2011. szeptember 30., péntek

26 - 27 - A záróshow

Katniss csodálkozására, hogy Cinna miért épp ilyen egyszerű ruhát tervezett, a férfi a következő választ adja:
"- Szerintem ez jobban fog tetszeni Peetának - feleli halkan.
Hogy jön ide Peeta? Nem, itt most nem róla van szó. Most csak a Kapitólium, a Játékmesterek és a közönség számít." 

Katniss sejti, hogy valami más van a háttérben. Nagyon hamar megtudja, miről is van szó. Nemsokára ugyanis a színpad alatti részben várakozik, hogy megjelenhessen a záróshown, Haymitch keresi meg, és miközben átöleli, hogy szerncsét kívánjon neki, nagyon gyorsan elárulja a lánynak, hogy mekkora veszélyben van. A Kapitólium vezetői ugyanis sejtik, hogy Katniss túl akart járni az eszükön, és így, hogy sikerrel járt, egész Panem lakossága rajtuk nevet. Ezért aztán Katnissnek el kell hitetnie mindenkivel, hogy az éjfürtös trükköt kizárólag az motiválta, hogy a szerelem akkora erőt vett rajta, hogy úgy érezte, nem tudna Peeta nélkül élni. Mikor Katniss megkérdi Haymitchtől, hogy Peetának is szólt-e, mit kell tennie, Haymitch csak annyit válaszol, hogy Peeta ezt magától is tudja. 

Katniss tisztában van vele, hogy ha ezt most elszúrja, akkor nem csak ő, hanem egész családja: Anyukája, Prim és Gale de az egész Körzet is pórul járhat. Vagyis ez az interjú most gyakorlatilag sokkal veszélyesebb lehet, mint maga a Vaiadal volt.

27

Katniss a színpad alól hallgatja végig a Himnuszt, a felkészítő csapat, majd Effie, aztán Cinna és Portia bemutatását. Azután Haymitch következik, aki először állhat győztesek mellett mentorként, és rögtön két győztes is kikerült a kezei közül. 

Aztán felemelkedik a fémlap, amin Katniss áll, és felemeli a színpadra. Vele szemben megjelenik Peeta is, ő is szép, tiszta, friss és egészséges. Katniss Peeta nyakába ugrik, őszintén örülnek, hogy viszontláthatják egymást.  A több, mint tíz percig tartó üdvözlést végül Haymitch szakítja félbe, aki egy bársonyfotelbe vezeti a szerelmeseket. 

Ezután levetítik a Viadalról készült összeállítást. Katniss és Peeta újra láthatják az elmúlt hetek eseményeit, ami pedig igen nehezükre esik. Újra át kell élniük az Aratásnapi sorsolást, a megnyitó pillanatait, a kiképzésen kapott pontszámokat és a Viadal előtti interjúkat. Katnissnek rossz érzése van attól, hogy itt ünneplés zajlik, miközben itt az elmúlt hetekben huszonkét gyerek meghalt. És most mindezt végig kell néznie. 
Segít a helyzeten, hogy az összefoglaló sokat foglalkozik a köztük zajló románccal már a kezdetektől. Peetát mutatják, aki azért áll a Hivatásosak közé, hogy ezzel megmentse Katnisst, megküzd Catoval, hogy védje a lány életét, és a patakparton álmában is a lány nevét suttogja. Ehhez képest Katniss az első napokban tűzgolyók ellen menekül, darázsfészket dob ellenfelei nyakába, majd felrobbantja a Hivatásosak élelmiszerraktárát. 

Akkor tűnik először emberinek, amikor szövetkezik Rutával és a kislány meghal. Ezt teljes egészében levetítik, csak azt vágják ki, amikor Katniss feldíszíti a kislány holttestét, hisz az már lázadásnak számít. 
Aztán mutatják a szabálymódosítás bejelentését, ahogyan Katniss Peeta nevét kiabálva elkezdi keresni a fiút. Megmutatják, ahogyan megtalálja, meggyógyítja, elmegy a lakomára a gyógyszerért. Újra végig kell nézniük a mutánsok támadását és az éjfürtös trükköt is. Katniss kicsit megnyugodva látja, hogy a bejátszás nem a győztesek kihirdetésével ér véget, hanem az ő képével, amint Peeta nevét üvöltve ököllel üti a műtőajtót a repülőn.



Megjelenik Snow elnök, Panem elnöke, aki koronát hoz a győztesnek, ám Katniss döbbenetére csak egyet. Ám egy trükkel a koronából kettő lesz, amelyből az egyiket Peeta fejére teszi, a másikat az övére, ám az elnök hiába mosolyog, Katniss érzi rajta, hogy haragszik rá a férfi.
Snow elnöknek amúgy a továbbiakban komoly(abb) szerepe lesz. Természetesen karakterét a filmben is láthatjuk, mégpedig Donald Sutherland alakításában. 




Az összefoglaló végeztével a Győzelmi Bankett következik, ahol Katniss végig Peeta kezét szorongatja, és továbbra sem nyugszik meg, hiszen az utolsó interjúra csak másnap kerül sor. 
Az is furán hat, hogy nem engedik Peetával beszélni, és bár Katniss látszólag belenyugszik ebbe, de éjszaka megpróbálja felkeresni Peetát, ám szobája ajtaját kívülről kulcsra zárták, tehát nincs erre lehetősége. Katnisst megrémiszti a gondolat, hogy a Kapitólium vezetői figyeltetik.

Másnap délelőtt már az előkészítő csapat tagjai veszik körül, majd ismét megjelenik Cinna, ezúttal egy fehér, fátyolszerű ruhával és rózsaszín cipővel. Peeta egy piros-fehér szerelésben érkezik az interjúra, és ismét csak egy-két mondatot tudnak váltani négyszemközt. Katniss örül, hogy ezúttal nincs közönség, csak néhány kamera veszi a társalgóban felvett beszélgetést. 

Az interjú elején Peeta és Flickerman éppoly könnyedén ugratják egymást, mint a nyitóinterjún, aztán persze elég hamar a románcra terelődik a szó. Flickerman elárulja, hogy mindenki azt várta, hogy Katniss mikor szeret bele végre Peetába, és megkérdezi a lánytól mikor történt ez nála pontosan. A lány hebeg-habog, ám a showman megmenti, elárulja, hogy ő a szabálymódosítás után érezte először Katniss részéről is viszonozva a szerelmet, mire Katniss ezt megerősíti, és azzal magyarázza, hogy akkor érezte először esélyét annak, hogy talán mégsem veszítik majd el egymást. 

Az interjú során derül ki az is, hogy Peeta lábát amputálni kellett, és helyette műlába van, ezért sétapálcára van szüksége. Kicsit vitatkoznak azon, hogy Katniss hibát követetett-e el (ahogyan ő érzi), amikor nyomókötést tett Peeta lábára, vagy épphogy ezzel mentette meg a fiú életét (Peeta és Caesar is emelett áll), majd az éjfürtös trükkre terelődik a szó. 
"- Katniss, tudom, hogy nagyon megviselt a dolog, de muszáj megkérdeznem valamit. Mi járt a fejedben, amikor a tenyeredre szórtad a bogyókat? - kérdezi Caesar.
[...] A helyzet egy drámai hangvételű beszédért kiált, de csak egyetlen mondatot sikerül kinyögnöm, alig hallhatóan.
- Nem tudom, én csak ... képtelen voltam elviselni a gondolatot, hogy ... Peeta nélkül kell élnem."
Ehhez Peeta sem szeretne semmit hozzáfűzni, és ezzel zárul is a beszélgetés.

A társaság - Katniss, Peeta, Effie és Haymitch - lassan felül a vonatra, és elindulnak haza. Katniss érzi, hogy végre fellélegezhet, először azóta, mióta ez az egész elkezdődött. Végre újra önmaga lehet.
Amikor megállnak a vonattal, hogy az üzemanyagot vegyen fel, kimennek levegőzni. Mikor Peeta egy csokor virágot szed neki, Katnissnek arról Gale jut eszébe, és rájön, hogy végre szembe kell néznie a helyzettel, ami kialakult. Úgy érzi, két embernek is hazudott.
Aztán Haymitch elszólja magát:
"- Ügyesek voltatok. Csak így tovább, a körzetben se hagyjátok abba, meg kell várni, amíg elviszik ezeket a rohadt kamerákat. És akkor minden rendben lesz."
Kiderül, hogy Peeta semmit nem tudott arról, ami a háttérben zajlott. Hogy lázadásnak minősítették az éjfürt-trükköt, és hogy Katniss érzelmei nem őszinték. Hogy a románc csak az életük megmentését szolgálja. A lány pedig hiába magyarázza, hogy nem volt minden színjáték, hogy őszintén törekedett arra, hogy megmentse Peeta életét, és hogy kedveli a fiút. 

Peeta azonban megsértődik, és a továbbiakban bezárkózik a fülkéjébe, magára hagyva Katnisst az amúgyis zavaros gondolataival. A lány tudja, hogy nem tudná elmagyarázni Gale-hez fűződő kapcsolatát és hogy nem akar családot, nem akarja, hogy gyereke is ebbe a helyzetbe kerülhessen. A helyzet akkor sem változik, amikor megérkeznek. A két fiatal csak némán áll egymás mellett és látják a kamerák hadát.

Peeta azonban kitárja a karját.
" - Még egyszer utoljára? A közönség kedvéért? - szólal meg Peeta. A hangjában nem bújkál harag."
Szavai mégis közömbösek, Katniss pedig attól tart, talán nem maradhatnak majd barátok. Ám mivel hamarosan venni kezdik őket a kamerák megszorítják egymás kezét és együtt lépnek ki a vonatból.

VÉGE 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése