2011. szeptember 3., szombat

15 - A szövetség


Katniss hosszú időre elveszíti az eszméletét. Többször próbál közben magához térni, ám újból és újból megrohanják a rémképek apja valódi és húga képzelt halála képeivel. Végül aztán nagynehezen magához tér, és rájön, hogy egy avarral teli gödörben feküdt, és a Hivatásosok valószínűleg azért nem végezhettek vele, míg ilyen kiszolgáltatott állapotban volt, mert valószínűleg nekik is hasonló nehézségekkel kellett megküzeniük. 

Viszont Katniss nem tudja kitalálni, hogy hány napig volt eszméletlen, és hogy hányan vannak még életben az Arénában. Vizet kortyolgat, ám vélhetően talán a darázsméreg hatására olyan rossz a szája íze, hogy egy virág nektárjával próbálja ezt tompítani, amikor eszébe jut Gale. Gale és az Aratás napi beszélgetésük, amikor elképzelték, milyen jó lenne, ha lelépnének a körzetből és ott élhetnének az erdőben szabadon, és csak a vadászattal kellene foglalkozniuk.

Galeről aztán Peeta jut eszébe a lányak, és az, hogy mennyire nem logikus az, hogy megmentette az életét. Egyrészt a darázsméreg miatt így utólag nem is teljesen biztos abban, hogy megtörtént a dolog, ha pedig mégis, akkor mi van mögötte? Az, hogy Peeta beállt a Hivatásosak közé, és az, hogy megmentette Katniss életét, ellentmondásosak a lány szemében. Aztán azon morfondírozik Katniss, hogy vajon Gale mit szólt a kis közjátékhoz, majd rájön, hogy a két fiú nem fér meg egyszerre a fejében. 

Ezért aztán inkább arra koncentrál, hogy végre-végre van íja és nyilai!! Ezzel egyrészről bármikor élelemhez tud jutni, másrészről pedig innentől kezdve a játékban sem kétségeesetten menekülő, űzött vad, hanem támadó is lehet akár. Ha Cato most erre járna, azonnal meg tudná ölni, ám Cato most épp nem jár erre. :)
Katniss közben számba veszi sérüléseit: az égési sebek mellé időközben beszerzett 3 darázscsípést, amelyek mostanra feldagadtak és nagyon fájnak, illetve menekülés közben jópár horzsolást, zúzódást, a jó ideig tartó eszméletvesztés miatti elgémberedés okán pedig mindene zsibbad, izületei pedig nehezen akarnak elkezdeni mozogni. A lány először vizet akar szerezni, így lassacskán elindul, útközben lő egy nyulat, majd egy órával később talál egy sekély vizű, hűs patakot.

[A Down With The Capitol oldala szerint ezen a környéken, amely a képen látható, zajlott a filmfelvételek egy része - és erről a helyről tudni kell, hogy az Egyesült Államok egyik legszebb helyének választották!]

Mivel eddigre a nap is éget, és ruhája és teste is csupa mocsok az elmúlt napok viszontagságaitól, Katniss kimossa azokat, és maga is megfürdik a kellemes vízben, majd az íjáról is letörli előző gazdája vérnyomait. 
Majd miután ruhái félig-meddig megszáradnak, felöltözik, eszik és pihen egy kicsit, és máris sokkal jobban érzi magát, mint egy jóideje bármikor is.


A délután során Katniss lő még egy számára ismeretlen madarat is, majd estefelé úgy dönt, hogy a szürkületben megkockáztatja, hogy tüzet rak és a parázs felett megsüti a zsákmányt. Ám egyszercsak valami hangot hall, ám nem lát semmit, viszont az egyik fa mögül észrevesz egy gyerekbakancsot. Ruta az, aki idág követte árnyékként.
"Mielőtt bármit tehetnék ellene, előbuggyannak belőlem a következő szavak:
- Tudod, nem csak ők köthetnek szövetséget.
Egy pillanatig nem érkezik válasz. Aztán Ruta kidugja a buksiját a fa mögül. - Szövetkezni akarsz velem?"
Katniss elmondja az érveit, hogy hálás, amiért szólt Ruta a darazsakról, és hogy biztos ügyes is, ha idéig életben maradt. Így aztán megegyeznek, miközben azon jár az agya, hogy Haymitch valszeg a haját tépi az idegtől, amiért egy gyönge kislánnyal köt szövetséget, és igyekszik nem belegondolni, hogy mi lenne, ha a végén ketten maradnának csak életben. De erre aztán nem lát túl sok esélyt.

Ruta az egyik fa leveleit összerágva meg tudja gyógyítani Katniss darázscsípéseit, cserébe Katniss bekeni Ruta égési sérülését a támogatóktól kapott kenőccsel. 
Ezután vacsorázni kezdenek, amelyhez Ruta mindenféle bogyós gyümölcsökkel, növényekkel járul hozzá. Mivel ő a 11. körzetből jött, ami a földművelők körzete, jól ismeri ezeket. Beszélgetnek, és közben kiderül, hogy a kislány soha életében nem ehetett még meg egy egész combot egyedül. Katniss arra is rájön, milyen sanyarú sorsuk van a 11. körzetben élő embereknek, akiknek éjszakába nyúlóan kell szüretelniük a termést, aratási időszakban iskolába sem járnak a gyerekek, ha pedig valaki lop, azt nyilvánosan megkorbácsolják a békeőrök, ott nagyon komolyan betartatják a törvényt. Katniss rájön, hogy az élete ehhez képest milyen jó, hisz ott maguk az elöljárók vásárolják tőlük az erdőben orvvadászott zsákmányt. 

Az éjszaka közeledtével Ruta elmeséli, hogy a fákon szokott aludni, és nagy örömmel fogadja, amikor Katniss felajánlja, hogy bebújhat mellé a hálózsákba, hisz mindketten kicsik, elférnek.

Ruta árulja el azt is, hogy a Katniss hátizsákjában talált szemüveg nem napszemüveg, hanem éjjellátó szemüveg, amit Katniss később ki is próbál. Rájön, hogy a kislánynak igaza van, így éjszaka is lát mindent, akár vadászni is tud. Katniss azon morfondírozik, lehet-e még ilyen másnak is, Ruta pedig erre is tudja a választ: van kettő a Hivatásosoknak. 

A Hivatásosokra terelve a szót, Katniss - a Himnusz alatt, hogy a nézők ne hallják kétkedését - elmondja, milyen abszurdnak tűnik neki, hogy a Hivatásosokkal összeállt Peeta megmentette az életét. A kislány erárulja, hogy szerinte erre jó esély van, főleg, hogy Peeta már nincs a hivatásosokkal.
" - Talán tényleg megmentette az életedet, és menekülnie kellett."

Aztán pedig aról beszélgetnek, hogy a Hivatásosaknak a tónál hatalmas készleteik vannak felhalmozva, élelemből, fegyverből egyaránt.
" ... Elvégre ez az Éhezők Viadala, nem?
- De Katniss, ők nem éheznek - ellenkezik Ruta.
- Nos, valóban nem éheznek. Ez a baj. - Igazat kell adnom Rutának. Viszont most először tudom, hogy mit fogok csinálni. A terv lényege ezúttal nem a menekülés vagy az ellenfél elkerülése. Támadásba fogunk lendülni. - Azt hiszem, ebben az esetben nincsen más választásunk, Ruta, orvosolnunk kell a problémát."

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése