2011. szeptember 26., hétfő

25 - Mutánsok

Catot mutánsok üldözik, Katniss ebben elég biztos, hiszen a természetes állatok ugrás után nem a két hátsó lábukra érkeznek, és nem mutogatnak a "kezükkel" a többiekkel, hogy induljanak utána.
Cato egynesen a Bőségszaru felé veszi az irányt, Katniss utána, és csak amikor eléri azt, jut eszébe Peeta. Hogy védje a lemaradó fiút, megpróbál leszedni a falkából pár egyedet, de így is sokan maradnak. Majd meglátja, hogy Cato felmenekült a Bőségszaru 6 méter magasan lévő tetejére, Katniss pedig úgy véli itt az alkalom, hogy végezzen vele, de közben Peetát is védenie kell a mutánsoktól.

Miközben Peeta nagynehezen felmászik a Bőségszarura, amely az egész napos hőségtől felforrósodott ezzel is megnehezítve a dolgukat, Katniss fedezi az íjával. Az állatok, amelyek üldözik őket, hatalmas farkasokra emlékeztetnek, tíz centi hosszú karmaik vannak, bundájuk vastag, mindegyiké más-és más színárnyalatú, némelyik szőre egyenes, másoké pedig göndör. És van bennük valami hátborzongató, amit Katniss először nem tud megfogalmazni, majd amikor az egész falka kettéoszlik, hogy helyt adjon az egyik lénynek, amely felugrik a szaru aljára, Katniss rájön, miért veri ki ezektől a lényektől a hideg: mert a szemük nem állatra, hanem emberre emlékeztet, és ennek a zöld szemű lénynek pedig, amelynek drágakőberakásos nyakláncán az 1-es szám található, minden vonása az 1-es körzetbeli lányra, Glimmerre emlékezteti Katnisst. Olyan, mintha valamilyen módon Viadalbeli vetélytársaikat keltették volna életre ezekben a borzalmas és veszélyes állatokban. 

Az állatok újabb támadást intéznek, és egyikük majdnem lerántja Peetát a mélybe, ám a fiúnak, aki annak köszönheti életét, hogy Katnissbe kapaszkodik, sikerül megsebeznie az egyik mutánst. Cato a Bőségszaru tetején piheg, és megpróbálja összeszedni magát, hogy lelökje a párost a biztos halálba, a falka állatai közé. Amíg Katniss lelő egy újabb állatot, amelyik megpróbál felugrani hozzájuk, Cato megfogja Peetát, és birkózófogásba fogja a fiú fejét. A lány megcélozza Cato fejét (a páncél miatt a testét úgyis felesleges lenne), ám ha lelőné Catot, Peeta is vele együtt esne az állatok közé. Patthelyzet. Peeta ajka már kékül, amikor egyszer csak egy jól látható X-et rajzol Cato kézfejére. Mire a fiú rájönne, mit akart ezzel Peeta, Katniss már ki is lőtte a nyílvesszőt, amire Cato elengedi Peetát, aki lelöki ellenfelüket a mélybe. Katnissnek sikerül elkapnia Peetát, nehogy ő is Cato után zuhanjon. 

Catonál van valami fegyver, talán egy kés, amivel elkezdi lemészárolni az állatokat, és testét páncél védi, így azok nem tudják halálosan megsebezni, ám a túlerő ellen neki sincs esélye. Cato még órákig nyöszörög a Bőségszaru tövében, a páros még mindig nem lehet biztos a győzelmében. Különösen azért nem, mert Peeta lábán lévő sebből dől a vér, így az ő életesélyei is romlanak. Katniss, hogy óvja életét, leveszi magáról az inget, és abból készít nyomókötést Peeta lábára. Egyre hidegebb van, de Katniss és Peeta összebújnak, és együtt, fogvacogva vészelik át az éjszakát, miközben nagyon lassan halad csak az idő. 

Már pirkad, ám Cato még mindig él, hallani a nyöszörgését. Peeta megpróbálja rávenni a lányt, hogy ölje meg Catot, ám az utolsó nyílvessző még Peeta lábánál van a nyomókötésben van. Peeta feláldozza a nyílvesszőt, a lány pedig lelövi Catot immáron leginkább könyörületből. De ez akkor is a győzelmüket jelenti. Legalábbis azt hiszik... A föld ebben a pillanatban megnyílik, az életben maradt mutánsok odasereglenek és eltűnnek a föld alatt. Katniss és Peeta pedig csak várnak, hogy elszállítsák Cato holttestét, és hogy megszólaljanak a győzelmüket jelentő harsonák. De nem történik semmi.

A páros teljesen tanácstalan, ám egyszercsak megszólal a műsorvezető Claudius Templesmith hangja:
"Üdvözlet a Hetvennegyedik Viadal Utolsó két versenyzőjének. Felülvizsgáltuk és visszavontuk a korábbi szabálymódosítást. A szabálykönyv alaposabb áttanulmányozása után arra a következtetésre jutottunk, hogy a Viadalnak csak egy győztese lehet - közli Templesmith. - Sok szerencsét, és sose hagyjon el benneteket a remény!"

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése