2015. február 11., szerda

11 Peeta jelenet, amit várunk Josh Hutchersontól a Kiválasztott 2. részében

Érdekes, hogy ez a cikk is kinn van már november 23. óta, de csak nemrégiben akadtam rá. Mondjuk ember legyen a talpán, aki abból a több, mint ezer cikkből, ami megjelent a film megjelenése utáni napokban, kiszűri az arra érdemeseket, de ezekkel úgy vagyok, hogy ami arra érdemes, az úgyis szembe jön. Lehet, ez nem nagy szám, de közületek is sokan szeretik Peeta karakterét, ezért gondolom, örömmel fogadjátok a cikket is. Természetesen ki is egészíthetitek azzal - kommentben -, hogy nektek melyik az a Peeta jelenet, amit legjobban vártok az utolsó filmben :)


Úgy tűnik, Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. részére vonatkozó általános vélemény az, hogy "Nagyon felkavaró volt! Alig várom a Kiválasztott 2. részét!" Könnyen átérezzük azok fájdalmát, akik így reagálnak, különösképp, ha Peetáról van szó. Sokaknak ő a kedvenc karaktere és a rajongók nem láthatták eleget az 1. részben. Épp ezért íme 11 Peeta jelenet, amit szeretnénk látni a 2. részben, és amire megéri várni egy évet. (És remélhetőleg ezúttal nem minden jelenete lesz szívettépő.)

Hutcherson alakítása nagyon lenyűgöző volt az 1. részben. Sokan komolyan gondolják, hogy Oscar-díjat érdemelne az eltérített Peeta alakításáért. Hutcherson nem végzett olyan sok kutatómunkát, amire hagyatkozhatott volna, amikor eljátszotta a szerepet. Mégis sikerült rátapintania a lényegre és az általa alakított zavarodott, dühös és agymosott Peeta tökéletes lett.

Olyan sok érzelmet váltott ki mindenkiben, aki látta a filmet és igen, alig szerepelt az első részben. Szerencsére az Entertainment Weekly [egyik cikke, amit szintén hamarosan olvashattok majd] szerint a "2. részben Peeta méginkább a középpontban áll majd". Reméljük, ez azt jelenti, hogy láthatjuk majd Hutcherson nagy sikerű alakítását a következő 11 fontos Peeta jelenetben. Vigyázat, SPOILER-es bejegyzés.


Finnick és Annie tortájának készítése

Hatalmas fordulópont a regényben, amikor Katniss megtudja, hogy Finnick és Annie esküvői tortáját Peeta készítette. Ez a pillanat rávilágít arra, hogy a Kapitólium talán mégsem ölt ki mindent Peetából. A filmben láthatnánk, Peeta igazából hogyan is készíti a tortát, és bízunk abban, hogy Hutcherson jól ábrázolná, hogy ez milyen fontos állomása felépülésének.

Felvillanó képek Peeta eltérítéséről

Vannak, akik csalódottak, amiért semmit nem láthattunk abból, milyen kínzásokon ment keresztül Peeta. Ez lehetőséget biztosított volna arra is, hogy a közönség láthassa, milyen kegyetlen is a Kapitólium. A 2. részben talán láthatunk néhány felvillanó emlékképet arról, hogyan térítették el Peetát, így teljesen megérthetnék, miért lett olyan, amilyen.

Dühös Peeta

Az első két könyv egyik hibája, hogy Peetát olyan tökéletesnek ábrázolja. Feltétel nélkül szereti Katnisst és hasonlók. A Kiválasztottban azonban lecsupaszítja lelkét és először láthatjuk dühösnek, pimasznak és szókimondónak. Most először fogalmazza meg, hogy Katnissnek is vannak rossz tulajdonságai, ezúttal nem hódol be és nem teszi, amit a lány akar. Ha Katnissnek nem hiányozna a régi Peeta, és nem tudná, milyen, amikor feltétel nélkül szeretik, soha nem értékelte volna Peetát igazán. Arra is szüksége volt, hogy lássa, Peeta tisztában van az ő hibáival és mégis [újra] beleszeret.

Szomorú Peeta


Peetának van pár igazán szívszaggató sora a könyvben. Egyrészt, amikor rájön, hogy őt eredetileg nem akarták megmenteni, hanem azért hozták el a Kapitóliumból, mert Katnissnek szüksége volt rá, egyébként mindenki Katnissnek elkötelezett. Aztán később, amikor a Kapitóliumot támadják és rájön, mennyire megváltozott. Még arra is megkéri Gale-t, hogy ölje meg, nehogy másokat veszélybe sodorjon. Josh Hutcherson mesterien alakítja a szomorúságot, és minden bizonnyal sokak szíve szakad majd meg, ha bekerülnek ezek az érzelmesebb részek.

Peeta újra a régi súlyánál


Peeta számítógép által generált soványsága több szempontból volt zavaró. Leginkább azért, mert így nem emlékeztetett valódi önmagára és ez nagyon hátborzongató volt. Persze értjük az okát, de attól még nem tetszik, és reméljük, a 2. részben újra eredeti súlyával láthatjuk Peetát.

A csók, amely mindent megváltoztat

Emlékeztek, amikor Katniss elhatározza, hogy a legjobb módja megtörni Peeta mutáns-szerű viselkedését, ha megcsókolja? A könyvben egy egy fontos momentum, és ha következtethetünk Futótűz-beli csókjukból, Jennifer Lawrence és Josh Hutcherson a Kiválasztottban is hozza majd a kötelezőt. Ráadásul ez remekül illeszkedik abba a népmesei vonulatba, miszerint az igaz szerelmes csókja még a legelkeserítőbb helyzetekben is megoldást jelenthet.

Amikor mutánsnak nevezi a lányt


Peeta szótlanul támadt rá Katnissre az 1. részben, de érdekes lehet látni, milyenek ők ketten, amikor Peeta ordítani kezd és mutánsnak nevezi a lányt. Szomorú lenne ugyan, mégis meghatározó pillanat ez a könyvben, jól jellemzi azonban, hogy mennyire tönkretették a Kapitóliumban Peetát és még azt is elérték, hogy lány iránti szerelme gyűlöletté fajuljon.

Amikor megmenti Katnisst

A film nem foglalkozik azzal, hogy Katniss ruhájának egy zsebébe ciánkapszula is rejthető. Remélhetőleg azonban ez felvetődik majd a 2. részben, mert ez is fontos dolog. Amikor ugyanis Katniss megöli Coint, megpróbálja bekapni a maga ciánkapszuláját, amiben Peeta akadályozza meg. Katniss rákiabál, hogy "Add vissza!", mire Peeta egyszerűen közli, hogy "Nem!" [Az angolban azt mondja "I can't!" - ami nem egyszerű Nem-et jelent, hanem valami olyasmit, hogy "Nem tehetem!/Nem tudom megtenni!"] Mindazok ellenére, amit a Kapitólium tett vele, Peeta nem hagyhatja meghalni Katnisst, mivel még mindig szereti. [A cikk Team-Peeta szerzője pedig a könnyeit törölgeti a klaviatúráról, ehhez azonban az én szívem nagyon rideg, de azért egy képzeletbeli zsepit dobjunk neki, hadd törölgesse le könnyeit ;)]

Amikor szerelmet vallanak egymásnak


Két kínkeserves film után az igazi fizetség az Everlark rajongóknak, hogy legalább a történet vége rendben van. Végre-végre Katniss azt mondja Peetának, hogy szereti. Más kérdés, hogy ezt is a maga sajátos módján fejezi ki, amikor Peeta azt mondja "Szeretsz engem. Igaz vagy nem igaz?" akkor azt válaszolja "Igaz!" Mivel ezt a játékot most nem arra használják, hogy segítsenek kitalálni, hogy a Kapitólium kínzásai mennyire voltak valósak, saját érzéseiket fogalmazzák meg. Ez a játék egy borzalom miatt alakult ki, végül a szerelem jelképévé vált.

Peeta kankalint ültet

Senki nem kéri meg Peetát, hogy így tegyen, mégis úgy dönt, Prim emlékére elültet néhány tő kankalint Katniss házának oldalában. Ez épp ellentéte annak, amit Gale tett, aki lényegében megölte Primet [ez hazugság, de ebbe most nem megyünk bele] Peeta így állít emléket a lánynak, mert tudja, ez az, amire Katnissnek szüksége van.

Peeta apaként


Szorítsunk, hogy jól sikerüljön öregíteni Katnisst és Peetát és láthassuk őket szülőként egy olyan generáció élén, akiknek már nem kell tartaniuk a Viadaltól és a Kapitólium zsarnokságától. Örömmel látnánk az Everlark gyerekeket mellettük a büszke Peeta papával.
Forrás: Bustle

4 megjegyzés:

  1. Mondhatatlanul várom az egész filmet mint minden rajongó persze :) de ezek közül is talán az epilógust leginkább. Bízom F.Lawrenceben és a színészekben, hogy nem egy HP-hez hasonlót kapunk és talán egy kis pluszt is, hogy kiegészítik azzal mi lesz a többiekkel. Peeta párti vagyok de még így is szeretném, hogy Gale és Katniss ne úgy váljanak el mint a könyvben. Konkrétan SEHOGY.. Gale stratégiája hozzájárul Prim halálához de az túlzás, hogy ő ölte meg szerintem.

    K.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is így gondolom. Tagadhatatlan és én sem szeretnék ezzel ellenkezőt állítani, hogy Gale csapdája adta az ötletet a bombához. De a kivitelezéshez neki már nem volt köze. Prim halála a Kapitólium vagy még inkább Coin lelkén szárad (nem is tudom, kiderül-e ez egyáltalán, vagy csak én gondolom így...).

      Más kérdés, hogy rossz látni, ahogyan Gale militarizálódik a sorozat folyamán és értem a két fiú lelkivilága közötti különbséget.

      Törlés
    2. Én is úgy emlékszem, hogy kiderül: Coin volt, aki beleegyezett, hogy Prim szolgálatot teljesítsen a háborúban, mint felcser, holott elvileg túl fiatal volt hozzá. Talán épp az utolsó Katniss-Snow beszélgetéskor kerül napirendre a téma.

      Az, hogy "Gale lényegében megölte Primet" szerintem is erős, ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy Katniss miatt halt meg a saját húga, mert miatta kezdődött el a felkelés, és tört ki a háború. (Ami persze butaság.)

      Köszi az érdekes cikkeket, igyekszem azért naprakész lenni az olvasással, ha írni nem is írok mindig.

      Törlés
  2. SPOILER-es bejegyzés
    Jó összefoglaló, hogy mit szeretnénk látni Peeta-tól a 2. részben. Véleményem szerint a "Szeretsz engem. Igaz vagy nem igaz?" mondat szinte biztosan elhangzik majd a filmben hiszen ez a Kiválasztott 2 részének egyik kulcsmondata.
    Amit én még nagyon várok és remélem benne lesz a filmben amikor Peeta és Gale Tigris pincéjében beszélgetnek arról, hogy mit is kezdjenek Katniss-el és megbeszélik, hogy Katniss kit is választana kettőjük közül. (és mindezt Katniss kihallgatja)
    Várom továbbá, hogy:
    - benne lesz-e a filmben ha igen milyen hosszan Peeta gyógyulásának folyamata;
    - Prim halálakor mutatják-e hogy Peeta megmenti Katniss-t a tűzből (bár mintha erre utaló cikk lett volna már fönn az oldalon hogy ez a rész benne lesz)
    -Peeta és a mutánsok a csatornában (fehérbőrű rózsaillatú mutánsok érdekes lesz ha ezt is így akarják ábrázolni)
    - Peeta és Katniss beszélgetése a táborban amikor Katniss-től megtudjuk mennyire jól ismeri a fiút felsorolva sok olyan részletet amit csak itt ismerünk meg pl. Peeta nyitott ablaknál szeret aludni, mindig dupla csomóra köti a cipőjét stb.
    - Na meg természetesen az EPILÓGUS is érdekes része lesz a Kiválasztott lezárásának.
    Röviden ennyi.
    Üdv: Pisti voltam.

    VálaszTörlés