2014. december 31., szerda

Év végi áttekintés - avagy így vártuk a Kiválasztott 1. részét

Mert azért csak szeretném, ha lenne egy saját összefoglalónk is arról, mi minden történt idén a sorozat háza táján.

Év elején még a Futótűz DVD-re vártunk nagyon lelkesen, de erről most nem írnék részletesebben, mert a DVD címkére kattintva megtaláltok minden ezzel kapcsolatos bejegyzést. Ezt már csak azért is érdemes nézegetni, mert némileg bepillantást enged abba, hogy milyen ütemben számíthatunk a Kiválasztott 1. rész DVD-jének megjelenésére. Természetesen minden év más-és-más, így pontos ismétlődésre számítani felesleges, de lényegében iránymutatóak lehetnek azért a tavalyi dátumok.

A Futótűz DVD még meg se jelent, amikor elkezdődtek a Kiválasztott 1. részének várakozásai.

Január, február, március, április
  • Az év elejét az MTV kieséses moziváró vetélkedője határozza meg, amit nagyon szeretek, mert egyre látványosabb és egyre jobban megmozgatja a rajongótáborokat. Két éve 2. lett az Éhezők Viadala, tavaly pedig nyert a Futótűz, így izgatottan vártuk, mi lesz a Kiválasztott 1. részének sorsa. Nos, csalódnunk kellett: Veronica Mars ejtette ki a legjobb nyolc közül. A sors fintora, hogy a VM film valami 3 millió dollárt keresett az USÁ-ban, míg a Kiválasztott első része már több, mint százszorosát. :)
  • Az első cikket a film beharagozásával már január 10-re meg is kaptuk, ám ez csak egy rövid kis cikk volt, amely a két évvel ezelőtti többoldalas Futótűz íráshoz képest nem csillapította éhségünket és kíváncsiságunkat. 
  • A január következő izgalmát az tartogatta, hogy Natalie Dormer a SAG Awards díjkiosztója alkalmával felfedte Cressida frizuráját! Nagyon klassz, szerintem ebben azóta is egyetértünk!
  • Januárban cikksorozatot indítottam a film készítésének különböző problematikáiról. Vagyis a cikkeket nyilván én csak fordítottam, de hetente olvashattatok olyasmiről, hogy milyen nehézségeket rejteget a harmadik kötet adaptálása, hogy hol szedjék szét a könyvet, hogy tetszeni fog-e a könyv sötétsége a sorozat rajongóinak, vagy hogy lehet-e a leggyengébb Éhezők Viadala kötetből a legjobb film. A sorozat még februárban is folytatódott, hiszen a kinti mozis magazinokat is izgatta napjaink egyik legnépszerűbb sorozatának témája, így szinte minden bőrt lehúztak róla. A soron következő cikk azt taglalta, hogy meg lehet-e csinálni 13-as korosztály besorolással a filmet. Mondjuk szerintem a következő rész lesz igazán necces, de szerencsére nálunk végül idén is csak 16 éven felülieknek javasolták megtekintésre. Olvashattunk arról, hogy Francis Lawrence leszerződtetése miért volt nagyon fontos a sorozat szempontjából, hogy várhatóan melyek lesznek a harmadik kötet legnyomasztóbb pillanatai, hogy működni fog-e a könyv két filmben való feldolgozása vagy hogy nem lesz-e túl sok a két film. Nos, azóta tudjuk, hogy egy külső szemlélő kicsit félbehagyottnak érezheti az első filmet, de szerintem mi, rajongók végül nem bánjuk annyira a két részt.
  •  A februárt egy döbbenetes és váratlan tragédia: Philip Seymour Hoffman halála árnyékolta be. Ezután sokan és hosszan pedzegették, jelenléte hogyan lesz megoldva a filmekben. Ezekre részint választ kaptunk: szövegének egy részét másnak adták oda, és bár az első filmben még sokat láthattuk a tehetséges színészt, de nagy kérdés, mennyire lesz érezhető és fájó a hiánya a második Kiválasztott filmben.
  • Februárban már nagyon vártuk a film első előzetesét. Akkor még nem sejtettük, hogy az első jelenetfotókra egészen május közepéig, az első mozgóképekre pedig július legvégéig kell várnunk.
  • Ezután nagyon hosszú szünet következett, mire egyáltalán bármi hírt kaptunk volna a Kiválasztottról. Márciusban persze lekötött minket először a kintiek majd a saját DVD- megjelenésünk és kisebb napi apróságok voltak, de semmi, de semmi a Kiválasztott 1. rész promója kapcsán.
  • A jeget egy május legelején megjelent cikk törte meg.


Az első promóanyagok


Korábbi interjúkból azt azért sejteni lehetett, hogy a Cannes-i Filmfesztiválon azért belecsap a Lionsgate a film promózásába. Ez május közepén zajlott és persze még/már ekkorra is előzetest szerettünk volna látni. Azt végül nem kaptunk, de azonkívül egy komplett meglepetéscsomagot igen. Ebben szerepeltek az első jelenetfotók, amelyek azért körvonalazták kicsit a készülő film hangulatát; kaptunk egy oldalt a film forgatókönyvéből, hivatalossá vált a film mozgó logója, és egy két részes, izgalmas kerekasztal-beszélgetést is olvashattunk a film készítőivel (1. rész - 2. rész) illetve végre megkaptuk a film teaser poszterét is, ráadásul könyves idézettel. A sorozatot Julianne Moore bemutatkozó interjúja tette teljessé. 

Körzetek Hősei Posztersorozat


Azt hiszem, a promó során ez volt (az egyik), amire a legjobban haragudtam. Nagy dérrel-durral jelentették be az új promóanyag érkezését egy hónappal az első anyagok után, amelynek során néhány propagandaposztert kaptunk a körzetekről. Alapvetően két gondom volt ezzel: ekkorra már sokkal többre számítottunk, ráadásul a sorozat nem volt teljes. Nem találtam következetesnek, hogy mely körzetek poszterei jelentek meg, és amelyek kimaradtak, miért maradtak ki és arra sem kaptunk választ - a mai napig, - hogy miért nem teljes sorozatot kaptunk a poszterekből. Sokan tartják zseniálisnak a Lionsgate ezen húzását, nos, én nem tartozom közéjük. Miközben a szívem szakad meg a képen is látható kisgyerek képe láttán.




A Kiválasztott 1. rész teaserei: Snow elnök üzenetei

Ezután, ha fel nem is pörögtek az események, de a nyár során lassacskán csordogálni kezdtek az újdonságok. Az első előzetest például két teaser előzte meg, amelyekben Snow elnök Panem népének szánt üzeneteit hallgathattuk meg, amelyekben az elnököt Peetával az oldalán láthattuk. Voltak páran, akik azt gondolták, a sorozat folytatódni fog, nos, nekik csalódniuk kellett, mert összesen két ilyen kisfilm készült. Persze ezek is enyhítették az előzetesre való várakozás kínjain. Különösen izgalmas volt, hogy a második propagandavideóba a lázadók már belerondítottak.




Hackelnek a lázadók

A második teaser után, amelyben Beetee bejelentette, hogy a Fecsegőposzáta márpedig életben van, több olyan akciója volt a Lionsgate-nek, amikor saját anyagaikat hackelték meg. Volt, hogy a TheCapitol.pn oldalának forráskódjában jelent meg egy üzenet, amely olyan volt, mintha lázadóktól származna, vagy a Capitol is Listening-et írták át Lying-ra, de bármit is csináltak, ezek pillanatokon belül lekerültek a hivatalos oldalról. Épp ezért én sokáig kételkedtem abban, hogy ezek hivatalos anyagok, de végül meg lettem győzve, hogy azok, és mint ilyen, elég életszerű volt. Meg is értettük: már nyár derekán is túl voltunk, de még mindig nem láttunk 5 képkockánál többet a Kiválasztott 1. részének filmváltozatából, amikor kiderült, hogy a Lionsgate egyáltalán nem képviselteti magát a Comic Conon, vagyis még mindig nem számíthatunk előzetesre.

Az első előzetes

Szerencsére azért ez végül nem teljesen így történt. Valamiféle megjelenés végül a Comic Conon is volt (talán egy dedikálás erejéig, de a film főszereplői nélkül), majd a Samsunggal való együttműködés során megjelent az film első előzetese, amelyet csak bizonyos Samsung telefonnal rendelkezők nézhettek meg bizonyos Samsung üzletekben az első néhány napban. A kapott előzetessel kapcsolatban felemás érzések uralkodtak a legtöbb rajongóban. A kapott anyag alig több, mint 1 perces volt és ebben is teljesen háttérbe szorult a főszereplő Katniss. Igaz, csak négy szava volt, azok azonban olyan intenzitásúak voltak, hogy sokunkban mély nyomot hagytak. I am, I will...


Lorde-é a filmzenei album

Július végén derült ki, hogy a Kiválasztott 1. részének filmzenei albumát Lorde neve kíséri majd útjára. Kezdetben sokan bíztak az ígéretes kamaszlányban, hogy akárha Katniss, ő is megállja majd a helyét a film zenei albumának felügyelője szerepében, ám végül ezzel kapcsolatban is megoszlottak a vélemények. Az album lassan készült el, nagyon későn ismertük meg a számlistát és magát a számokat is, az ígért bemutató vagy elmaradt vagy csak nem került róla elő megfelelő anyag. Persze a számokat meghallgathattuk. Volt köztük jó szám, például a fő sláger, a Yellow Flicker Beat végülis jól sikerült, ám nagy összességében az album dalai nem igazán jelképezik a film és a könyv hangulatát. Lorde kissé túlreprezentálta magát az albumon és sok előadó az ő barátnője vagy rajongásának tárgya lett és valóban meglepődtünk, ahogy azt a fiatal énekesnő megígérte, ám nem mindig kellemesen. Az album végül nem is örvendett akkora sikernek, mint a később slágerré vált Hanging Tree vagyis magyarul Bitódal, amelyet maga Jennifer Lawrence énekelt. Ezzel kapcsolatban egyébként van még anyagom, szóval erre a témára januárban még visszatérünk.

Karakterposzterek

A karakterposzterek nem jelentetek akkora innovatív újdonságot, mint a kapitóliumi hangulatú Körzetek Hősei posztersorozat vagy a teaserként látott propagandafilmek és a hackelős anyagok. Ami miatt mégis kiemelném őket, annak egyik oka, hogy én nagyon vártam ezeket, másrészt pedig, hogy végül három - egymástól független - részletben jelentek meg.

Elsőként a 13. körzet szürke egyenruhás civiljeit láthattuk: Alma Coint, Plutarch-ot, Haymitchet, Effie-t, Finnicket és Beetee-t. Effie megjelenése meglepetésnek is számított, hiszen ekkortájt tudtuk meg, hogy szerepét kibővítik a filmben.
A második sorozatban a harctérre induló csapatot: Boggs-ot, Gale-t és a Katnisst kísérő filmeseket - Cressidát, Messallát, Castort és Polluxot kaptuk meg egy igencsak dögös, fekete karakterposzter sorozatban.
Eddigre már nagyon nyomasztóvá vált Katniss hiánya, akiről aztán később két posztert is kaptunk: egyet háttal, majd végül elölnézetből, ami a film végső posztere is lett végül.


OLTM applikáció és a körülötte lévő felhajtás

Az OLTM (Our Leader The Mockingjay) applikáció volt az év második legnagyobb pofáraesése a Körzetek Hősei posztersorozat után. Nagyságrendileg 40-50 kép jelent meg előtte várakozásképp, amelyeken különböző helyeken láthattuk a lázadás fecsegőposzáta jelképét graffitizve. Mint kiderült, ez a lehetőség egy új mobilos applikációval járt együtt, amelyet mi végül  le se tudtunk tölteni.

Interaktív hackelős anyagok

Nem így a district13.co.in oldalt, amelyet minden okostelefon-használó elérhetett, és amelyen először 5, majd végül összességében 10 interaktívan kikódolható hackelős anyag jelent meg. Ezek először izgalmasnak tűntek: a film különböző szereplőinek titkos aktáit nézhettük meg általuk vagy a Kapitólium eltitkolt akcióit, ám egy idő után annyira egy kaptafára mentek, hogy a többi promóanyag mellett végül nem lettek elég érdekesek. Kár érte, mert viszont a promónak ez a verziója igencsak újszerű és egyedi volt.

Második előzetes

A film második előzetese lett az első igazi. Ami a bosszantó volt, hogy erre egészen szeptember közepéig kellett várni. A várakozás persze megérte, mert nagyon klassz előzetest kaptunk ekkor is. Még most is megérint, ha megnézem.


Az első betekintés a filmbe/ első TV spot

Ezután egészen hamar megkaptuk az első egyperces betekintést a filmbe. Érdekes kis videó volt ez, mert sem igazán jelenetnek, sem pedig TV spotnak nem neveznénk. A Yellow Flicker Beat dallamai alatt láthattuk Katnisst, aki egykori otthona romjait látogatta meg.


A szereplők bemutatása - 8 napos Instagramos sorozat

Az egyes karakterek képeinek bemutatása is hagyományos eleme a promónak, amiért itt mégis kiemelem az az, hogy a Futótűz tavalyi promójának egy jól bevált elemét alkalmazta: naponta csak egy-két képet mutattak be, így nyolc napon keresztül tartották fenn az érdeklődést, mire mindegyik fontosabb karaktert egyesével megismerhettünk jelmezben, díszletek között, egyenesen a filmből. Ebből végül született egy összefoglaló poszt is, amelyet ITT találtok.

Körzetek Hangjai sorozat

A Közetek Hangjai sorozat egy újabb innováció volt a promó során: ekkor ismertebb YT-on felbukkant videószerkesztőket kértek fel a Lionsgate munkatársai, hogy szerkesszenek videókat a film kapcsán. Így 5 körzetről készült bemutatkozó videó, amelyben az egyes körzetek sajátosságait ismerhettük meg.

Premierek

A premierek is megszokottak, ezekről csak azért írok, mert szerintem sokunk számára fontos állomásai voltak ezek az évnek Éhezők Viadala szempontból. Idén mondjuk a premierekkel is mostohán bánt a Lionsgate, hiszen csak két komolyabb premiert szerveztek a korábbi évek 4-6-jához képest. Ám a londoni világpremiert mi is élőben követhettük végig, a Los Angeles-iről pedig igyekeztem sok-sok képet hozni.

TV Spotok, jelenetek

Természetesen a promó részét képezték idén is a rövid, TV-s reklámok, vagyis TV Spotok, amelyből több, mint 10 készült ezúttal is, és a filmrészletek, amelyeket a szereplők különböző TV műsorokban mutattak be. Ezekből is egészen sokat sikerült elcsípni idén is. Nosztalgiaként ITT nézhetitek meg ezeket, a TV spotokért pedig IDE kattintsatok.

Most, hogy így időrend szerint végigmentünk a promó legjelentősebb állomásain, akinek van kedve írja le, mi volt a legemlékezetesebb Éhezők Viadala pillanat az idei év során :)

9 megjegyzés:

  1. Azt hiszem nekem a nyári élmények voltak a legmeghatározóbbak. Mikor kijött a két propaganda kisfilm,izgatottan ültem le é elégedetten álltam fel. Nagyon tetszettek. Bár szvsz számítottam egy 3.-ra is de nem lett végül.

    és az első előzetes máig a kedvencem. A zene,a vágás minden klassz volt. Nekem az őszi promozás túl sűrű volt,de lehet csak én érzem így.

    megragadom az alkalmat és Ancsi Kívánok neked Boldog Új Évet és nagyon köszönöm,hogy tagja lehetek ennek a remek oldalnak. nagyszerű év volt :)) Jövőre is legyen ilyen jó :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Örülök, ha tetszik az oldal, jövőre igyekszem megtenni mindent, hogy így legyen :)

      Törlés
  2. Én júliusban szültem,így igazán csak augusztus vége felé tudtam aktívan bekapcsolódni a blog olvasásába.Azt hagy mondjam el,hogy nálunk az egész család fanos,a facebookos nyereményjáték egyik ajándékát anyukám nyerte. ;)
    Nekem is nagyon tetszettek a propaganda filmek,de az igazi örömöt a 13.körzetes poszterek,mert ezeken a két kedvencem Haymitch és Finnick is szerepelt....
    Meg hát természetesen az első előzetes,utána már végképp alig bírtam kivárni a filmet,az őszi promózás alatt,legalább 4x kiolvastam a könyveket,hogy újra átélhessem az élményt.
    Nagyon hálásak vagyunk Ancsi(az egész családommal),hogy ennyi időt és energiát fektetsz a blogba!!!!
    Már alig várom a 2015-ös promós időszakot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki, ha örömmel lapozgatjátok az oldalt.
      Boldog új évet egész családodnak :)

      Törlés
  3. Talán az első előzetes, mert alig vártam... És sokakkal ellentézben én nem csalódtam és jó volt fordítani is ide. Boldog Újévet Ancsi és így tovább! Elérkeztünk az utolsó filmes évhez :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van. Ugyanez jutott eszembe, amikor a mai bejegyzésemet írtam (amúgy már korábban), hogy utolsó teljes év lesz ez. :(
      Minden segítségedet köszönöm, amit az év során az oldalért tettél, legyen szó fordításról, vagy amikor felhívtad a figyelmemet olyanra, ami felett én valszeg elsiklottam volna (vagy leginkább össze sem futottam volna). És boldog új évet Neked is!! :) Izgalmas filmekben gazdagot :)

      Törlés
    2. Viszont kívánom! :)

      Törlés
  4. A Londoni premier volt a legjobb :))) Persze,én voltam olyan elvetemült,h az LA premiert is figyelemmel kísértem,de egyedül nézni egészen más volt.
    Más: Azt hittem a Unity bent lesz a filmben is :DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bent volt csak kicsit átvariálva :D

      Törlés