2012. november 30., péntek

Exkluzív részlet a The Panem Companionból - 3. körzet

A részlet első része nem szorosan kötődik a 3. körzethez, általános érvényű, ám elgondolkodtató, amikről ír:

A tesszeraként kapott gabonából készült ennivalóknak nagyon fontos szerepük van a Perem kultúrájának megkülönböztetésében, hiszen - ahogyan azt az Éhezők Viadalából, majd a Futótűzből megtudhatjuk, Panem minden körzetének saját, elszigetelt kultúrája és egyedi kenyere van, amely által ezen kultúrák üzenetet is ki tudnak fejezni. A 3. körzetben, ahol az elektromosságnak és a technológiának van kiemelkedő szerepe, amelynek alapja a pontosság, kis fehér, négyzet alakú kenyeret sütnek, ami egy elektromos áramkörre emlékeztet.


Mivel Katniss a hősnő, megbocsátjuk neki Marvel meggyilkolását, és igyekszünk nem tudomást venni arról, milyen fásult lesz a Rókaképű lány halálakor, mivel Cato, Clove, Glimmer, Marvel, Brutus és az ő társaik a történet gonosztevői, fel vagyunk készülve és - olykor - örülünk is haláluknak. Vannak azonban olyan Kiválasztottak, akik neveit soha nem tudjuk meg: az Éhezők Viadalában a 3. körzetbeli fiúét, aki a Bőségszarunál őrködik az ennivaló felett, azokét, akik meghalnak a kezdeti vérfürdőben, a morflingokét. Halálukat kívülállóként nézzük végig, nem ismerjük személyes történeteiket vagy előzményüket, valamennyire el is felejtjük, hogy ők is emberek, ugyanúgy, ahogy Katniss is tart attól, hogy így tesz.

Ez az érzelmi leválás valószínűleg abból ered, hogy úgy nőttünk fel, hogy a minket körülvevő médiában a halál megszokott és elvárt dolog. Ugyanakkor a névtelen karakterek halála pusztán azért is könnyebben feledhető, mert névtelenek. Azzal, hogy egy ilyen fontos emberi jellemzőjüktől meg vannak fosztva, kevéssé érezzük emberinek őket, mint Katnisst, Peetát, Rutát és Finnicket. Még a gonosz karakterekhez is jobban kötődünk - és sokkal kedveltebbek is rajongói körökben - mint a névtelen 'jó' karakterek. 

Részlet Panem névmagyarázó szótárából:

Wiress, 3. körzet, a Nagy Mészárlás résztvevője:

A Wiress az angol wire (huzal, drót) szó női alakjának tekinthető, vagyis ezzel arra utal, hogy a 3. körzetnek az elektronika/technológia a kiemelkedő szakterülete. A Wiress lehet az angol wire és mistress (huzal és női szakértő) szavak kombinációja is, ami azt fejezheti ki, hogy Wiress egy női mérnök szakember. Mivel Wiress egy felkelés kirobbantásában vesz részt, ezért gyakorlatilag ellenállóként (~ellenállás huzal) is tekinthetünk rá. Ha belegondolunk abba, hogy vezetékekkel össze is lehet kötni dolgokat, akkor az is eszünkbe juthat, hogy Wiress az első, Beeteevel és Mags-szel egyetemben, akiken Katniss elgondolkodik, hogy szívesen kötne szövetséget velük a Nagy Mészárláson. A wire szó a latin viere szóból származik, amely összefonódást jelent, amit továbbgondolva rájöhetünk, hogy arra utal, hogy ő az, aki segít kapcsolatot teremteni Katniss és a többi Kiválasztott között. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése