2011. szeptember 28., szerda

25 - 26 - A győzelem

Katnissnek a bejelentés után válik világossá, hogy mindezidáig a bolondját járatták velük, nem gondolták komolyan, hogy mindketten életben maradhatnak. 

Amikor Peeta előkapja a kését, Katniss abban a pillanatban emeli az íjat és a fiú szívére céloz. Peeta kése halk csobbanással merül el a patakban, amikor Katniss rájön, mit is akart tenni, és elszégyelli magát. Peeta megpróbálja rábeszélni, hogy tegye meg, lője le, de a lány nem hajlandó és nem is képes erre. Ekkor Peeta leveszi a lábáról a nyomókötést. Katniss nem hagyja, ezért a lánynak válaszként kimondja azokat a szavakat, amelyek megadják a megoldást:
"- Figyelj - mondja, és felhúz a földről. - Mindketten tudjuk, hogy addig nem lesz vége a Viadalnak, amíg nincs meg a győztes." 

Katniss ezen szavak hallatán gondolja végig, hogy a Játékmestereknek, a Kapitóliumnak az is kudarc lenne, ha nem lenne győztes. Így aztán kitalálja, hogy elhitetik a közönséggel, hogy mindketten meg akarnak halni, ami logikus is, hiszen szerelmesek egymába, egyiküknek sem lenne értelme a másik nélkül élni. 
Katniss ezért aztán előveszi a Rókaképű lány halála után eltett éjfürtöt és szór belőle Peeta és a saját kezébe is. Háttal állnak egymásnak, összekulcsolják szabad kezüket, és elhatározzák, hogy egyszerre eszik meg a mérgező bogyót. Katniss nem tudja, hogy amit ekkor tesz, milyen hatással lesz a későbbi életére, sőt Panem sorsára.

Nagyon remek ranképeket találtam erről az internet sűrűjében:


Katniss számolni kezd, majd lassan, mindketten a szájukhoz közelítik a gyümölcsöt. Amikor azonban Katniss kimondja a hármat, és már majdnem lenyelik a mérges bogyót, ismét Claudius Templesmith hangját hallják:
"Állj,! Állj! Hölgyeim és uraim, örömmel mutatom be Önöknek a Hetvennegyedik Viadal győzteseit: Katniss Everdeent és Peeta Mellarkot! Íme a Tizenkettedik Körzet kiválasztottjai!"

26

Katniss kiköpi az éjfürtöt, ami a szájába került, letörli a nyelvét az ingujjával, majd megnyugszik, hogy Peeta sem nyelte le a bogyót. Mindketten élnek, túlélték!!
Hamarosan érkezik értük egy légpárnás repülő, amelyre felhúzzák őket, majd Peetát, akinek még mindig csorog a vér a lábából, azonnal elviszik az orvosok. Katniss nem nyugszik meg, itt is mindenkiben az ellenséget látja, kicsit megzuhan érzelmileg, őrjöng Peeta után, nem issza meg a narancslét, amivel kínálják, holott nagyon kívánja. Peeta műtétjét egy üvegajtón keresztül látja, látja az orvosok gondterhelt arckifejezését, és erről azok a bányászbalesetek jutnak az eszébe, amikor anyukája és Prim próbálták megmenteni az áldozatokat.

Katniss meglátja magát az ajtó visszaverődő fényében: "Arra riadok fel, hogy valaki néhány centi távolságból engem bámul, aztán rájövök, hogy az üvegről visszaverődő tükörképem az. Eszelős tekintet, beesett arc, csomókban összetapadt haj. Elvadult. Állatias. Őrült. Nem csoda, hogy senki sem mer a közelembe jönni."
Amikor leszállnak a Kapitóliumban, Peetát elviszik, ám Katnisst nem engedik ki, hanem valaki nyugtatót nyom belé. Napokig alszik, mire felébred egy fertőtlenítőszagú szobában. Katniss észreveszi, hogy égési és egyéb sérülései eltűntek, az is, amelyet Clove ejtett a szemöldökén, sőt, a bal fülét is megműtötték valószínűleg, mert újra hall. Bőre is szép tiszta, körmét szép, oválisra reszelték.

Katniss megpróbál felülni, ám rá kell jönnie, hogy leszíjazták a derekánál, egyik karjából cső áll ki. Próblkozásaira megjelenik az Avox lány, aki láthatóan örül az újbóli találkozásnak, egy gombnyomással felülteti Katnisst, és ebédet ad neki. Katniss kérdésére bólintással jelzi, hogy igen, Peeta (is) életben van. Katniss csak nagyon nehezen tudja legyűrni azt a kevéske ebédet is, amit kap, így elgondolkodik, vajon meddig altathatták. Mikor megpróbál kimenekülni a szíjak szorításából, vénájába nyugtatót fecskendeznek.

Napokig csak enni ébresztik fel, aztán újra bódulatban tölti napjait. Ám egyszer végre tényleg felébredhet, felkelhet, és ekkor meglátja, hogy bőre káprázatosan szép lett, és nem csak az Arénában szerzett sebei múltak el nyomtalanul, hanem a korábbi, vadászat során szerzettek is. A csapatával való találkozóra Katnissnek egy ugyanolyan ruhát kell felvennie, amelybe az Arénába is indultak, ettől rossz érzése lesz, de aztán végre láthatja segítőit: Effiet, aki nagyon büszke rájuk, Haymitchet, aki a fülébe suttogja, hogy: "Szép munka volt, drágaságom!", és Cinnát, aki nem szól semmit, csak megöleli. 
Aggodalmára, hogy miért nem láthatja Peetát, csapata megnyugtatja: élőben akarják közvetíteni a találkozásukat.

Katniss hamarosan találkozik az előkészítő csapat további - az elején már jól megismert tagjaival - Veniával, Octaviával és Flaviusszal, akik először ebédelni viszik, majd lezuhanyozzák, megmossák a haját, kisminkelik, manikűrözik. Eközben a Viadalról beszélgetnek, amelyre Katniss inkább nem is emlékezne, hiszen a szíve szorul össze, ha belegondol, hogy huszonkét társuk halt meg az elmúlt hetekben ott, ahol különös borzalmak várták őket. Hamarosan megérkezik azonban Cinna, egyszerű sárga ruhával, amelyben sokkal szerényebb benyomást kelt, mint a megnyitón a tüzes vagy az interjún a kövekkel kirakott csodákban. Aki ránéz alig hiheti el, hogy pár napja megnyerte a Viadalt...

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése