2011. szeptember 24., szombat

24 - Az utolsó nap

Peeta nehezen érti meg, mi történt, azt hiszi, Cato ölte meg a Rókaképű lányt. Katniss azonnal rájön, mi a helyzet, és elmagyarázza Peetának az előzményeket. Mesél arról, hogy a lány hogyan lopott a Hivatásosak élelmiszerkészletéből, mielőtt azt Katniss felrobbantotta volna. Elmeséli a trükkjét, amikor a Bőségszarunál megkapták a hátizsákokat, hogyan tűnt el a lány, mire kitört volna a balhé. Hogy hiába volt agyafúrt, azt hitte, maguknak gyűjtik a bogyót, így az biztosan nem mérgező. Tévedett, és ez az életébe került. Peeta akaratlanul járt túl a lány eszén, ezért nem érzi igazságosnak a halálát, pedig, ahogyan Katniss-szel megállapítják, ezzel megint kicsit közelebb kerültek ahhoz, hogy épségben hazajuthassanak. Már csak Cato él rajtuk kívül. De tudják: tőle nem lesz egyszerű megszabadulni. Mielőtt elindulnának, a lány még összeszedi az éjfürtöt egy kis bőrerszénybe, hátha beválik a trükk Catonál is.


Mivel azonban úgy vélik, Cato tudja, hogy ketten vannak, és hogy levadászták a Rókaképű lányt, együtt erősek, ezért ott, ahol vannak, megsütik a guvatot és a nyúlhúst, amit Katniss vadászott. Azt remélik, Cato tart tőlük, és nem megy eléjük még akkor sem, ha egyértelmű jelét adják annak, hogy hol vannak. Jól sejtik. Nyugodtan megvacsoráznak, majd Katniss egy fán szeretne éjszakázni, ám Peetának nem tetszik az ötlet. Ő nem olyan könnyű, mint a lány, és nem is érezné fenn biztonságban magát, fájós lábbal pedig fára másznia is körülményes lenne. Azt kéri, menjenek vissza a barlanghoz. Katniss belátja, hogy a fiúnak igaza van, ráadásul egész nap nem volt kedves Peetához, hiszen idegesítette, hogy a fiú trappol az erdőben, amikor pedig Peeta eltűnt, akkor is lehordta. Így aztán enged Peetának, és hogy ne dőljön romba a románcukról szóló történet se, meg is csókolja Peetát.

Hosszasan gyalogolnak visszafelé a patakmederben, amely már nincs úgy kiöntve, mint délelőtt, odaúton, amikor pedig megérkeznek, és Katniss kipakolná a vacsorát, Peeta azon nyomban elalszik. Katniss látja a Rókaképű lány égboltra kivetített képét, és azon mereng, hogy mennyire nem talál fogást Cato-n. Amikor azonban rájön, ellenfele milyen forrófejű, rájön, hogy ez a tulajdonság rá is jellemző, ezért lőtte át íjjal a malac szájában lévő almát a Kiképzőközpontban a pontozáskor. Mióta pedig Cato megtudta, hogy Katniss 11 pontot kapott, kifejezetten gyűlöli. Most pedig hamarosan meg kell küzdeniük.

Mivel éjszaka nem történik semmi rendkívüli, Katniss csak hajnalban kelti Peetát, aztán ő alszik, egészen kora délutánig. Akkor tűz a nap, meleg van. Amikor megebédelnek, arról beszélgetnek, vajon mennyi lehet még a Viadal végéig. Hiszen a Rókaképű lány már lassan egy napja halott, már csak ők vannak hárman életben, és ha hamarosan nem történik valami, nagyon sürgősen unalomba fullad a Viadal, amit a Játékmesterek mindenképpen szeretnének elkerülni. A páros elgondolkodik azon, vajon miképpen lesz majd vége, mire készülnek ellenük, de nincs ötletük. Mindenesetre úgy érzik, ez az utolsó napjuk az Arénában, és így vagy úgy, de lassan véget ér a borzalom.

Így, amikor elhagyják a barlangot, megszállja őket a véglegesség érzése. Katniss elgondolkodik, hogy szívesen megfürödne, megmosná a haját, ám erre nem lesz lehetősége, mivel a patak helyén csupán egy teljesen kiszáradt medret találnak. Megnéznek még egy másik régi tómedencét, ám az is csontszáraz: egyértelmű, ez is a Játékmesterek műve, akik a Tóhoz akarják ezzel terelni őket. Ők pedig mennek engedelmesen. Tudják, hogy nincsen választásuk. Még azt sem ők dönthetik el, hogy hol és milyen formában küzdjenek meg Catoval. Peeta azzal próbálja vigasztalni Katnisst, hogy ők ketten vannak, míg ellenfelük egyedül. Mikor kiérnek a tóhoz, a nyílt sík terepre, még összeölelkeznek, élvezik egymás közelségét, biztonságát, aztán várni kezdenek.

Cato kezdetben nem mutatkozik, és a páros már azon gondolkodik, keres valami éjszakai menedékhelyet, amikor egyszercsak kiront Cato az erdőből. Egyenesen feléjük tart, ám amikor Katniss lelőné az íjjal, a nyílvessző visszapattan a mellkasáról: páncél van rajta. Ám ennek ellenére Cato tébollyal a szemében, lihegve, hörögve, róluk tudomást sem véve rohan el mellettük. Láthatóan menekül valami elől. A következő pillanatban ők is meglátják üldözőjét, egy hatalmas farkasszerű lényt, amelyet több, mint egy tucat hasonló követ még. Katniss és Peeta ezek láttára maguk is menekülőre fogják.

Kegyetlen éjszaka vár rájuk…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése