2011. szeptember 18., vasárnap

A Lionsgate Az éhezők viadala által akar felemelkedni?

Az éhezők viadalában 24 tinédzser vív élet-halál harcot egy valóság-showban, amelynek szlogenje: "Soha ne hagyjon el benneteket a remény!"
A Lionsgate Entertainment [na ez hol egybe, hol külön??] vezetősége reméli, ezek rájuk is vonatkozik, amikor megpróbálnak majd betörni Hollywood-ba a legfelkapottabb könyv adaptációjával, amely a Harry Potter és az Alkonyat óta megjelent. A négy részesre tervezett [Nagyon az rémlik, hogy az utolsó könyvet itt is két filmben szeretnék leforgatni - hol is láttunk ilyet legutóbb???] sorozat Suzanne Collins sikerkönyv-sorozatán alapul, amelynek forgatását múlt szombaton fejezték be Észak-Karolinában és 2012. március 23-ától [nálunk 22-től] lesz látható a mozikban.

A népszerű sorozat megváltoztathatja a filmstúdió sorsát, akárcsak az Alkonyat tette ezt a rivális Summit Entertainment-tel, aztáltal, hogy éveken át biztos bevételt jelentettek a mozis vetítések, a DVD-kiadások éppúgy, mint az emléktárgyak, ajándékok árusítása.

Ám egy ilyen többrészes mozifilm sorozat elindítása nem olcsó mulatság. Közel 100 millió dolláros költségvetésével ez a film az eddigi legköltségesebb terméke a Santa Monica-i székhelyű Lionsgate-nek, ami arról ismert, hogy olyan alacsony költségvetű filmeket készít, mint a Fűrész, vagy az aktuális presztizsfilm, a Precious - A boldogság ára. A stúdió mozi üzletágának valamiféle kiugrásra lenne szüksége, miután tavaly több bukást is át kellett vészelnie.

Mivel nagy a tét, nagy valószínűséggel Az éhezők viadala lesz a legkiemeltebb téma a Lionsgate befektetői számára tartott éves közgyűlésen, kedden Torontóban.
- Három dolog kell, hogy befektetőink fejében járjon a következő évben: Éhezők viadala, Éhezők viadala, Éhezők viadala - mondta James Marsh, a Piper Jaffray elemzője, akinek előrejelzései szerint a négy film több, mint 475 millió dollár nyereséget hozna a következő hat év alatt.

Ellentétben az olyan riválisokkal, mint a Sony Pictures, amely egy nagy konglomerátum része, a Lionsgate független filmstúdió, amely számára egy ilyen bomba üzlet nem csak egy kis fellángolás lenne. 
A Lionsgate vezetői számára most az a feladat az ilyen keddihez hasonló rendezvényeken, hogy lázba hozzák a befektetőket, ám arra vigyázniuk kell, hogy aztán később nehogy csak a kasszasiker legyen az, ami nem okoz csalódást. 
- Az Éhezők viadala nem egy dupla-vagy-semmi lehetőség a cég számára, és nagyon fontos az is, hogy nehogy túlságosan is sokat ígérjünk - mondta Joe Drake, a Lionsgate mozgókép csoportjának elnöke. 

[...]

A film fiatal színészgárdája, élükön az Oscar-jelölt Jennifer Lawrence-szel, már kétszer is szerepelt az Entertainment Weekly címlapján, és az MTV Video Music Awards-on egy rövid ízelítőt is láthattunk a filmből.
A stúdió az elmúlt 5 negyedéves nyereségi értékek bemutatásakor már tárgyalt legnagyobb befektetőivel, és bejelentette, hogy a folytatás 2013 Hálaadás előtti hétvégéjén jelenik majd meg, amely időpont körülbelül egybeesik az Alkonyat és Harry Potter filmek [már jól bevált] megjelenési időpontjával. 

Amikor 2009 márciusában a Lionsgate megszerezte a film jogait, olyan vetélytársakat megelőzve, mint a Summit, a Warner Bros. és a Spyglass Entertainment, Az éhezők viadalának könyvváltozatából még alig 500.000-et adtak el. Először úgy tűnt, olyan filmről lesz szó, amely kizárólag a fiatal közönséget szólítja meg, ez a nézőpont azonban megváltozott, amikor a második és a harmadik kötet is megjelent, és az Éhezők viadala szélesebb körben is irodalmi jelenséggé vált, és a mai napig több, mint 12 millió példányban kelt el. Ennek következtében a mozis bevétellel kapcsolatos elvárások - és a költségvetés is -  megnőttek.
- Mivel a könyvek egyre népszerűbbek, tudjuk, hogy sok ember bizonyos elvárásokkal fog érkezni - mondta Nina Jacobson producer, aki a film jogait a Lionsgate-nek adta el. - Ez nem fogja megváltoztatni a filmet, amelyet el akartunk készíteni, de azt jelenti, hogy mindezt egy magasabb színvonalon szeretnénk prezentálni.

[...]

Egyébiránt a Lionsgate a forgalmazója a jövő héten mozikba kerülő Abduction-nek [Elhurcolva] is, amelynek főszereplője az Alkonyat szívtiprója, Taylor Lautner. 


Jelenleg a Lionsgate továbbra is folytatja a kis-költségvetésű akció és horrorfilmek gyártását is, és leányvállalatán, a Mandate Picures-ön keresztül más stúdiók filmjeiben is társfinanszírozást vállal.
Ha azonban az Éhezők viadala sorozat sikerrel nyit, akkor a cég sokkal nagyobb hatalommal bír majd Hollywood-ban és a Wall Street-en is értékes céggé válik. 
- Mint a tőzsdén is jelenlévő cég, nyílt lapokkal játszunk, úgyhogy ez kihívást jelent - mondta Drake - De én bizakodó vagyok, szerintem jó esélyeink vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése