2011. november 1., kedd

Fickók Az Éhezők Viadalából - EW, 2. részlet

Azonban nem csupán Hutcherson van az Éhezők Viadala forgatásán, hanem jóbarátja, Liam Hemsworth [Az utolsó dalban láthattuk tavaly], aki Gale szerepét csípte meg. A srácok először akkor találkoztak, amikor Hutcherson együtt dolgozott Hemsworth bátyjával a Red Dawn közelgő feldolgozásán. Hutcherson így emlékszik: - Küldtem neki egy SMS-t, hogy 'Haver! Benne leszünk Az Éhezők Viadalában! Én úgy fel vagyok dobva, ember, ez fantasztikus!'

Hemsworth, aki elmondása szerint annyira akarta a becsületes Gale szerepét, hogy megmondta az ügynökének és a managerének, hogy felgyújtja a saját házát, ha valaki más kapja a szerepet, hogy elhatározta, hogy megvicceli újdonsült színésztársát:
- Felhívtam, és mondtam, hogy 'Helló, haver, gratulálok!' - meséli. - 'Ez nagyon klassz, nagyon örülök a sikerednek! Igazából nem kaptam ám meg a szerepet, de azért sok szerencsét a forgatáshoz!' 
Aztán végül megmondta Hutchersonnak, hogy csak viccelt, és nagy haverkodásba kezdtek.

Míg Hemsworth-t leginkább arról ismerük, hogy Miley Cyrus-szal ápol 'se veled, se nélküled' kapcsolatot, a rendező Rossnak nincsenek kétségei afelől, hogy ő a megfelelő ember Gale életre keltésére. 
- Első ránézésre egy nagydarab srác, akire könnyű ráruházni az ilyen nagydarab srácok otromba egyszerűségét is. De ő egy hihetetlenül kifinomult színész, aki teljesen tudatosan irányítja tetteit. 

A forgatáson a 21 éves Hemsworth megtapasztalta milyen zavaró érzés tekintélyes, idős politikusnak lenni. (Bánatára nem forgathatott együtt Tuccival, Kravitz-cel, Sutherlanddel és - ami a legelkeserítőbb volt számára - Harrelsonnal sem, aki egyik kedvenc színésze, hiszen ők majd csak augusztusban kezdik a munkát, amikor a filmforgatás egy másik helyszínre költözik, ahol a Kapitóliumban játszódó jeleneteket veszik fel.) Hemsworth csak nevet rajta, amikor megkérdezik, hogy hány fiatal színész - a Viadalra más körzetekből kisorsolt résztvevőket alakító színészek - kérte már meg arra, hogy vegyen neki sört. Mindenesetre Hutchersonnal olyan szoros barátságot kötöttek a forgatás hetei alatt, hogy Hutcherson egyik hétvégén elvitte magukhoz, hogy családjánál pihenjen és megkóstolja nagymamája híres Kentucky sült csirkéjét. Hemsworth mostanra leforgatta jeleneteit és átcuccolt Michigenbe, ahol a vietnami háborús hangulatú AWOL-t forgatja. De beszéljünk arról, hogyan lehetséges az, hogy két olyan fiatalember, akik a Katniss szívéért harcoló riválisokat játsszák, közös lakás bérlését tervezik, ha mindketten visszatérnek Los Angelesbe. 
- Szerintem az emberek nagyon kiakadnak, amikor látják, hogy Peeta és Gale a való életben igazából a legjobb barátok - mondja Hutcherson.

Hutcherson és Lawrence között a kamerákon kívül is azonnali harmónia alakult ki. 
- Olyan, mintha testvérek lennének, ami szerintem nagyon klassz a kapcsolatuk dinamikájának fejlődése szempontjából. - mondja Ross. - Katniss számára Peeta egy kedves otthoni ismerős. Nem egy helyes srác, és kezdetben Katniss nem is érez iránta semmit. A fiú azonban mindig is szerette őt, és itt van ez a csodálatos szoros barátság Jen és Josh között, ami szerintem jót tesz Peeta és Katniss kapcsolatának is. Lassan Katniss is rájön, hogy szereti a fiút.

Így aztán mostanra olyan, mintha a két bolondos fiatal egymás testvére lenne.
- Van egy mű bábunk a forgatáson, de olyan igazi göcsörtös ijesztő valami - meséli Hutcherson. - Egyik nap beállítottam ezt Jennifer lakókocsijában lévő mosdójába, aki aztán elárulta, hogy majd' bepisilt, annyira megijedt, amikor meglátta. Biztos vagyok benne, hogy vissza fogom még ezt kapni. Csak azért félek, mert ő olyasvalaki, aki képes valami komolyabb dologban gondolkodni, és nem szeretném, ha valakinek baja esne.

De a stáb elnézi nekik, hogy megnevettetik egymást, hisz az egész nyarukat egy kegyetlen világban töltik. Mert amikor az ember elolvassa, hogy arra kényszerítenek gyerekeket, hogy egyesével lemészárolják egymást az izgalomra vágyó TV-nézők szeme láttára, az csak egy dolog, mondja Hutcherson. De teljesen más mindezt élőben végignézni.
- Azt hittem, átérzem annak kegyetlenségét, amikor a gyerekeknek meg kell ölniük egymást. - mondja - De amikor az ember besétál a forgatásra, és látja a fegyvereket a Bőségszaru környékén és amikor körbenéz, látja azt a 10 év körüli kisfiút...

A másik nehezen feldolgozható jelenetsor a filmben az Aratás napja lesz, amikor az akár 12 éves korú gyerekeket elszakítják otthonaiktól és családjaiktól, hogy harcoljanak. Azokat a jeleneteket 3 tikkasztó napon keresztül forgatták egy korábbi szövetgyárban, több, mint 500 statisztával, akik a 12. körzet rémült és kétségbeesett fiataljait alakították.
- Garynek volt egy hatalmas mikrofonja, azzal járkált egész idő alatt. - mondja Hutcherson. - Nap végén megkérdezte, hogy 'Hányan olvasták közületek a könyvet?', erre mind az 500-an felnyújtották a kezüket. Erre Gary azt mondta: 'Mondani szeretnék valamit. Először is, köszönöm. Srácok, ti mindannyian fantasztikusak voltatok. Ti nem statiszták vagytok. Hanem mindannyian színészek. Nagyra értékelem mindegyikőtök munkáját.' Ha egy fiatal srác lennék, aki élete első forgatásán vesz részt, és aki megpróbál mindent megtenni, amit csak kérnek - és ezt mondanák nekem, az nagyon jól esne. Úgy értem, már előtte is kedveltem Garyt, de ekkor még közelebb került a szívemhez.

Hutchersonnak nagyjából hat hónapja maradt a megszokott nyugalomból és anonimitásból, ha azt feltételezzük, hogy Az Éhezők Viadala is olyan sikeres lesz, mint amilyennek várják. Úgy tűnik, őt teljesen hidegen hagyja az a fajta figyelem, ami vár rá. Igaz, arra buzdítja anyukáját, hogy ne olvassa az internetes híreket. (Mert ha olvas, akkor felhúzza magát, és azt gondolja, hogy 'Ó, istenem, már megint rosszat mondtak, ez borzasztó!') De úgy tűnik Hutcherson az a ritka fajta fiatal, akit a reflektorfény nem fog megégetni.
- Tisztában vagyok vele, hogy nagy változás lesz, de szerintem, ha az ember jól szervezi a dolgokat, megőrizheti a magánéletét. - mondja. - Csak szerénynek kell maradni, és biztosnak maradni abban, hogy mindig hű marad az ember önmagához. - És nevetve rácsap az asztalra. - És ami nagyon vicces, hogy - Isten áldja Amerikát! - pontosan az, amit Peeta is mondana.

Az Éhezők Viadala Srácairól
Suzanne Collins írónő, így ír a két főszereplő srácról, hősnője szavaival:

Katniss Galeről:
"Jóképű, elég erős ahhoz, hogy a bányában dolgozzon és vadászni is tud. Nem nehéz kitalálni, miről suttognak a lányok a háta mögött a suliban. Féltékeny vagyok, de nem azért, amire a legtöbben gondolnak. Nehéz jó társat találni a vadászathoz."

Katniss Peetáról:
"Átlagos magasságú, zömök fiú, piszkosszőke haja a homlokába lóg. Az arcára kiül a pillanat döbbenete, erőt kell vennie magán, hogy legalább látszólag közönyös tudjon maradni, de kék szemében az a fajta rettegés csillog, amit vadászat közben látni a préda tekintetében."

Forrás
Az utolsó két részlet pedig Az Éhezők Viadala c. könyv eredeti magyar fordításában található. Fordította: Totth Benedek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése