2014. február 11., kedd

A Kiválasztott filmváltozatának 9 várhatóan legnyomasztóbb pillanata

Újabb elemzés a Kiválasztottról, én igazából nem is bánom. Mondjuk hosszú cikk, vigyázat, de azért az érdeklődők, és akik hozzám hasonlóan szívesen olvasnak bármi értelmeset a témában, gondolom, ezt is örömmel fogadják. Mondjuk néhol nem bírtam megállni, hogy saját véleményemet (kisbetűvel és zárójelben) oda ne tegyem, de erre a kommentekben nektek is lehetőségetek van, hátha nem csak bennem keltenek indulatokat az olvasottak. :) Vigyázat! A bejegyzés fontos SOPILEReket tartalmaz!

Az Éhezők Viadala szereplői és stábtagjai még a Futótüzet reklámozták, amikor máris nyakig merültek a sorozat utolsó két filmjének, az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész (2014. november 21-én a mozikban) és 2. részének (2015. november 20-ától a mozikban) forgatásában. 
Ám ha nem vigyáznak, akár rosszul is elsülhet a dolog.


Míg Suzanne Collins A kiválasztott című regénye izgalmas és lenyűgöző olvasmány, egy mega-kasszasiker sorozat méltó lezárása, ezzel együtt tartalmaz néhány fontos, egyesek szerint veszélyes elemet a történetmesélés szempontjából.
Nem mintha a film készítői is így gondolnák. 
- A történet egyre inkább egy társadalom két szempontú megfigyelése egy háborúban, valamint szó van benne az emberek kizsákmányolásáról, a médiáról és a hírességekről is. - mondta Jeffrey Wright korábban a Buzzfeed-nek. - Igen, kicsit sötétebb, de szerintem nagyon aktuális. Szerintem egyre kevésbé elvont és olyan témákkal foglalkozik, amelyekkel manapság találkozunk a társadalomban háború idején. 

Jena Malone, aki a cinikus Johanna Mason szerepét alakítja, hozzátette:
- Tudván, hogy a történet egy kicsit sötétebb irányba halad vagy életszerű vagy hiteles lesz főleg abban, ahogyan a sorozat majd véget ér, az ember még valóságosabbnak érzi az egészet. Itt nem lenne helyénvaló egy életszerűtlen happy-end a végén.

És ha abban reménykedtél volna, hogy a film készítői jelentősen megváltoztatják majd a történet végét, Francis Lawrence eloszlatja a benned felmerült kérdéseket:
- Az az igazság, hogy a könyvet filmesítjük meg. - mondta a Buzzfeednek. - Semmilyen formában nem szeretnénk újragondolni a könyvet. Ha ezek az emberek már a Futótűz elején sérültek voltak, most a Kiválasztottban még inkább azok lesznek. És a film egyre zordabb irányba halad. És el kell, hogy mondjam, részben azért szeretem a történetet, mert Suzanne nem fogja vissza magát. Épp ezért nagyon örülök, hogy megrendezhetem a Kiválasztottat. Szerintem ez a könyv fogalmazza meg leginkább az egész sorozat mondanivalóját.


Bár lehet, hogy nagyobb változtatások nem lesznek a könyv filmvászonra adaptálása során, Lawrence korábban már jelezte, hogy nem zárkózott el attól, hogy kisebbek viszont legyenek:
- Lesznek benne új elemek. Szerintem a legfőbb különbség a filmek és a könyvek között, hogy a könyvekben Katniss szemszögéből látjuk az eseményeket, megismerjük Katniss gondolatait. - mondta Francis Lawrence. - Nem változtatjuk meg a könyvet és nem kavarunk össze semmit, de csempészünk bele egy kis reményt és egy kis melegséget. És egy kis humort is. És meglepetést. Szóval vannak benne olyan rétegek, amelyeket kicsit gazdagabbá teszünk. 

Mindezt szem előtt tartva, íme egy lista arról, melyek a Kiválasztott legkomorabb pillanatai. És hogy hogyan lehetne ezeket elkerülni. Vigyázz!! Aki még nem olvasta a Kiválasztottat, az komolyabb SPOILERekkel találkozhat!

1. Katniss passzív résztvevője lesz a körülötte zajló eseményeknek


A 13. körzetbe - amely egy föld alatt élő társadalom, élén a rigorózus Alma Coin elnökkel - való érkezésétől kezdve Katniss poszttraumatikus stressztől bénult állapotba kerül, mivel Peetát a Kapitólium fogságban tartja. Ahelyett, hogy aktív szerepet vállalna Peeta kiszabadításában - vagy egyáltalán, bármiben - Katniss szerencsétlenül hagyja, hogy Coin és Plutarch Havensbee bábként használja saját propagandájához. A hosszú könyv során egyetlen alkalom van, amikor Katniss bármi hősiest tesz, amikor a 8. körzetben meglátogatja a kórházat, ám ez is csak a 13. körzet megtámadása után történik.
Ez elég aggasztó Collins könyvében - elég nehéz együtt érezni Katniss-szel, amikor belső monológjainak középpontjában saját szenvedése áll, még akkor is, ha ez érthető és pszichológiailag hiteles. Ám amikor egy olyan filmről van szó, amely erre az eredetileg erős akaratáról ismert karakterre épül, akkor halálos lehet.
Lehetséges megoldás: Katniss vegyen részt aktívabban a cselekményben, például ő legyen a vezetője a Peeta, Johanna Mason és Finnick törékeny szerelme, Annie Cresta szabadítására induló egységnek.
[Vagy ha vezetője nem is, de legalább tagja lehetne.]

2. Finnick, Johanna és különösen Effie nincs jelen a történetben
Finnicknek és Johannának van ugyan néhány rendes jelenete, ám jelenlétük, ahhoz képest, milyen kiemelkedő fontosságú szerepet játszottak a Futótűzben - mind a könyvben, mind a filmben - általánosságban elég felületes.
Ám mindez semmi ahhoz képest, hogy mi történik - illetve sokkal inkább nem történik - Effie Trinkettel, aki a történet egyik legnagyobb alakja, akit egészen a könyv legvégéig egyáltalán nem is látunk.
Lehetséges megoldás: Mivel már az első két film is túlmutatott Katniss szemszögén, ezúttal is megmutathatnák, hogyan lesz Effie-ből a Kapitólium kegyvesztettje, és milyen az élete parókák, sminkek és extravagáns ruhák nélkül. Ami pedig Finnicket és Johannát illeti, Katnisshez hasonlóan nekik is szervesebben részt kellene venniük a történet főbb eseményeiben, ahelyett, hogy a pálya szélén álldogálnának.
[Mondjuk szerintem Effie-vel nem ez lesz, hanem pl. az előkészítő csapattal együtt ő is a 13. körzetbe jut és végigköveti Katniss útját.]

3. Peetát megkínozzák és megpróbálja megölni Katnisst
Mivel a Kapitólium fogságba ejti, Peeta a TV képernyőjén keresztül könyörög Katniss-nek, hogy ne álljon a lázadók oldalára. Ám míg a képernyőn van, burkoltan figyelmezteti a 13. körzetet egy közelgő támadásra. Üvölt. Folyik a vér(e). Amikor pedig végre megmentik Peetát, megtudjuk, hogy a Kapitólium átmosta az agyát, arra programozták be, hogy próbálja megölni Katnisst, amit több alkalommal valóban meg is kísérel. Ez a háború borzalmainak egy erőteljes metaforája. Ez egy olyan jelenet azonban, amelyet egy tömegek szórakoztatására szánt filmben nem szabad mutatni. Nehéz ábrázolni, ha nem lehetetlen.
Másik probléma: Ha eltávolodunk Katniss nézőpontjától, akkor azt is láthatjuk, hogyan kínozzák meg Peetát. Köszi, abból nem kérünk.
Lehetséges megoldás: Valószínűleg nincs, tekintve hogy milyen fontos esemény ez az egész Kiválasztott története szempontjából. Fel a fejjel, Josh Hutcherson ezáltal csak még jobb színésszé válik.

4. Megszűnik Gale Katniss iránti szerelme, a kettős külön utakon folytatja
Ezzel már megint borotvaélen táncolunk - egy háborúban jó eséllyel szűnnek meg barátságok, ahogyan Katnissé és Gale-é is a Kiválasztott során. De könyörgöm, azok után, hogy Katniss két teljes filmen át vágyódik Gale helyes pofikája után, nem lehetne, hogy legalább kibeszéljék a dolgokat?
Lehetséges megoldás: Katniss talán kereshetne némi vigaszt Gale társaságában, aki történetesen akár félmeztelen is lehetne. Most az egyszer.
[Ööö, ebben a formában ezt vagy nem értem, vagy baromság. Gale-fanként is azt gondolom, megvan Gale szerepe Katniss életében - barátként - és bármennyire szívesen nézem Liam-et félmeztelenül, ez nem erről szól. Ugyanakkor a film végén valóban adhatnának esélyt arra, hogy ne haraggal váljanak el útjaik és hogy elvarrják Gale történetének szálait is.]

5. Finnick meghal


Igaz, ez csak a második filmben történik, de akkor is gáz. És igen, az emberek szeretnek meghalni a háborúban, és igen, Finnick feláldozza magát Katnissért, Peetáért és a 451-es Osztag többi tagjáért, akik épp a Kapitóliumba hatolnak be. De akkor is szükségtelen - és nem azért, mert a háború értelmetlenségére utal, hanem mert az ember utána legszívesebben kivágná a könyvet az ablakon.
Lehetséges megoldás: Finnick halálának nagyobb jelentőséget biztosítani, mondjuk valamiképp fordulatot vihetne a csata menetébe, ami azonban újabb problémákat vetne fel...

6. A 451-es Osztagnak semmi szerepe a háború végkimenetelében
Katnisst a propagandaháború kedvéért küldik csak a Kapitóliumba a Sztár Osztag elit katonáinak társaságában, ám végül ők maguk is belefolynak a háborúba, utcáról utcára haladva újabb-és-újabb csapdákkal kell megküzdeniük, mintha egy Éhezők Viadala Arénában lennének. Semmi értelme azonban, hogy tetteiknek semmilyen hatása nincs a háború menetére és végkimenetelére. Katniss akár otthon is maradhatott volna, akkor sem változott volna semmi.
Lehetséges megoldás: Ez legalább könnyű: Legyen Katnissnek és társainak kulcsszerepe a háború menetében, például robbantsanak fel egy hidat, tisztítsanak meg egy fontos útszakaszt a kapitóliumi katonáktól, vagy robbantsák fel az ellenség tartalékait (ahogyan azt tette Katniss az Éhezők Viadalában is). Igen, a háború maga a pokol, de a katonáknak jelentős szerepük lehet benne.

7. Prim meghal és valószínűleg Gale (bombája) öli meg
Katniss azért jelentkezik önként a Viadalra, hogy megmentse Prim életét. Ehhez képest az események végül mégis Prim halálához vezetnek - ráadásul halálát egy Gale által kitalált kegyetlen módszer okozza.
Ezáltal a történet olyan kilátástalan fordulatot vesz, amely minden idők legmegosztóbb eseménye lesz, amit több millió dolláros bevételt hozó sorozat szembenézett.
Nem beszélve arról, hogy ezután Katniss maga is gyakorlatilag morflingfüggő lesz.
Lehetséges megoldás: Ne öljék meg Primet!

8. Katniss nem öli meg Snow elnököt, helyette Coint lövi le, Snow elnök tisztázatlan körülmények között hal meg


Itt Katniss jéghideg logikája érvényesül. Felismeri, hogy Coin épp olyan rossz, mint Snow és ha nem teszi meg, amit, Panem cseberből vederbe kerül.
Ami ezután történik, az még rosszabb, hiszen Katniss megpróbálja magát is megölni, teljesen bekattan és még mélyebbre csúszik a drogfüggőség okozta katatóniában, és mindez elég ahhoz, hogy felmentsék az ellene hozott vádak alól.
Mi van???
Lehetséges megoldás: Ha már Katnissnek meg kell ölnie Coint, hadd ölje meg Snow elnököt is. Aztán pedig ne csináljon hülyét magából az énekléssel és a nem fürdéssel. Lécci ne.
[Ezzel a résszel kb egyet is értek: amennyire átgondoltnak tűnik Prim halála, ez annyira átgondolatlan. Lenniük kell Katniss-en kívül másoknak is, akik felismerik Coin diktatúrára való hajlamát, és ezt felhasználva kellene tisztázni a vádak alól. És bár elhiszem, hogy bekattan, hülyét tényleg ne csináljanak már belőle.]

9. Katniss végül Peetával marad, a férfival, aki többször megpróbálta megölni; visszavonul vele a 12. körzet hamvaira
Nem vállal szerepet saját faluja újjáépítésében. Semmi értelme, és talán nem túl logikus húzás egy olyan ember mellett maradni, aki korábban már meg akarta fojtani, függetlenül attól, hogy átmosták-e az illető agyát vagy sem. Sőt, Katnissnek még azt a régi vágyát sem sikerül beteljesítenie, hogy nem akar gyerekeket. Elég bonyolult elképzelés egy ilyen nehéz helyzetben lévő országban erőszakos úton felülkerekedni a diktatúrán, ahol aztán a végén is csak csekély remény van a gyógyulásra.
Lehetséges megoldás: Ahogy Francis Lawrence mondta "csempészünk bele egy kis reményt", ami bárcsak azt jelentené, hogy Katniss vállalja, hogy a 12. körzet élére áll, majd vezetése alatt elérkezik a béke és a jólét ideje, ő pedig rájön, hogy saját maga számára az jelenti a gyógyulást, ha mind Gale-t, mind pedig Peetát elhagyja és maga próbálja megállni helyét a világban. Olyan nehéz volna ez?
[Na, ebbe a vonatkozásba még bele se gondoltam. Mármint, hogy a Peeta-fanok milyen csúnyán tudják támadni Gale-t, hogy az ő bombája ölte meg Primet, pedig az ő szerepe Prim halálában szerintem elég közvetett, Peeta viszont elég közvetlenül próbálta megölni Katnisst. Hát, hogy milyen vége lenne "jó" ennek a könyvnek, az pedig messze vezet. Nem véletlenül érkeznek még mostanság is rendszeresen kommentek a Kiválasztott - vélemény bejegyzéshez...]
Forrás: Buzzfeed

19 megjegyzés:

  1. "Lehetséges megoldás: Ne öljék meg Primet."
    Könyörgöm, csak ezt ne! A legnagyobb öngól lenne a könyv ismeretében.
    A 4-es és 9-es pont lehetséges megoldása szintén nem tetszik, a többi belefér.
    Az 1-es, 5-ös és 6-os kifejezetten tetszik.
    A 8-asról nem tudom, hogy mit gondoljak. Ez is elég fontos esemény ahhoz, hogy ne változtassák meg, de tényleg van benne egyfajta logikátlanság. Lehet, hogy újra kellene olvasnom a vonatkozó részt. Tényleg amiatt mentik fel, mert megőrült?

    M.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja, idézem: "De a felmentésem
      elsősorban Aurelius doktornak volt köszönhető, aki azzal hálálta meg a délutáni
      szunyókálásokat, hogy reményvesztett eszelősnek állított be, aki sokkot kapott a
      robbanástól, ezért nincs beszámítható állapotban."
      Szerintem ez baromság. És érthetetlen is, miért nem vállalták fel, hogy Coin is egy utolsó diktátor??? Na, mindegy.

      Prim halálát biztosan nem változtatják meg, hiszen az a könyv egyik lényege. Mondjuk én el tudnám képzelni, hogy Katniss csak képzeli, és igazából mégsem történik meg, de hát a könyv nem erről szól.
      Snow halálát viszont nyugodtan megváltoztathatják, mert így szerintem pl. szintén baromság volt. Erre készülünk három könyvön keresztül, aztán az sem derül ki, hogyan hal meg? Oké, tök mindegy is valahol, de mégis lezáratlan marad.

      Törlés
  2. Sokkal egyet értek viszont a kilences "megoldásával" nem!Lehet ,hogy valamit félre értettem,de az hogy ne válaszon a két fiú között annak szerintem nem sok értelme van.A könyv végén Suzanne meg is magyarázza,hogy miért Peetát választotta.A háború alatt Katniss élégé megváltozott,úgyhogy a gyerekeket ennek tudhatjuk be.Szerintem az lenne a legnagyobb hiba,ha azt átírnák!
    Avval viszont egyet értek,hogy Finnicket egy kicsit jobban meg kéne gyászolni,vagy legalább legyen értelme a halálának.Nem tudom,hogy fogják csinálni Prim halálát,de szerintem,annak is fontos mondani valója van.Nem hiszem,hogy bölcs döntés lenne azt kihagyni vagy átírni.
    Snowról csak annyit,hogy igazán bemutathatnák,hogy hogyan is halt meg.
    Remélem a filmben jobban elvarrják a szálakat,és valami "igazi" véget adnak neki.A szeplőkről nagyon nem derül ki semmi(pl:Mi lesz Johannával,vagy a többi megmaradt kiválasztottal,esetleg Galelel mert,hogy róla sem tudunk meg sokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akik legharsányabban hangoztatják, hogy mennyire különbözik az Éhezők Viadala az Alkonyattól, sokszor azzal érvelnek, hogy mert az Alkonyatban Bellának mindkét fiú "kellene", Katniss meg megáll a lábán egyedül is. Én látok benne rációt, hogy logikus lett volna egyedül maradnia vagy nem a két fiú közül választania hosszú távra. De mindegy, a könyv nem így íródott meg, szóval a film sem lesz más :)

      Törlés
  3. Mért ne öljék meg Primet? mikor az a jelenet a 3. könyvben elég fontos momentum..?? és mért akarnának eltérni a könyvtől? nemértem..
    amúgy jó kis cikk volt,köszi :)

    VálaszTörlés
  4. ÁÁÁÁÁ ez nagyon izgiiiiiii :D

    VálaszTörlés
  5. Tudom, hogy hülyeség, de a filmekben nem adnak nagy jelentőséget az előkészítő csapatnak... Mi van ha helyettük Effie-t találják meg abban a bizonyos szobában?

    VálaszTörlés
  6. Hát akkor kezdjük...

    Effiet a könyvben hiányoltam, de szerintem a filmben mindenképpen több szerepe lesz, mert;
    - Nem igazán mutatták be annyira az előkészítő csapat tagjait, és furcsa lenne hirtelen egy erősebb szerepben látni őket, miközben Effie végig ott volt a középpontban. És persze nem mindegy, hogy Elizabeth Banks, vagy valaki "más"t látunk a vásznon. Amúgy szerintem is az lesz, hogy Effiere találnak rá, és nem a 3 előkészítőre.
    A Peetás- kínzásos jelenetek nem férnének bele a 16- os karikába szerintem, már ha normálisan akarják csinálni. Mondjuk addig mutathatnák, amíg be nem adják neki a mérget, és legfeljebb a hangját halljuk, vagy valami ilyesmi.
    "Megszűnik Gale Katniss iránti szerelme" - mi van?? Ezt egyáltalán nem értem...szerintem csak egyszerűen rájött, vagy úgymond elismerte, hogy Peeta jobb lenne neki, főleg amin együtt keresztül mentek, stb. (Azért érezhető, hogy Peeta felé hajlanak a cikk írói)
    Finnick hallála teljesen felesleges volt, én konkrétan a falhoz vágtam a könyvet annál a résznél :D Jó, hogy ezzel is a háború igazságtalanságát akarta kifejezni az író, de akkor is. Megszerettette velünk, a kedvencünké vált, erre a semmiből a hátunkba szúrja a kést azzal, hogy ilyen módon öleti meg. Mert szerintem Finn megért volna egy szép, figyelemközpontú halált, nem csak egy sorban kiírni a történetből...
    "Prim meghal és valószínűleg Gale bombája öli meg" - megint csak: mi van?? ez azért nagggyon erős túlzás, és itt is érezhető a TeamPeeta vonal.
    Mondjuk Prim halálát még ha fájdalmas is, vétek lenne "kitörölni", mert ez az egész lényege, hisz minden Primmel kezdődött, és vele is zárult.
    Nekem mondjuk tetszett ez: "oké akkor Coint ölöm meg Snow helyett" rész, mert végre Katniss tudta, hogy mit csinál. Meg elég nagy csavar is természetesen. És végül Snow is elnyeri méltó büntetését, szóval akkora gond nincs.
    A nem akarok fürdeni,enni stb. rész szerintem teljesen reális, mert ezek után kétlem, hogy én is másképp cselekedtem volna. A nem beszámítható dolog is jó, főleg, hogy ezek szerint más is egyetértett azzal, hogy Coin halála nem olyan nagy "veszteség".
    Az utolsó pont, miszerint Katniss maradjon egyedül, elég szánalmas lenne, főleg mert kell neki egy támasz, akivel tovább tudja élni a mindennapjait, anélkül, hogy öngyilkos lenne, vagy valami hasonlóan durva dolgot művelne magával. Nem utolsó sorban pedig valamelyik fiú tényleg megérdemelné, hogy együtt lehessen Katnissel. De bárhogy is alakul, egy szép lezárást mindenki megérdemel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És hol marad a cikk TeamPeeta vonala, amikor kifejtik, hogy Katnissnek csak nem kéne egy olyan pasival leélnie az életét, aki korábban már megpróbálta meggyilkolni.

      A "Megszűnik Gale Katniss iránti szerelme", az meg konkrétan vacakul van megfogalmazva a cikkben...

      Törlés
  7. A kilences ponttal nem értek egyet.Miért ne kéne választania?Azért vajuk be,hogy a könyvekben elég jelentős rész szólt a szerelmi háromszögről.Szerintem minden olvasó gondolta,hogy a végén valakit választania kell.Lehet,hogy ezt csak én gondolom így,de nagy csalódás lett volna,ha a végén egyedül marad vagy mást választ.(de kit?)Őszintén szólva megbolondultam volna,ha ezek után egyedül éli le az életét.Hiszen a könyvekben az író pont erre épített.

    VálaszTörlés
  8. Primet nem megölni következetlenség lenne a végkifejlet szempontjából. Az ő halála vezeti el Katnisst a felismeréshez Coinnal kapcsolatban. Az, hogy Snow gyakorlatilag belefullad a saját vérébe egy metafora, azt is kár lenne megváltoztatni, ahogy a végét is Peetával kapcsolatban. Választania kell!
    Ami tök értelmetlen, az Finnick halála. Amit azzal akart mondani Collins, azt leírja 600 másik oldalon. Azt hiszem itt kifejezetten bántani akart.
    Sok mással viszont egyetértek, tök jó lenne látni a filmvásznon, a mellékszereplők aktivitását és ha csak utalásokkal is, de elvarrhatnák az ő szálaikat is.

    VálaszTörlés
  9. Arról nem Peeta tehet(szerintem).Itt látszik,hogy mennyire szeretik egymást és képesek elfogadni a másikat.Különben is Gale nem ment vissza a 12.körzetbe pedig Katnissnek akkor szüksége lett volna egy támaszra.Viszont Peeta igen!
    Szerintem nem szűnik meg a Gale iránti szerelme,de azért eléggé eltávolodnak egymástól.És mintha egy kicsit közömbösek is lennének egymással.Ezt igazából csak az író tudja,hogy mit akart a történtekkel elérni!

    VálaszTörlés
  10. Jézusom!!! Hogy lehetne már kihagyni Prim halálát? Ez a könyv egyik nagyon fontos momentuma, de látom hogy ezt senki sem tartja jó ötletnek... Az meg hogy Katniss maradjon egyedül... Gondoljatok már bele hogy mi lett volna ha így végződik a könyv... Azt hiszem a tűzhelybe ejtettem volna a könyvet "véletlenül". Az meg hogy megszűnik a Gale iránt érzett szerelme egy baromság... Igazából azt sem hiszem hogy szerelmes volt valaha is Galebe...

    VálaszTörlés
  11. a 9. ponttal nem értek egyet!A táborban Peeta- igaz lassan- de elkezd emlékezni.A végén néhány emléke tiszta lesz és felfogja,hogy ő miért és hogy mindvégig szerette Katniss-t.

    A Snow elnökössel viszont egyetértek!Amikor olvastam a könyvet elolvastam a mondatot hogy meghalt és nem tudják hogy.Magamban nyugtáztam.Aztán jött kiakadás hogy hogy halt meg???
    Katniss a 3 könyvön keresztül végig ki akarta nyírni!!!!!Most meg elégtételt sem érezhet hogy tudja hogyan halt meg az ellenfele.

    Prim halála szerintem kulcsfontosságú a könyvben.Viszont az is igaz hogy minden szenvedés azzal kezdődött hogy kihúzták a nevét most meg meghalt....de legalább Collins bemutatja hogy Katniss ekkora veszteségből is képes felállni.Nem adja fel.

    Az 5. ponthoz ezt írnám:
    Lehetséges megoldás : Finnick NE haljon meg.:(
    De most komolyan ő volt az egyik kedvencem, kiderült róla hogy egy jó fej srác, végre összejön a menyegző élete szerelmével (igaz egy háború közepén) DE boldog.Ezért aztán engem egy hatalmas nagy pofonként ért a halála.
    ,,Nesze itt egy szereplő aki először flegma , de ez csak a látszat igazából rendes meg fogod szeretni.....és BUMMMM!" Ott tartasz hogy a mutáns átharapja a torkát. :/

    Igazából Katniss nem vágydik Gale pofija után....én inkább úgy értelmeztem hogy ő ezt a fiú alkatot-személyiséget-ideált-típust (hívjátok aminek akarjátok) látta maga előtt éveken keresztül.Szerintem az írónő csak próbálta érzékeltetni hogy mekkora a különbség a két fiú között.És hogy az 1.-ben azt gondolja: ,,Ha Gale lenne itt velem...." az is csak azért van mert vele vadászott éveken keresztül. Peetával meg talán éppen hogy egy hete vannak együtt (együtt harcolni a Viadalon úgy értem)
    Meg az hogy Gale-ben megbízik.Tudja hogy mindig mellette van és fedezi.Ellenben Peeta sebesült, neki kell megvédeni mindkettőjüket.Még Katniss sem tudta,hogy igazán mit érez úgyhogy én ezt nem nevezném szerelemnek.

    VálaszTörlés
  12. Szerintem is Effie lesz abban a szobában, mert neki már egy erős hátteret építettek ki a két filmbe, ellenben a felkészítő csapattal, mondjuk nem is bánnám, mert Elizabeth-et megkedveltem :)
    Amivel nagyon egyetértek az Snow halálának a tisztázása.
    Prim halála sajnos törvényszerű, ez elkerülhetetlen :(
    Finnick halála viszont nem. Én már akkor utáltam a könyvben, jó bevallom elfogult vagyok, de na. Annyi haláleset történt már... értem, hogy mit akart sugallni az írónő, de Annie-vel olyan boldogok, és szerintem az is nagyon reális lett volna, ha életben marad, és ők megkapják a saját happy end-jüket. Mert oké, a háború óriási veszteséggel jár, de nem hiszem, hogy mindenkinek meg kellene sínylenie, valakinek kijárna egy relatíve boldog vég is.
    Ami pedig a két srác közötti választást illeti, én még mindig tartom magam ahhoz, hogy az lett volna a legreálisabb, ha Katniss egyedül marad. Szerette/szereti mindkét fiút ez tény, de én úgy gondolom, hogy szerelemből egyiküket sem szerette igazán.
    A többi változtatást majd meglátjuk :) Köszi a cikket :)

    VálaszTörlés
  13. Hát izé. :D Nem tudom, jó ötlet-e véleményt formálnom, mert én imádom az utolsó könyvet úgy, ahogy van, úgyhogy nem igazán értek egyet ezzel a cikkel, illetve nagyon kevés dologban. Szerintem az utolsó könyv olyan szintlépést követ el a lélektani-szépirodalom mezsgyéje felé, hogy szinte már nem is ugyanaz a műfaj, mint az első, kettő, ezért nem csodálom, hogy sokaknak nem tetszik, akik azokba szerettek bele. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ez a kötet tesz a legtöbbet azért, hogy mondani is próbáljon valamit (és sikerül neki), és a filmnek is ez lenne a nagy esélye arra, hogy kilépjen a "hát, ez egy korosztályos tinifilm"-kategóriából, amit még azoknak a kritikusoknak a nagy része is emleget, akik amúgy szerették a filmet. Igaz, hogy bizonyos dolgok tényleg logikátlanok benne, de a valóságban sem működnek az emberek mindig logikusan, sőt, ilyen szélsőséges stresszhelyzetekben szinte soha nem bírnak ésszerűen gondolkodni. Ha nem hiszitek, olvassatok el pár háborús regényt, mondjuk a Nyugaton a helyzet változatlan-t tudom meleg szívvel ajánlani.

    Amivel egyet értek az az, hogy Effie-nek lehetne egy kicsit több szerepe, ha már Elizabeth Banks ilyen csodálatosan felépítette nekünk a karaktert a filmvásznon, illetve hogy a Gale-lel való eltávolodást illene folyamatában egy kicsit jobban ábrázolni, mert különben senki sem fogja érteni, miért Peeta mellett köt ki végül Katniss. És igen, jó lenen ha megkapnák azt a korrekt, békés elválást, ami a könyvből kimaradt. Meg a 451-es osztagnak tényleg jó lenne legalább egy látszatcél, hogy ne legyen ennyire fájdalmasan nyilvánvaló, hogy Coin meghalni küldte oda Katnisst, és a mi kedves főhősünk még a kezére is játszik.

    Amúgy... majdnem minden akciófilmben/ háborús filmben vagy könyvben van "a meghaló karakter", akit szépen felépítenek, hogy elkezdj érzelmileg kötődni hozzá, majd valami iszonyatosan undorító halállal hal meg. :D Általában a főhős legjobb pajtása szokott lenni (vagy a legfiatalabb/legcukibb/legjószívűbb katona), és gyakran a halálában tényleg csak annyi értelem van, hogy na most ettől érzed, hogy itt bizony van áldozat, és szenvedjél már egy kicsit te is. Sajnos nekem van érzékem ahhoz, hogy felismerjem ezeket a karaktereket, így már a Futótűz végén tudtam, hogy Finnicknek befellegzett. Sajnálom, persze, de nem ért váratlanul, egy kicsit sem.

    Amúgy nem hiszem, hogy lényeges változások lennének a cselekménymenetben. Kis hangsúlyeltolásokra, kicsit aktívabb Katnissre, Snow halálának jobb megmagyarázására számíthatunk legfeljebb.

    VálaszTörlés
  14. Ha jól érzem, akkor ezek csak felvetések, hogy mitől lesz filmesebb a film, mint a könyv. Magyarul a filmnek eladhatónak kell lenni akkor is, ha a közönség nem olvasta a könyvet. Valljuk be, a könyv egy-az-egyben adaptációja elég unalmas filmet produkálna, hiszen javarészt a cselekményt lehet átvenni, a gondolatokat, érzéseket nehéz interpretálni, ha nincs kimondva valamilyen formában. Végül is a cselekményben a főhős kb. olyan, mint Lorenzo a Jegyesekben: jön-megy, de semmilyen hatása nincs az eseményekre. Katniss, végül is, nem érte el a célját, viszont az elszántságának köszönhetően meghalt egy csomó ember, plusz látta a húgát felrobbanni. Ez elég depresszív, mit ne mondjak. Az ilyen film, ha nem művészfilm, már pedig nem erre a vonalra építették az adaptációt, nem hozna nagy sikereket, hisz valószínűleg csak azokat hozná lázba, akik olvasták a könyveket, s ez tuti nem céljuk a készítőknek. Úgyhogy tuti lesz benne egyedi megoldás. Én bízom nagyon valami sokkal kevésbé lehangoló végre, mert tkp. nem sok értelme volt Katniss ténykedésének, azon kívül,hogy levonhattuk a mondanivalót, de ez elég nehezen ment volna, ha nem ismerjük a főszereplő gondolatait. És a filmben valószínűleg nem lesz narrátor, aki az események fölött beszél, mintegy visszaemlékezve. Szóval el kell adni a filmet, és ahhoz változtatni kell.
    Amit én gondolok a változtatásokról: azt hiszem sokan örülnénk, ha Finnick életben maradna. Nekem Sam Claflin alakítása szimpatikus, eddig jól eltalálta a karaktert. Ráadásul végre lenne benne egy igazi happy end, ami kell egy blockbuster mozifilmbe.
    Én az előkészítő csapatot hagynám a francba és Effiet dobnám be a 13-as körzetbe helyettük. Most nem azért, de az előkészítő csapat mi vizet zavart eddig? Kb semmit, a filmben alig van néhány jelenet, amiben egyáltalán megszólalnak. Bezzeg Effiet mindenki szereti, és Elizabeth Banks nagyon jó. :) Szerintem Effie maradhatna. Aztán úgy mellesleg, közben, három mondatban elmeséli, hogy miért is került ki a Kapitólium kosarából. :)
    Az, hogy Katniss passzív résztvevő.. hát eddig is az volt... onnantól kezdve, hogy jelentkezett Prim helyett vele csak úgy történnek a dolgok. Nem is fogja fel az eseményeket. Akármit csinál, a végeredmény tőle független. Talán még az első arénában valamennyire, túlélt, plusz ugye a bogyók, na annyi az önálló ráhatása mindenre. A továbbiakban nem sok múlik rajta. A lázadásról nem is szólnak neki, véletlenül sem avatják be a részletekbe, ráveszik dolgokra, de ha nem akarná is poszáta lenne, gondoljunk csak Cinna menyasszonyi ruhájára, ami poszáta jelmezzé változik. Katniss lepődik meg a legjobban mikor ez bekövetkezik. Akarja vagy sem, ő már poszáta. Úgyhogy ezzel a ponttal nincs bajom, mert ez nem olyan nagy változás az eddigiekhez képest.

    Prim meg haljon meg, még jó hogy. Hát ez a végső indikátor, ettől tudjuk, hogy Coin sem jobb a Deákné vásznánál, ezért kell Coinnak elhaláloznia. Aranyos Prim, meg a színész is jól játszik, de meg kell halnia, nincs kecmec. És vesszen Snow és Coin is, naná. Azt azért elárulhatják, hogy Snow végül is hogy hal meg, mondjuk szerintem belefullad a saját vérébe...

    VálaszTörlés
  15. A Gale, Katniss, Peeta részhez: az én olvasatomban, ahogy én éreztem ki a könyvekből Katniss nem szerelmes Gale-be. A legjobb barátja, oké, és bűntudata van amiatt, hogy a fiú szereti, de ő nem tudja ezt viszonozni. Ugye, a mit tudom én hanyadik könyvben, ahol arról beszélgetnek, hogy lépni kéne, és Gale mondja Katnissnek, hogy szeretlek. Erre Katniss: tudom. Persze Gale fölháborodik. Innentől Katnissben fölébred egy erős bűntudat, amiatt, hogy a viszonzatlan szerelemmel lelkileg kínozza Galet. Ugye folyamatosan azon szenved Katniss, hogy hányan haltak meg miatta meg hányan szenvedtek, és ebbe a sorba Gale is beletartozik. De szerintem Katniss egyáltalán nem szerelmes, és soha nem is volt az Galebe. Csak olyan egyértelmű volt az élete, hogy persze Gale, majd egyszer megszökünk, majd egyszer biztos egymásba szeretünk. Mert Katniss utálja a változásokat. Ez a könyv elején elég egyértelművé válik. Azért gondolkodott ezen Katniss, mert egy tudta, hogy ez sosem fog eljönni, hisz mindig ott maradnak a 12esben, és ő nem akar gyereket, hogy viadalra küldhesse. Kettő, mindenki ezt gondolta róluk, három ez a verzió járt volna a legkevesebb változással az életében. Ezt már megszokta, mármint Galet, akkor meg mit próbálkozzon újra. Négy: Katniss önbizalma a béka feneke alatt van. Annyira koncentrál a túlélésre, hogy fel sem tűnik neki, hogy valójában egy szép és vonzó fiatal lány. Ellenben Peeta más, mert őt tényleg szereti. Szerintem az első arénában a barlangos időszakban szeretett bele Peetába, de valószínűleg már korábban is tetszhetett neki, hiszen megmentette az életét. Csak, mint általában minden érzelmet és érzést, ezt is elnyomja magában. Lásd: amikor a filmben bizonygatja, hogy nem fél. Ezt akkor már nehezen hisszük el, mikor a halálfélelem ráül az arcára, ahogy belép a csőbe. De előtte is "lebukik" többször. Ugyanígy van a szerelemmel. A romantika olyan luxus, amit nélkülözni kell, ha az ember a túlélésért harcol. Ezért Katniss baromi mélyen elzárja ezt magában, és eldobaj a kulcsot messzire, azért éldegél úgy ahogy. naná, hogy zavarja, hogy Peeta mégis érzelmi reakciókat vált ki belőle, és minél inkább harcol ellene, annál inkább muszáj szembenézni azzal, hogy bizony neki is vannak érzései és tényleg szereti Peetát (pl. A harmadik könyvben mikor Peeta rohamot kap, és Katniss azzal nyugtatja le, hogy megcsókolja. na az egy őszinte megmozdulás Katnisstől.) A gyöngyös jelenetnél szembesül tudatosan a dologgal szerintem és persze, bemagyarázza magának, hogy így meg úgy, meg csak azért mert.... és vannak problémái a hűséggel, de azért ez érthető, hiszen egy olyan kamasz lányról beszélünk, aki össze van zavarodva, plusz rengeteg érzelmi stressz éri, de a végén, mikor már lenyugodnak a kedélyek, Gale is eltávozott, akkor van ideje ezzel foglalkozni, meg rendezni a lelkivilágát. Szóval igen, Galet engedjük szélnek, mondjuk én is jobban örülnék, ha nem haraggal válnának el, bár mivel egyforma jellemű karakterek, ezt nehéz lesz beleszőni. Viszont legyen happy end Peeta és Katniss között, én támogatom, mert bakker ez az egy jó dolog történik Katnisszel a háborúban, hogy visszakapja Peetát, és képes magának beismerni, hogy szereti. Meg most nem azért, de a szerelem az nem feltétlenül ez a Rómeó és Júlia féle lángolás, és megiszom érted a mérget-típusú lehet, ha nem szerintem amit Katniss érez a végére az már túl van ezen a lángoláson (lángolt addig még a 13asban lófrált, és volt erre ideje és energiája) és sokkal mélyebben szereti Peetát. Felnőttként, és nem kamaszként. A lángolásban csak elégni lehet, de neki pont ez a nyugalom, a biztos szerelem kell. És ezt ki is mondja. Úgyhogy számomra egyérlmű, hogy Katniss szerelmes Peetába. Nem úgy, ahogy hősszerelemesektől és romantikus vígjátékokból megszokhattuk, de ez nem is romantikus vígjáték. :)
    Az, hogy Peeta meg akarta ölni az egy dolog. Az agymosott ember nem azért csinál dolgokat, mert ő ezt akarja, hanem mert beidomították rá.

    VálaszTörlés
  16. Sajnos azt kell mondjam, hogy a történetvezetésen is remekül látszik, hogy Collinsnak fogalma sincs arról, hogy működik egy társadalom egy polgárháborúban. Vagy egyáltalán egy háború. Ez remekül látszik Panem világának kidolgozásán is. Katniss figurája és passzív szerepe még inkább erre világít rá, ugyanakkor elsikkad a lényeg, hogy valójában kinek az érdeke ez a háború, miért győznek a körzetek és miért bukik el a Kapitólium. Arról sem tudunk meg többet, hogyan zajlik le a konfliktus, milyen felek állnak fel egymással szemben, és milyen taktika szerint harcolnak. Ennek egy apró szelete, a propagandában zajló háború bemutatásra kerül, a 451es osztagnak viszont semmi szerepe nincs, és a karakterek is teljesen feleslegesen halnak meg benne... ...elszomorító és értelmetlen. Nehéz lesz filmre vinni...

    VálaszTörlés