2014. február 26., szerda

Nem lesz-e túl sok a két Kiválasztott film?

Utolsó félretett cikkem Kiválasztott elemzés témában, ami ugyan nem jelenti azt, hogy később ne kerülhetne elő újabb, de az is lehet, hogy ezzel egy kb két hónapja tartó sorozat végére értünk. A Kiválasztott két filmjével kapcsolatban rengeteg kérdés felmerült már, de tetszik, hogy még ez a cikk is képes új szemszögbe helyezni a témát, pedig - bevallom - már nem is igen reméltem tőle.

Az Éhezők Viadala filmsorozat harmadik része, a Kiválasztott november 1421-étől látható a mozikban. A filmet, amelyet két részletben láthatunk majd, jelenleg is forgatják Atlantában, ám a Lionsgate Entertainment nemrégiben kicsit felkorbácsolta a rajongói kedélyeket azzal, hogy megjelentette a film első teaser poszterét az Interneten.


Az Éhezők Viadala a legújabb népszerű sorozat, amelynek utolsó könyvét két filmben mutatják be - amely a Time Warner jól bevált gyakorlatát követi, amelyet 2010-ben a Harry Potter és a Halál Ereklyéi 1. részével indított el.

Egyesek azzal érvelnek, hogy a 759 oldalas (amerikai kiadásban legalábbis) Harry Potter és a Halál Ereklyéi könyv jobban működött két teljes filmként. Az Alkonyat Hajnalhasadását, amely szintén 759 oldal, kétségkívül szintén két filmben kellett bemutatnia a Summit Entertainmentnek (amely mára a Lionsgate leányvállalata).


De ne legyünk naivak, annak, hogy ezeket az utolsó köteteket két részben mutatják be, a legfőbb oka a haszonszerzés, hiszen két alkalommal sokkal több pénzre szert lehet tenni, mint egyszerre. Az utolsó két Harry Potter film összesen 2,3 milliárd dollár bevételre tett szert, a két utolsó Alkonyat pedig 1,5 milliárdra.

Rövidebb könyvek felbontása hosszabb filmekre

Mégis, a Kiválasztott 390 oldalával sokkal rövidebb a Halál Ereklyéinél és a Hajnalhasadásnál, csak valamivel hosszabb, mint az Éhezők Viadala és kicsit rövidebb is, mint a Futótűz.

Ez a tény rávilágít arra a hollywoodi gyakorlatra, hogy rövidebb könyveket is több filmben dolgoznak fel, amelyre a legszélsőségesebb példa Peter Jackson Hobbit-ja, ahol egy 310 oldalas könyvből készítenek három filmet, amelyet három egymás utáni évben mutatnak be.
Összehasonlításképp Jackson Gyűrűk Ura trilógiája, ami hasonló filmes méreteket öltött, egy három kötetes sorozaton alapult, amely összesen 1000 oldalt tett ki.
Mindkét sorozat igencsak nyereséges: a Gyűrűk Ura trilógia 2,9 milliárd dollárt keresett, az első két Hobbit film pedig már 1,9 milliárdnál tart.

Ez radikális változás ahhoz képest, ahogyan korábban készültek a filmadaptációk. Míg korábban a forgatókönyvírók és rendezők úgy készítették el a forgatókönyvet, hogy kivágták a könyvek mellékszálait, most gyakorlatilag jelenetről jelenetre bemutatják a könyvet.
A könyvek rajongói számára ez olyan, mint egy valóra vált álom. Más nézők számára viszont unalmas lehet.

A Hobbit: A Váratlan Utazás esetén például úgy próbálták meg elnyújtani a játékidőt, hogy megpróbáltak olyan jeleneteket beletenni, amelyek a Gyűrűk Urával való kapcsolatot erősítik, elnyújtott akciójeleneteket láthattak a nézők és egy fájdalmasan hosszú törpe-dalt.

A könyvek és a filmek mára megegyeznek?

Ez pedig egy újabb megfigyeléshez vezet el bennünket: az olyan világjelenségeknek, mint a Gyűrűk Ura, a Harry Potter, az Alkonyat és az Éhezők Viadala rendkívül lelkes rajongótáborral rendelkeznek.
Az Éhezők Viadala Facebook oldalát jelenleg 12,7 millióan lájkolták [a cikk január 25-i; azóta alig egy hónap telt el és ez a szám már 14 milliónál is több!]. Legtöbbjük nem szeretné, ha radikálisan mások lennének kedvenc karaktereik a képernyőn. Ezért aztán a Lionsgate leszerződtette Suzanne Collinst, a sorozat szerzőjét, hogy segítsen megírni az első rész forgatókönyvét. Collins a második film forgatókönyvének megírásában már nem vett részt, azt Simon Beaufoy és Michael deBruyn írták. [Ööö, nem szeretnék ellentmondani a cikknek, bár gyanús, hogy már az elején is november 14 szerepelt megjelenési dátumként 21 helyett, de Collins igenis részt vett a forgatókönyv írásban - az első vázlat elkészítésében mindenképp, erről sokat nyilatkozott Francis Lawrence. Michael pedig Arndt volt és nem DeBruyn.]


Személyes tapasztalataim mindkét Éhezők Viadala film alkalmával megegyeztek: pontos, jelenetről-jelenetre történő feldolgozása volt a könyveknek, pontosan azt láttam, amit a könyvek olvasása során elképzeltem. Volt pár hozzáadott jelenet Snow elnökkel és a vezérlőteremmel, de mindig a könyv történetét követték a filmek.
Sajnos ez azt jelenti, hogy a könyv hibái - például a közhelyes szerelmi háromszög és a 12 körzet életének érintőleges bemutatása - nem lettek kiigazítva a filmekben sem.

Kellene-e radikálisan változtatni a könyvek filmadaptálása alkalmával?

Hasonlítsunk össze két másik regényt: Winston Groom Forrest Gump-ját (1986) és F. Scott Fitzgerald Benjamin Button különös életét (1922).
Mindkét film forgatókönyvét Eric Roth írta 1994-ben illetve 2008-ban, amelyek során mindkét alkalommal jelentősen megváltoztatta a könyvek történetét.

A Forrest Gump-ban Roth kivágta az olyan felesleges történeti szálakat, mint például hogy Forrest Gump űrutazást tesz, kannibálok szigetén köt ki, birkózó lesz belőle. Ehelyett Roth megtartotta a film hangulatát és hozzátett egy sort, "Fuss, Forrest, fuss!", amely a film kulcsmondatává vált.

A Benjamin Button esetében Roth gyakorlatilag teljesen kibelezte az eredeti történetet, csak a karakter nevét tartotta meg és a fordított öregedés fogalmát. Ráadásul egy 42 oldalas novellából egy közel három órás filmet készített.

Hát, az eredeti cikkben ez volt... Én pedig nem tudtam ellenállni Brad Pittnek. Remélem, nem bánjátok ;)

Igen, a Forrest Gump és a Benjamin Button filmváltozata is vitathatatlanul jobb, mint azok a könyvek, amelyeken alapszanak. Az Éhezők Viadala filmek azonban teljességgel hasonlóak az eredeti regényekhez.

Miért lehet jó döntés a Kiválasztott 2 filmre bontása?

Amikor 2010-ben megjelent a Kiválasztott, megosztotta a rajongókat. Néhányaknak a sivár befejezés nem tetszett, amely során meghalt néhány kedvelt karakter is, míg mások a rohanós tempó, máskor pedig lapos történetvezetés miatt kritizálták.

A fő probléma az, hogy a történetet mindvégig Katniss szemszögéből követjük. Ez működik az első két könyv során, de a harmadik alkalmával elég szerencsétlen, hiszen a fő történés a Panem-szerte kirobbanó polgárháború.
Ez azzal jár, hogy az olvasó egyetlen olyan hatalmas jelentőségű csatát sem lát, amelynek fontos szerepe van Snow elnök uralmának megdöntésében, azokról csak Katniss tudósít a távolból.

Ezért aztán a Kiválasztott akár jobb is lehet két filmben, amelyekben a végső csatát alaposabban bemutathatják és a főbb karakterek jellemét is még jobban kidolgozhatják.

Persze a két Kiválasztott film kétszeres bevételt jelent majd a Lionsgate-nek, ami már eddig is 1,5 milliárd dollár bevételre tett szert a két filmből, amelyek elkészítésének költségvetése összesen 250 millió dollár volt. A két Kiválasztott film összköltségvetése a hírek szerint 250 millió dollár fölött van, és könnyedén elérheti a korábbi filmek bevételeit.

Összefoglalásként

Bár a lényeg tényleg a pénz, az, hogy bizonyos könyveket két vagy három filmben mutatnak be, nem mindig rossz ötlet.

Míg néhány film esetében az alapanyagokat túlságosan is elhúzhatják, ahogy az a Hobbit esetében is történt, a Kiválasztott filmeknek is előnyére válhat a két részben való bemutatás, amely így még jobban megvalósíthatja a regény nagyratörő céljait.
Forrás: Fool.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése