2014. december 5., péntek

Sam Claflin CraveOnline interjú

Mondhatnám, hogy emelje fel a kezét, akit nem érdekel egy Sam Claflin interjú, de nem mondom. Akinek nem tetszik, átugorja. Szerintem azért nem lesztek sokan :)

Sam Claflin nem igazán vesz részt Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész nagyobb akcióiban, ez azonban nem jelenti azt, hogy könnyű dolga volt. Mivel az egykori Éhezők Viadala győzets Finnick Odair életét tönkretették a Futótűz után történtek, Claflin egy csöndes, magába forduló karaktert alakít, aki olyasvalamivel járulhat hozzá a forradalom menetéhez, ami többet érhet, mint az íj, a nyílvessző és a harci repülők.

Igen, itt Finnick még a Futótűzben látható.

Miután megérintett minket a Kiválasztott 1. részben való alakítása, megkerestük Sam Claflint, hogy meséljen karakterének karizmatikus hősiességétől szomorú magányosságáig tartó sajátságos útjáról, hogy mi járt a színész fejében, amikor ezeket a megrázó pillanatokat forgatta, és hogy - pontosan - mit is csinál ezekkel a kötéldarabokkal Finnick a filmben. Sam Claflin azt is elárulja, milyen ereklyét őrzött meg a film forgatásáról, és ez nem... nem a szigonya volt.

Néhány kisebb spoiler ugyan előfordulhat az interjú során, de akik olvasták Suzanne Collins regényeit, nem fognak már meglepődni. 

Helló, hogy vagy ma?
Köszi jól, és te?

Én is. Köszönöm, hogy vállaltad a beszélgetést, nagyra értékelem. 
Én örülök, hogy beszélünk. Megtiszteltetés.

Először is gratulálok a filmhez, szerintem ez lett a legjobb.
Óó, klassz. Köszönöm, majd továbbítom.

Szeretnélek is kérni rá. Terjeszd az igét. Én nem olvastam a könyveket, szóval voltak dolgok, amik váratlanul értek. Azt hittem, Finnick is ott áll majd a tömegben a szigonyával, vagy valami, de igazán rosszul érzi magát ebben a filmben, nem?
De, igen. Az a srác, akit az előző filmben megismertünk, összetört, a szó szoros értelmében, több tekintetben is. Szóval igen, gyakorlatilag darabonként próbálja összerakni magát, hogy visszanyerje azt az önbizalmat, amelyet mindannyian megismertünk vele kapcsolatban a Futótűzben. Színészként egy álmom vált valóra, hogy egy olyan karaktert alakíthatok, akinek két személyisége van, és megmutathatja az érem mindkét oldalát. Élvezetes volt újra Finnick bőrébe bújni, de elég nagy kihívás is volt, hogy teljesen új arcát mutathattam meg a karakternek.



Mi történik Finnickkel, amikor először látjuk a Kiválasztott 1. részében? Nyilvánvalóan hiányzik neki Cresta, de itt láthatóan többről volt szólt.
Szerintem bizonyos értelemben ugyanaz a baja, ami Katnissnek, azt hiszem, kicsit úgy érzi, elárulták, valahogy elveszett. Rájön, hogy még Katniss-szel is ott van a családja és a barátai. Ott van neki Gale, az anyukája és a húga, de még a macskája is. Míg Finnicknek a szó szoros értelmében nincs senkije. Ő egy magányos farkas és az egyetlen dolgot, amit/akit szeretett, elvették tőle. Szóval szerintem neki nehezebb, mint Katnissnek. Ráadásul Katnissnek ott van a lázadás, az egész Fecsegőposzátaság, ez eltereli a figyelmét, míg Finnicket kicsit magára hagyták és mintha megfeledkeztek volna róla. Ez Finnick életének egy csodálatosan tragikus valósága. Ő egy magányos férfi, akinek olyan, mintha mindene meglenne, pedig semmije sincs. Szerintem ez egy gyönyörű történet.

Mivel játszadozik Finnick? Mintha valami csomókat kötne? Mit készít vagy mit csinál ő egyáltalán?
Olyan ez számára, mint a gyerekeknek a játszós kendő, megnyugtatja őt. Ezzel próbálja elterelni a gondolatait arról, ami a világban zajlik. Ami nem nyilvánvaló, hogy miféle csomókat kötözgetek. Mindegyik csomónak megvolt a maga szimbolikus jelentése azzal kapcsolatban, hogy mit is érzek, szóval volt sok szerencsét csomó, örökké csomó... Szerintem, amit akkor kötöttem, az ez volt. Odáig tökéletesítettem a technikát, hogy már oda sem kell néznem, amikor megkötöm a csomót. Meg tudom kötni őket úgy, hogy a kezem a hátam mögött van, stb, stb. A könyvben van egy alkalom, amikor Finnick odaadja a kötelet Katnissnek, hogy "Próbáld meg elterelni a gondolataidat". Szóval ez igazából a veszteség szimbóluma, azt mondhatnám.

Biztosan fel kellett keresned egy csomózás szakértőt. Én semmit sem tudok a kötelekről... Még hajózni sem hajóztam vagy ilyenek...
Kaptam pár könyvet erről, de azokat őszintén szólva elég nehéz volt követni. Vannak bennük képek az egyes fázisokról, de úgy éreztem, mintha kihagyták volna belőle, hogy hogy lehet eljutni A-tól B-be. Mindig volt egy olyan állapot, amit csak nem tudtam létrehozni. Így aztán inkább Youtube videókat néztem, és rengeteg, rengeteg videó van fenn kötélcsomózásról. Hülyére unja magát tőlük az ember, az tény, de tényleg sok ilyen videó van. Egy éven keresztül nézegettem ezeket körülbelül. Ennek ellenére érdekesek voltak. Most simán kikötök egy csónakot egy mólóhoz, szóval büszke vagyok magamra.

Szép munka!
Köszönöm! (nevet)

Azt mondtad, Finnick kicsit magára marad ebben a filmben, de képernyőn se sokat látjuk ebben a filmben.
Ühüm.

Voltak olyan jelenetek, amelyek megmutatták, mi a helyzet veled, és nem kerültek be a film végső verziójába?
Nem, nem igazán. Szerintem Finnick történetének és útjának legfontosabb elemeit megmutatják. A helyzet az, hogy nagyon lassan kezdi összerakni magát, de ezt nemigen látni a filmben és a könyvben sem. Volt egy jelenet, amit leforgattunk és nem került bele a filmbe, ami itt a filmben nem illett volna bele a szituációba és Finnick történetének gördülékenységébe. Nagyon kilógott volna, így érthető, hogy nem tették bele a filmbe.

Milyen jelenet lett volna? Egy magányos pillanat vagy más színésszel is kapcsolatos lett volna?
Magányos pillanat volt. Még kórházi hálóingben voltam, és mielőtt kikerültem volna a kórházból egy röpke pillanatra egyszer csak ott álltam volna Katniss előtt egy szál alsógatyában, hogy sok szerencsét kívánjak neki. (nevet) Szerintem arra jöttek rá, hogy ez nem illett volna a film hangulatához. Haladni kellett a történettel. Ha vesszük, hogy a film fő témája a háború, hát nagyon nem illett volna oda. Ebben mindenki egyetértett. Logikus, ha valakiben felmerült, hogy mit szóltak volna ehhez az emberek. Jobb volt, hogy nem került bele, mintha benne lett volna.


Volt egy pokoli jeleneted is a film végén, ami szerintem nagyon különleges lett. Ismétlem, nem olvastam a könyvet, de ez jól ábrázolja, milyen nehéz lehetett Finnicknek, mielőtt a jelenlegi dolgok történtek, a saját Viadala utáni időszakban.
Hmmm... Az az igazi Finnick, az a pillanat. Azt gondolom, erről nagyon sokat beszélgettünk Francis Lawrence-szel, hogy ez egy olyan alkalom, amikor lelkileg teljesen meztelenre vetkőzik és mindent kiad magából. Panem jövője kedvéért gyakorlatilag elmeséli élete történetét, ami végtelenül érzelmes, ugyanakkor ott Finnick mégsem engedi szabadon áradni az érzelmeit. Azt hiszem, ezen érvelés mögött az áll, hogy készen állok a harcra. Ez az én icipici hozzájárulásom az ügy sikerességéhez. Összehasonlítva azzal, hogy mások az életüket áldozták mindezért, az, hogy ő elmeséli az élettörténetét nem egy nagy áldozat.

Szóval ez egy nagyon tömény napja volt a forgatásnak, sejtheted! (nevet) Ugyanakkor Francis-szel azt a döntést hoztuk, hogy ebből ne érzelmes jelenetsort csináljunk, hanem maradjunk tényszerűek. Elmondja az embereknek, hogy miért csatlakozzanak a felkeléshez.

Azt mondtad, lelkileg teljesen meztelenre vetkőzöl abban a pillanatban. Én úgy tekintem a színészetet, mint amikor valaki rétegről rétegre megmutatja magát, így aztán elég félelmetesen hangzik mindez még akkor is, ha csak színészkedés.
Igen.

Igen?
Úgy értem, kicsit. Kifejezetten meztelennek éreztem magam, ha érted, mire gondolok. Úgy éreztem, mindenki engem néz. (nevet) Úgy éreztem, mindenki sokat vár el tőlem, így aztán... Emlékszem, Francis megdicsért, milyen jól felkészültem rá. Például megtanultam a szövegemet. Ez azért meglepi azokat, akik nem szokták megtanulni a szövegüket. Hogy csinálja ezt egy normális ember? Számomra ez a normális, hogy ha van egy feladatom, megtanulom a szöveget, megjelenek a forgatáson időben, és ezt tettem ez alkalommal is. És remélhetőleg jól sikerült az alakításom. De Francis nagyon örült neki, hogy mennyi munkát belefektettem a háttérben, hogy megvolt az elképzelésem, mit szeretnék vele elérni.

Jól elő volt készítve, így aztán... Amikor az ember ilyesfajta jeleneteket forgat, bármilyen színészmunkában részt vesz, bármilyen olyan jelenetet csinál, amiben nagyon-nagyon lemeztelenítettnek érzi magát, az olyan érzés, tudod, amikor hagyjuk hogy valaki közelről jól szemügyre vegyen mindent. Szóval ez a fentiekhez hozzáadódott.

Az összes filmet leforgattátok már, igaz?
Igen.

Csináltál valamit, ami emlékeztet majd minderre? Nem varratsz egy tetkót, hogy örökké emlékezz erre az élményre?
(nevet) Ez az egész még nem ért véget, szóval vannak még lehetőségek. De határozottan nem merült fel semmilyen tárgyi emlékeztető. Szerintem ennek a filmnek az emléke örökké az emlékezetemben él majd, szóval nem hiszem, hogy bármire szükségem lenne, hogy ne felejtsem el mindezt. Bár, ahogy mondtam, jön még egy film, szóval még van egy évünk, hogy elhatározzuk magunkat, ha döntést hozunk bármiről is. Meglátjuk.

Megtartottad a szigonyodat legalább?
Nem tartottam meg. Viszont megtartottam a kötelemet, ami nagyon különleges. (nevet) Nem akarok újra csomót kötni, ennek ellenére szép kis emlék.
Forrás: CraveOnline

3 megjegyzés:

  1. Kíváncsi leszek, vajon a kivágott jelenete benne lesz-e a kivágott jelenetek között.

    VálaszTörlés
  2. Hát én mindig örülök egy Sam interjúnak, szóval ha ilyen kerül ki, egy olvasóra mindig biztosan számíthatsz Ancsi. :)

    VálaszTörlés