2011. szeptember 17., szombat

21 - A lakoma


Miután Peeta elalszik, Katniss készülődni kezd. Álcázza a barlang bejáratát, hogy ne tűnjön úgy, mintha lenne ott valaki, ezáltal Peeta ne legyen kiszolgáltatott. Fertőtlenít egy kis vizet, fog egy kis halat, és megnézi, milyen felszerelése maradt. Hajnalig még visszamászik a barlangba, őrködik, várja a hajnalt. A nappali meleg után most rettenetesen hideg van, Katnissben pedig ismét felmerül, hogy ez a szélsőséges hideg-meleg váltakozás nem természetes eredetű, hanem a Játékmesterek próbálják tovább nehezíteni a dolgukat. 

Eszébe jut, hogy most már minden bizonnyal éjt nappallá téve nézik otthon a körzetében a Viadalt. Biztos benne, hogy ismerősei szurkolnak neki, és Gale is eszébe jut. Megfogalmazódik benne, hogy vajon a fiú csak kedveli őt, vagy mélyebb érzéseket is táplál iránta? Mit szól ahhoz, hogy megcsókolta Peetát?

Mielőtt elindulna, Katniss még felveszi Peeta dzsekijét is, a fiút védi a barlang és a hálózsák melege, nappal pedig úgysem lesz rá szüksége. A lány a patak mentén halad visszafelé, és iszonyúan fázik. Egy otthoni, novemberi éjszaka jut eszébe, amikor Gale-lel együtt vacogtak, és gyógyteát szürcsölgetve bújtak egymáshoz. "Ó, Gale, bárcsak itt lennél, és vigyáznál rám..." - gondolja. Hiába gyakorlott erdőjáró Katniss, az éjszakai erdő számára is félelmetes, és a hajnal még csak most közeleg. Megkeresi a korábban már használt, Ruta által javasolt rejtekhelyet, és a Bőségszaru környékét kémleli először az éjjellátó szemüvegben, majd anélkül. Egyelőre sehol senki és semmi. Sem a beígért ajándékok, és a többiek is biztosan lesben állnak még.

"Abban a pillanatban, hogy a nap első sugara megcsillan a Bőségszarun, kavarodás támad a síkszágon." Megnyílik a föld, és egy hófehér terítővel letakart kerek asztal emelkedik ki, rajta 4 hátzsákkal. Két hatalmas feketével, a 2-es és a 11-es körzet, egy közepes zölddel az 5-ös körzet és egy kicsike sárgával a 12-es körzet játékosai számára. Mire Katniss észbekaphatna, a rókaképű lány kiugrik a Bőségszaruból, felkapja a zöld hátizsákot és gyorsan eliszkol. Már nem először jut eszébe, hogy ez a lány nagyon ravasz, és lehet, hogy keményebb ellenfél lesz, mint gondolta. 

Amikor aztán ő is kilő az asztal felé, Clove próbálja meglepni egy késsel, amely Katniss szerencséjére jobbról érkezik, így ki tud térni előle, sőt a bekészített íjjal ellenfelére lő, ám annak csak a karját súrolja. Amikor Katniss odaér az asztalhoz, és felkapja a saját kis hátizsákjukat, Clove következő kése a jobb szemöldöke felett találja el, amelyből dőlni kezd a vér. Már nem tudja betárazni az íjat, Clove ugyanis elkapja és a földre teperi. 

Incselkedni kezd Katniss-szel, Peetáról kérdezgeti, él-e még. Katnis megpróbálja elhitetni vele, hogy itt fedezi őt a háttérben, de Clove tudja, hogy hazudik, így behúz neki egyet. Szemtelen, és tahó Katniss-szel, amikor pedig kinyitja a kabátját, kiderül, hogy hatalmas késkészlete van. Módszeresen, és lassan akar vélgezni Katniss-szel. Katniss menekülni próbál, de Clove nehezebb nála, így nincs esélye. 
Clove aztán Rutát kezdi emlegetni, szánalmasnak, és kis majmocskának nevezi, ahogyan a fákon ugrált. Kitalálja, hogy Katniss száját vagdalja szét elsőként, főleg mert Katniss bátran visszaszólogat neki, ha már meghal, legalább ne tűnjön gyávának. Clove megkérdi, küld-e egy utolsó csókot a "hősszerelmesnek", ha már úgysem fogja tudni többé használni a száját, mire Katniss szembeköpi, és felkészül a kínokra. 

Ám ekkor egy hatalmas erő lerántja róla ellenfelét. Clove Tresh szorításában vergődik. A fiú, a szintén Ruta körzetéből jött, hallotta a beszélgetés Rutára vonatkozó részét, és nagyon felhúzza magát azon, ahogyan Clove a kislányról és annak haláláról beszélt. Amikor pedig megtudja, hogy valóban megölték a kislányt - és hiába próbál mentegetőzni Clove, hogy nem ők voltak, hanem a fiú az Egyes körzetből - Tresh egy cipó nagyságú kővel bezúzza Clove fejét, aki bár nem hal meg azonnal, koponyája behorpad, és halkan nyöszörögni kezd. 

Tresh Katnisst faggatja eztán, hogy mit értett azon Clove, hogy összeálltak Rutával? És Katniss mindent elmesél: hogy szövetséget kötöttek, hogy felrobbantotta a Hivatásosak élelmiszerraktárát, hogy megölte a fiút az Egyes Körzetből, aki a kislány halálát okozta, hogy énekelt neki, míg meghalt, és hogy feldíszítette a holttestet virágokkal. Majd megkéri Tresh-t, hogyha már megöli, akkor legalább gyorsan csinálja. Ám a fiú elengedi. Ruta miatt, de biztosítja Katnisst arról, hogy most már kvittek, és most már nem tartozik Katnissnek. 

Ebben a pillanatban megjelenik Cato, Tresh pedig elzavarja Katnisst, hogy meneküljön. Katniss így is tesz, és csak akkor mer visszanézni, amikor eléri az erdő fáit. Látja, amint Tresh elindul a búzamezők felé, az Aréna Katniss által ismeretlen területére a saját és a 2-es körzet átizsákjával, és hogy Cato könyörög Clove-nak, hogy maradjon vele, maradjon életben. Ám ágyúlövés hallatszik, Clove meghalt. 


Katniss lassan visszabotorkál a barlanghoz, ahol kinyitja a hátizsákot, amelyben megtalálja a hőn áhított antibiotikumot Peeta számára. A dobozban talált injekciós fecskendőt tétovázás nélkül Peeta karjába szúrja. Aztán szinte elájul, fejéből pedig még mindig dől a vér.

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése