az ő jeleneteinek nagy része viszont a film elején-közepén van, és nem is annyira jelentősek a cselekmény szempontjából. Fogadni mernék rá, hogy a 2. részben viszont többet látjuk majd, mint a könyvben.

Snow – 6,1%


Ugyan Donald Sutherland a legkevesebb időt kapta a fontosabb szereplők között, de kétszer annyira gonosz, mint az eddigiekben. :) Viccet félretéve, minden másodperc aranyat ér, amit a veterán színész a képernyőn tölt, a korlátozott lehetőségek ellenére pedig ugyanolyan fontos szerepe van, mint az eddigiekben. Talán még fontosabb is.

Egyéb szereplők
Caesar ezúttal is szerepel 7 percet, de az arcát nem nagyon látjuk Peeta interjúi közben, ezért nem emeltem külön ki. Katniss édesanyját ezúttal is csak pár percig mutatják. Antonius és Egeria szintén nem nagyon mutatkoznak (Talán a második részben többet lesznek képernyőn? Nem hinném, hogy egy pár másodperces szerepre egy olyan ismert színészt választottak volna, mint Robert Knepper.). Paylornak ugyan van egy pár perces szerepe, de nem nagyon beszél.

Összegzés
Nehéz dolga volt a filmnek, hogy a tengernyi meglévő és új szereplőnek elegendő lehetőséget biztosítson, így elkerülhetetlen volt, hogy többen a háttérbe fognak szorulni. Úgy vettem észre, hogy főleg azok kaptak nagyobb szerepet a könyvhöz képest, akiknek a második részben is fontos szerepe lesz, mint például a 451-es Osztag tagjai. Személy szerint én nagyon jól szórakoztam a filmen, ezekből az adatokból pedig igazolódni látom a két rész szükségességét. Mindazonáltal az első rész nem teljes, a másodikkal együtt lesz majd egy kerek egész, így aki számára egy kicsit eseménytelennek tűnt a felvezetés, azt se hagyja el a remény!

2 megjegyzés:

  1. Hú, én már alig vártam ezt az elemzést! Köszönjük szépen Misafeco!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az elismerést, igyekszem. :)

      Törlés