2015. szeptember 14., hétfő

Sam Claflin Urban Active interjú

Következzék ezúttal egy Sam Claflin interjú is - a Men's Health különszámából -, rég olvastunk már úgyis ilyet. :)

Úgy tűnik, a posztapokaliptikus világban zajó élet mára nagyon megszokottá vált a 29 éves Sam Calflin számára. - Most értem vissza szüleimtől, Norfolkból. - mondja a brit színész. - Amikor arra ébred az ember, hogy a szemetes végighajt az utcán, az mindent más perspektívába helyez.


A perspektíva pedig jól jöhet, ha az ember egy olyan népszerű sorozatban játszik, mint Az Éhezők Viadala, amelyben Claflin a szigonnyal kiválóan bánó Finnick Odair karakterét alakítja. A sorozat utolsó része - a Kiválasztott 2. része - novembertől látható a mozikban. Ha esetleg lemondtál róla, hogy ez is csak egy újabb Alkonyat, tegyük hozzá, hogy egy olyan ifjúsági könyvsorozat filmadaptációjáról van szó, amely meglepő kritikát fogalmaz meg a társadalmi egyenlőtlenségről, arról, milyen veszélyes fegyver lehet a valóság-show, amikor szegény körzetekből származó elnyomott gyerekeknek kell egymás ellen harcolniuk életre-halálra, akár a Battle Royal-ban, mintegy "kellemes" szombat esti szórakozásként.

A szereplőgárda szintén nagyon komoly: Jennifer Lawrence, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman ... és persze Norfolk gyermeke, Sam Claflin. Elmondhatjuk, hogy immár ő is magasabb ligákban játszik. - Hihetetlen ugródeszka volt ez a karrierem szempontjából. - mondja. - Olyan ajtók nyíltak meg előttem, amelyek korábban nem. Kifejezetten sok ajtó nyílt meg előttem. Persze sok ablak is. - Ezek közül némelyikre nyilván valami olyasmi van írva, hogy "Belépés csak Hollywood-i főszereplő férfiak számára."


Az Éhezők Viadala mindent elárasztó erő lett mára Hollywoodban. Amikor azonban Claflin először sétált be a meghallgatásra évekkel ezelőtt, azt sem tudta igazán, mire is hallgatják meg. A trilógia második fejezetének, - amelyben karaktere megjelent - forgatókönyve a titokzatos Idiom munkacímet viselte, nem pedig a valódit, a Futótüzet. - Láttam az első Éhezők Viadala filmet, de nem tudtam, hogy ez egy trilógia része vagy hogy három könyv van belőle. - mondja. - Egészen addig, amíg a meghallgatáson meg nem kaptam a jeleneteket, amelyben az egyik karaktert Katnissnek hívták. Hallottam már korábban a nevet, úgyhogy rákerestem a Google-n, hogy Katniss és Finnick. Rengeteg dolgon kellett átrágnom magam a meghallgatás előtti éjszakán...

Lassacskán Claflin arra is rájött, hogy ő nem épp az a kockás-hasú, napbarnított, szőke, zöld szemű isten, ahogyan Finnicket jellemzik a könyvben. Nem hagyta azonban, hogy ez a kellemetlen felfedezés megfélemlítse. - Soha nem voltak kétségeim afelől, hogy rossz választás vagyok a szerepre. - mondja. - Így aztán úgy álltam ki a fegyverek össztüzébe, hogy az járt a fejemben, "Mit veszíthetek?" - Ugyanígy gondolkodott 2011-ben is, amikor A Karib-tenger Kalózai: Ismeretlen Vizeken című film egyik szerepére hallgatták meg, amely kiemelte őt a névtelenségből. - Egy részem azt gondolta: "Á, ilyesmi úgysem történik meg velem, mit is keresnék egy Karib-tenger Kalózai filmben?" Úgy mentem be, hogy nem számítottam semmire, aztán valahogy jól alakult. - És akkor még valami. Aki nem kockáztat, az nem is nyer.

Míg a Google Claflin barátja volt a Futótűz meghallgatása előtt, hamarosan az ellenségévé vált, amikor az elvakult rajongók nem voltak túl lelkesek a szerepre való kiválasztása miatt. - Emlékszem, a Sky News-t olvastam, amikor azt gondoltam: - "A rohadt életbe" - idézi fel - "Ezt nem úszhattam meg." - Aztán megint pozitívvá vált. - Két lehetőségem volt. - mondja. - Lehettem volna lehangolt és dühös. Egy részem azonban tudta, hogy a szereplőválogatásért felelős ember, a rendező és a producer csak tudják, mit csinálnak. Így aztán nagyon elszánt lettem. Tudtam, hogy nagyon hosszú utat kell megtennem fizikailag, de azt is tudtam, hogy meg tudom csinálni és bizonyítani akartam a kétkedőknek. Ez arra ösztönzött, hogy még keményebben dolgozzak.

Claflin számára ez a munka három hónappal a forgatás előtt kezdődött. Bár nem éhezett az Éhezők Viadala miatt, választási lehetőségei igencsak szűkösek voltak. - Szállodában laktam, nem volt konyhám. - magyarázza. - Így aztán folyamatosan csak csirkét és spárgát rendeltem, mert túlságosan aggódtam amiatt, hogy bármi mást egyek. Ez és a reggeli omlett volt minden, amit hónapokon át ettem. Nem tagadom, elég nyomasztó volt. Amikor azonban már láttam az eredményét, az ösztönzött a folytatásra.

Folyékony diéta

Az evés kevesebb küzdelmet jelentett Claflin számára, mint az ivás, vagyis annak hiánya. - Három hónapon keresztül egyetlen korty alkoholt sem fogyasztottam, ami rekord volt számomra. - mondja. - Angolként a sör fontos része életemnek. - De legalább ellen tudott állni a kísértésnek. - Mivel Atlantában forgattunk és nem Angliában, nem voltak olyan zavaró tényezők, mint a barátaim és a családom, akik azt mondanák, hogy "Na, gyerünk már, csak egy pohárral!" Amikor az ember nem iszik, nincs rosszabb annál, amikor a felesége vagy a barátja vigyorog az asztal túloldalán. - Persze nyilván van rosszabb annál, hogy az embert a gyönyörű színésznő, Laura Haddock (aki a 2011-es Kamaszok Kalamajkái Krétán című filmben szerzett ismertséget és akit Claflin 2013-ban vett feleségül, miután ennek a filmnek a meghallgatásán találkoztak először) akarja rávenni az ivásra, de rendben, értjük, mit akar mondani.

Hatton törvénye szerint bármely bizonytalan rendszerben vannak hatások és ellenhatások is. Így történt ez Claflin esetében is. - Amikor 2014. júniusában befejeztük az utolsó Éhezők Viadala film forgatását, egyenesen Glastonbury-ba utaztam, és megindultam lefelé a lejtőn. - vallja be. - Elkezdtem hízni, amire rá sem jöttem egészen addig, amíg ki nem választottak egy szerepre, amelyet idén januárban kezdtünk forgatni. - Mivel a Mielőtt Megismertelek-ben (amely 2016-ban kerül majd a mozikba) egy olyan indulatos kerekesszékes férfit játszik, aki a Trónok Harcában látható Emilia Clarke által alakított ápolónő gondjaira van bízva, akinek ugyan nem kell, hogy kockás hasa legyen, de azért fontos a jó forma, Claflinnek ismét fogynia kellett. Így végül: - Tudtam, hogy januárban mindenképp fogyóznom kell majd, ezért azt gondoltam, "Miért is ne ehetnék és ihatnék meg addig bármit, ami belém fér?" - Hamarosan Claflin olyan helyzetben találta magát, ami sokunk számára lehet ismerős: - Amikor egy hideg, szürke januári reggelen felébredtem, az ágyból sem volt kedvem kimászni, nem hogy lemenni a konditerembe, rá kellett jönnöm, hogy hosszú út áll előttem. - Egészen pontosan 18 kilót kellett leadnia három hónap alatt. Ahogyan azonban minden jó színész, hamarosan ő is megtalálta a maga motivációját. - Amikor újra edzeni kezdtem, minden reggel frissen ébredtem, egészségesen táplálkoztam és ittam - sokkal több vizet ittam, mint bármikor előtte - sokkal egészségesebbnek éreztem magam és kezdtem kibékülni önmagammal is. - mondja. - Ráadásul, mivel nem ittam annyit, nem voltam másnap másnapos. Igazi nyertes-nyertes helyzet. A mozgástól pedig jobban érzem magam. Ez segít nekem és a kamerának is.

Szilárd önbizalom


A megnövekedett önbizalom praktikus lehet, amikor egy színésznek közeli felvételeket készítenek félmeztelen felsőtestéről, márpedig egy kasszasiker filmekben szereplő férfi színész esetében ez foglalkozási ártalom. - Nem mondom, hogy élvezem, de ez egy ilyen szakma és ilyen világban élünk. - mondja Claflin. - És nyugodtan elmondhatom, hogy én inkább a hatalmas rajongótáborral rendelkező, kocka-hasú Zac Efront választanám egy ilyen szerepre, mint  Sam Claflint, akinek az a néhány rajongója is Norwichból származik, ahol először lépett fel az egykori iskolájában. - Sokan vannak, akik másért könyörögnének. Ráadásul a sport nem idegen Clalfintől. Fiatalon tehetséges focista volt, a Norwich FC leendő kiválósága, amíg 16 évesen bokasérülést nem szenvedett. Talán a sors kezének vagy a tudatos szereplőválogatásnak köszönhette, hogy hamarosan Duncan Edwards szerepét alakíthatta a jobb sorsra érdemes Bubsy Babes-ről szóló sorozatban, a United-ban. Vagy hogy őt választották  The Greatest Footballer You Never Saw: The Robin Friday Story címszerepére. Ha nem hallottál róla, érdemes tudni, hogy Robin Friday egy öntörvényű csatár volt a 70-es években, aki a Reading és a Cardiff csapatában játszott. Hiába volt hihetetlen tehetség, a drognak köszönhetően idő előtt visszavonult és 38 éves korában tragikus módon elhunyt. - Ha valaki azt mondja, George Best volt az első celeb focista, akkor Robin Friday pedig az első rocksztár. - magyarázza Claflin. Esetében Caflinnek még csak amiatt sem kell aggódnia, hogy formába kerüljön a forgatásra, Friday ugyanis leggyakrabban ittas volt, időnként pedig egy hattyú volt a kezében (igen, valóban!) - Az egy más világ volt. - mondja Claflin. - A focisták akkoriban még nem energiaitalokon éltek. Ittak egy pohár teát félidőben és elszívtak egy szál cigit. A történet épp arról szól, mennyire nem volt ő sportos, hogy mennyire nem volt fitt. 

Apropó fittség, Claflin számára új dolog kezd megszállottsággá válni. Egy ilyen kibontakozófélben lévő, fotogén színész gyakran találja magát divatbemutatókon és olyan fotózásokon, mint ez a mai is. - Kamaszként fogalmam sem volt a divatról, pedig azt hittem, van. - mondja. - Most már van, de még mindig nem értem teljesen. Időnként a kifutóra nézek és az jár a fejemben, "Ez vajon miért divatos?" - Az egyik márka, amelyet kedvel, a Burberry, amelynek nemrégiben lezajlott divatbemutatóján az első sorban ült (a Radio 1 DJ-je, Nick Grimshaw mellett, aki később Twitterén ezt írta: "Sam Claflin az egyik legjobb illatú ember. Ha egyszer összefutsz vele az utcán, szagold meg.") - A Burberry egyszerű, elegáns és nagyon könnyed. - mondja. - De azért még mindig folyamatosan ismerkedem a divattal. Mindenesetre határozottan több divatos darab van a szekrényemben, mint azelőtt. A szívem mélyén azonban még mindig kényelmes férfi vagyok. A farmert, a pólót és az edzőcipőt szeretem. - Ahhoz képest, hogy bevallottan nem egy divatdiktátor, kifejezetten jól szokott mutatni a vörös szőnyegen. - Általában valaki megmondja, mit vegyek fel. - ábrándít ki. A filmpremiereket, akárcsak a kölcsönruhákat nemigen szereti. - Iszonyúan ideges vagyok előtte, az egekbe szökik az adrenalinszintem. - mondja. - Olyan öltönyt és cipőt veszek fel, amit később vissza kell adnom, a magyasnyakú ingek dörzsölik a borostámat, a hajam nem olyan, amilyennek elképzelem, és kennek rám némi alapozót is... Ez annyira nem én vagyok. 

Talán a legfontosabb szerep, amit Claflin megtanult az az, hogy legyen öntudatos színész. - Különösen karrierje elején, amikor bemégy a váróba és izzadsz, át kell futnod a szöveged. Előző este még tudtad, akkor ma miért ne tudnád? - kérdezi. - Ráadásul ott ülsz szemben valakivel, aki sokkal jobban néz ki és láthatóan alkalmasabb a szerepre. Több százszor el kellett mennem meghallgatásra, mielőtt megkaptam volna az első munkámat. És egy részem azt mondta, "Lehet, hogy ez nem is nekem való." - Mégis a másik fele kerekedett felül, és végül megkapott néhány szerepet, ami arra ösztönözte, hogy még több és nagyobb szerepért szálljon harcba. Így aztán mielőtt észrevehette volna magát, már a Karib-tenger Kalózaiban játszott, vagy az Éhezők Viadalában és ha hinni lehet az IMDB-s pletykáknak akkor a Star Wars: Rogue One-ban is (bár még ha velünk is van az Erő, akkor sem fogja ezt egyelőre sem megerősíteni, sem pedig cáfolni). A lényeg a magabiztosság és hogy olyan neves filózófusoktól idézz, mint Tupac Shakur: "Aki mer, az nyer!

- Nem tudom, min múlik a dolog. - mondja Claflin. - Valamit biztosan jól csinálok. De jó nekem úgy, hogy fogalmam sincs, mi is az.
Forrás: SamClaflinFans

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó cikk volt, köszi, Ancsi, hogy lefordítottad! Samet imádom, jó látni hogy nem szállt el a hírnévtől <3

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen, nagyon klassz volt! Nem vétlenül Sam a kedvencem a stábból és Finnick a könyvből!:))

    VálaszTörlés