2011. november 30., szerda

Ismerjük meg Dayo Okeniyit!

Dayo (a Thresh-t alakító színész) eredetileg azért jelentkezett az Anderson egyetemre, mert grafikus szeretett volna lenni, nem pedig színész. Ahogy múlt az idő, Dayo egyre inkább kedvet kapott a színészethez. Az egyetem online újságja írt egy remek cikket Dayoról, az iskolában töltött idejéről, és arról, hogyan indult el a színészet irányába. Ebből a cikkből fordítok most Nektek:

Okeniyi Thresh szerepét játssza, aki a 11. körzet kiválasztottja az Éhezők Viadalán. 
- Thresh az a kifejezetten erős, csöndes típus, akiről a tettei többet elárulnak, mint a szavai. - mondta Okeniyi. - Azonban a kemény külső mögött van egy gyengédebb oldala is. 
Gary Ross rendező gyakran mondta neki, hogy úgy gondoljon karakterére, mint egy szelíd óriásra.

Lagosban, Nigériában született és nőtt fel, és azért érkezett az Anderson Egyetemre, hogy grafikus legyen, nem pedig színész. 
- Mindig is szerettem szerepelni, akár színészkedni kellett, akár énekelni, vagy táncolni. Amikor először az Egyesült Államokba költöztem, félretettem a szereplésvágyat, mert úgy voltam vele, itt az ideje, hogy felnőjek, és reálisan lássam a jövőmet, de minél kevésbé foglalkoztam vele, annál inkább gyűlt és nőtt bennem a sznészet iránti szenvedély. 

Az Egyetemen töltött ideje során Okeniyi szteptáncolni kezdett, illetve fellépett az egyik egyetemi darabban, amely "Nickel and Dimed" címen futott. Arra azonban, milyen szenvedélyesen szeretne színészkedni csak akkor került sor, amikor az utolsó évében felvett egy bevezetés a színészetbe kurzust. Az órát egy öregdiák, Steven Pierce tartotta. 
- Ahelyett, hogy úgy kezelte volna az osztályt, mint egy kezdő csoportot, Steve komoly színésznövendékekként bánt velünk. Tanításával inspirált engem és újra égni kezdett bennem a tűz a színészet iránt. 

Miután lediplomázott, Okeniyi Los Angelesbe költözött, hogy valóra váltsa álmait. Itt volt egyetemi diáktársakkal, és színésztársaival lakik együtt. 
- Ha az ember közeli barátokkal él együtt, akik maguk is színészek, akkor megoszthatja velük a stressz okozta nehézségeket és a sikereket egyaránt - mondja Okeniyi.

Miután megérkezett Los Angelesbe, Okeniyi színitanodákba iratkozott be, és sokat tanult a filmiparról azáltal is, hogy különböző filmekben statisztaként szerepelt. 
- Az a feladatom, hogy megtanuljam a szakmát - mondja Okeniyi - Színészként az embernek pontosnak kell lennie és játékával a legjobbat kell kihoznia magából.

Dayo idejét azzal tölti, hogy számtalan forgatókönyvet olvas el, amelyek kapcsán meghallgatásokra jár, rendezőkkel találkozik, és különböző rendezvényeken reklámozza aktuális munkáit, például az Éhezők Viadalát is. 


Okeniyi azt meséli, fantasztikus pillanat volt, amikor megtudta, hogy megkapta élete első, fontosabb szerepét Az Éhezők Viadalában. Nem sokkal a hír bejelentése után olyan izgatott lett, hogy kisebb sokkot kapott.
- Nem éreztem, amíg meg nem mondtam a családomnak, de abban a pillanatban valósággá vált számomra - mondta Okeniyi.

Noha sok híres színész mellett dolgozik, Okeniyi soha nem érezte, hogy színésztársai kiközösítenék őt.
- Film minden szereplője nagyon barátságos volt velem - mondta Okeniyi - Mindannyian törekedtek rá, hogy a kezdők is fontosnak érezzék magukat, és hogy úgy érezzék, ők is szükségesek a film sikeréhez.

Bár még részleteket nem árulhatott el, a közeljövőben vár még pár izgalmas projekt Okeniyire. Bár karrierje gyorsan fejlődik, Dayo mégsem feledkezik meg soha Istenről, és a családjával és barátaival való kapcsolatáról.
- Az embernek ezt belülről kell akarnia. Nem szólhat [a színészet] a pénzről és a hírnévről. Színészethez szenvedélyre van szükség. Minden egy elképzeléssel kezdődik, és az embernek keményen kell dolgoznia, hogy az elképzelései valóra váljanak. - mondta Okeniyi. - Nyilván vannak nehezebb időszakok, amikor az ember álmokat kerget, de ez egy más élmény. Annyi minden okozhat nehézséget: pénz, hiányzó család és barátok, az emberek megmondják neked, hogy mit nem tehetsz, ésatöbbi... Az embernek igazán bíznia kell magában és erősnek kell lennie, hogy megvédje ezt az álmát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése