2014. december 2., kedd

Francis Lawrence Vulture interjú

Ezúttal a Vulture interjúját olvashatjátok, amelyben Francis Lawrence Philip Seymour Hoffman szerepének átdolgozásáról, és arról beszél, hogy hogyan vette rá főszereplőjét, hogy énekeljen.


Amikor el kellett dönteni, hogy pontosan hol is vágják két részre az Éhezők Viadala utolsó kötetét, Francis Lawrence azt mondta, azt kellett felismerni, hogy a Kiválasztott alapvetően "két különálló történet, amely két nagyon különböző drámai kérdést vet fel." Az első filmnek a lényege, hogy Katniss végre megérti, "mit jelent ő a világ többi részének", felelős szerepet vállal a forradalomban, legalábbis ami a Kapitólium és a Katnisst az Arénából megmentő lázadó erők közötti propagandaháborút illeti. ("Míg az, amikor Katniss azt mondja, 'Elkapom Snow elnököt!', a következő részben lesz." - mondta Lawrence. - "Snow elnök meggyilkolásának küldetése a második történet!") Lawrence a Vulture-ral beszélgetett saját propaganda kampányáról, hogy miért sírt főszereplőnője a forgatáson, és hogy ki helyettesítette Philip Seymour Hoffmant, amikor elhunyt, mielőtt mindegyik jelenetét leforgatta volna.

A film promóanyagai nem hasonlítottak egy kicsit a propaganda kampányokra?
De! Az egyik dolog, amit nagyon élveztem, az az a gondolat, hogy Katniss kimegy egy valós, éles helyzetbe, előadja ezt az igazán érzelemgazdag beszédet, aztán az ember fogja a felvételt, visszaviszi a vágószobába és egy bizonyos módon vágja össze. Az ember hozzáteszi a zenét, a címet, és az egészből valami olyat készít, ami tényleg inspiráló, és ezek a dolgok gyakorlatilag tényleg részét képezik maguknak az Éhezők Viadala filmek promózásának is. Ugyanazt a betűtípust használjuk, ugyanazt a logót. És így nagyon jó buli volt ezek közül néhányat a propaganda filmekben is felhasználni.

És viszont. Az első teaserek a filmhez készült propaganda felvételek voltak.
Igen! Érdekes, mert amikor elkezdtünk dolgozni a filmen belüli propaganda filmeken, ahhoz, hogy az ember egyáltalán neki tudjon kezdeni, a propaganda fogalmát kellett egy kicsit közelebbről megvizsgálnia. Volt egy osztrák fickó [Edward Bernays], aki az első világháború idején írt egy könyvet a propagandáról és ő megfogalmazott egy 5 pontos listát arról, hogyan kell ezt megközelíteni, és ezek legtöbbjét a reklámok során ténylegesen alkalmazzák is. Ez különböző módjait mutatta meg, hogy hogyan lehet megérinteni az embereket, elérni, hogy megtegyenek valamit, hogy vágyjanak valamire vagy hogy akarjanak csatlakozni valamihez. És ezt az öt elvet a mai napig használják. Ahogyan Michael Jordan cipőt ad el, ugye? Azáltal, hogy olyasvalakihez kötődik, akit nagyra becsülnek, elérik, hogy az emberek meg akarják venni a terméket. Az ember úgy érzi, ennek semmi értelme, mégis ez volt a propaganda egyik eredeti megközelítése.


És így, ami a filmet illeti, a színészek ennek a képviselői...
Abszolút. A filmet el kell adni. És ha az ember ember filmet készít, az az ideális, ha olyan színészekkel dolgozhatunk, akit az emberek tisztelnek, és akkor a promó működik!

Jennifer Lawrence és Katniss mindketten abban a helyzetben vannak, hogy mindkettőjüknek népszerűsítenie kell valamit - egy filmet, egy mozgalmat - és mindketten a várakozásokon felül teljesítenek.
Igen, határozottan. Mindkettőben nagyon jó, de ami igazán klassz Jenniferben, hogy csodálatos színésznő. Az ember odaadja neki a fogatókönyvet és hihetetlen, csodálatos nézni, amit csinál vele. Nap mint nap tanulok valami újat tőle. Amit azonban igazán érdekes látni tőle, amikor spontán. Valami olyan nyers és szinte már kínos őszinteség árad belőle, ami igazán elbűvölő.

Jen olyan ember, aki a forgatás megkezdésének pillanatáig képes viccelődni. Woody Harrelson viszont még akkor sem hagyja abba, amikor forog a kamera?
Különösképpen, ha ő maga nincs benne a jelenetben. Jen azonban tényleg nagyon képben van, szinte pillanatok alatt vált a poénkodásból Katnissre. Amint kimondom, hogy "Felvétel!", már vált is. Ő ilyen. Folyamatosan nyomja a szöveget és állandóan hülyeségeket mond és poénkodik. Szeretett volna egy bakiparádét, szóval a szerkesztők összevágtak neki egyet, de ez csak arról szólt, hogy összevágták azokat a pillanatokat, amikor szólok, hogy "Felvétel!", így azokat a pillanatokat láthatjuk ezeken a felvételeken, amikor poénkodós Jenből Katniss lesz.

Amikor a Bitódalt kellett énekelnie a filmben, akkor is képes volt ugyanígy váltani?
Igen, tudott. Volt pár alkalom, amikor Jen ideges lett attól, hogy milyen dolgokat kell csinálnia a forgatáson és ilyen volt az éneklés is. Én tudtam, hogy nem örül annak, hogy énekelnie kell, de nem jöttem rá, mennyire ideges, amíg el nem kezdtük az első felvételt és könnyben állt a szeme. Nem úgy, mint aki teljesen össze van törve, de nem örült neki. Nem kellett könyörögnöm neki, hogy megcsinálja, mert meg akarta, de nagyon nem volt boldog a lehetőségtől. "Ó, istenem. Énekelnem kell! Ráadásul 150 ember szeme láttára." Jobban szerette volna, ha valaki más hangját használjuk. Azt hiszem, azt mondta, hogy Lorde énekelje! (nevet) Viszont ennek pont az a lényege, hogy a dalnak nem kellett profi hangzásúnak lennie. Olyannak kellett lennie, amit egy átlagos lány énekel. Szóval megcsinálta. Egész nap énekelt. És olyan klassz hangja van. Ez a rekedtes mellékzönge! Szóval a legkevésbé sem volt borzasztó! (nevet)

Elveszítetted Philip Seymour Hoffmant, aki Plutarch szerepét alakította, amikor elhunyt egy hétvégi forgatási szünet alatt. Milyen hatással volt ez a visszamaradt jeleneteire nézve?
A legborzasztóbb dolog volt, ami történhetett. Félelmetes tragédia. Mindannyiunkat nagyon mélyen érintett. Érzelmileg nagyon nehéz időszak volt, nehéz volt visszatérni a munkához és visszazökkenni a megszokott kerékvágásba. Két nagyon fontos jelenete volt, amelyekben szövege is lett volna. A többi jelenetben csak a jelenléte lett volna fontos, azokban nem volt szövege. Tudtuk, hogy kizárt, hogy digitálisan akarjuk életre kelteni, ezért újraírtuk ezeket a jeleneteket és szövegeit más színészek szájába adtuk. Van egy jelenet a Kiválasztott 1. részében, ahol Elizabeth Banks vette át a szövegét, és egy másik a Kiválasztott 2. részében, ahol pedig Woody Harrelson. A 2. részről még nem akarok beszélni, az 1. részben azonban...

Ez az a jelenet, amikor Effie hiányolja a kávét? 
Igen! Mindenki tudja, aki olvasta a könyvet, hogy ez Plutarch szövege. Az érdekes azonban az, hogy ez a jelenet Effie-vel is működik. Effie is odaadhatja a [Fecsegőposzáta ruha terveit tartalmazó] füzetet Katnissnek, hiszen ő is kapcsolatban állt Cinnával. És ő nagyon nem érzi otthon magát a 13. körzetben, szóval abban a beszélgetésben, amelyben arról panaszkodik, hogy mennyire szigorúak, hogy kezeslábasban kell járnia, hogy nincsenek ott a parókái, - itt Elizabeth improvizált - és ez mind jól állt Effie-nek. A könyvben Effie nincs is ott a 13. körzetben, Elizabeth Banks azonban olyan jellegzetes karakterré tette Effie-t, hogy igazságtalan lett volna, ha csak futtában mutatjuk meg a 2. rész végén, így Nina [Jacobson producer] és én meg kellett, hogy győzzük Suzanne [Collins írónő]-t, hogy engedje meg nekünk, hogy Effie is velünk jöhessen a 13. körzetbe.

És mi a helyzet azzal a döntéssel, amely szerint pedig épp hogy kimaradt néhány kapitóliumi ember a 13. körzetből? Katniss előkészítő csapata. Amikor Katniss megtalálja őket bebörtönözve és megkínozva, az okot ad rá, hogy meginogjon a bizalma a lázadókban.
Valóban, ám számunkra az volt a lényeg, hogy Effie-t behozhassuk, illetve az is fontos volt, hogy azokra a karakterekre, akikhez érzelmileg kötődünk, elég időt fordíthassunk. És ezen könyvadaptációk során az ember bizonyos karakterekre csak kevesebb időt szánhat, mint a könyvben, így aztán a filmekben nem tudtunk olyan sok figyelmet fordítani az előkészítő csapatra. Így viszont nem volt olyan mély a kötődés irányukban, mint a könyvben.

Natalie Dormer hajlandó lett volna leborotváltatni az összes haját, erre Te megálltál a felénél? 
(Nevet) Hajlandó lett volna! Ha Cressida megjelenésére gondoltam, az jutott eszembe, hogy ő egyfajta beépített riporter és egyfajta laza, szinte punk stílusa van. Igazából a Futótűz jelmeztervezője inspirált, neki is csak egyik oldalt volt leborotválva a haja.

A Trónok Harca készítői megköszönték Neked, hogy nem borotváltattad le Natalie összes haját?
Natalie most már nyugodtan viselheti mindkét oldalon leengedve a haját és senki meg nem mondja, hogy rejteget valamit.
Forrás: Vulture

2 megjegyzés:

  1. A kávès jelenet szerintem jobban illik Effie-hez mint Plutarch-hoz, mert itt a filmben Plutarch sokkal szigorúbb ès komolyabb mint a könyvben.

    VálaszTörlés
  2. A kávés jelenetnél pont erre gondoltam... Mellesleg remélem ráteszik azt a bakivideót a blurayre :)

    VálaszTörlés