2014. december 6., szombat

7 zavarba ejtő kérdés Snow elnökhöz

Jaaaj, ez egy nagyon vicces, vagyis sokkal inkább jópofa bejegyzés. Néhány olyan gyakorlati kérdést feszeget, ami elég életszerű, mégsem kapunk rá választ a könyvben. Ugyanakkor tényleg úgy bizsereg az ember, hogy szemtől szembe megkérdezze ezeket Snow-tól!

Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. rész moziverziójára csak egyetlen panasz érkezhet: az a bosszantó 1. rész a cím végén. Vitatkozhatunk persze, hogy semmi valós indoka nem volt, hogy Suzanne Collins sorozatának harmadik kötetét két részben mutassák be, ennek cáfolata azonban nyilvánvalóan $$$$$$ jelek sokaságaként lebeg a filmkészítők szeme előtt és ezzel ki vitatkozna?

Tekintve, hogy az akciók lényege inkább a kötet második felében zajlik, ez a film akár unalmas is lehetett volna... és néhányak számára minden bizonnyal az is volt. Sokak számára azonban kiváló lehetőség volt, hogy beleéljék magukat a disztópikus társadalom borzalmaiba és az ott közelgő polgárháború előzményeibe. Megbízhatunk-e a lázadók vezetőiben, ha bábként akarják mozgatni Katnisst? Hogyan akarjuk levetni magunkról a zsarnokság rabláncait, ha utána nem marad más csak romok? És hogy ne őrüljünk bele, amikor szembesülünk azzal, hogy mennyire nincs lehetőségünk megvédeni szeretteinket a kínzástól?

Ezzel persze nem akarom azt mondani, hogy nem volt kissé zavaros a Kiválasztott 1. része. Ó, nem, de ezek Snow elnökön múltak. Ami azt illeti, lenne is néhány kérdésem kedvenc diktátorunkhoz.

1. Szóval, mire használják a 12. körzetben kibányászott szenet?
Régóta tudjuk, hogy mindegyik körzet valamilyen sajátos dologgal áll a Kapitólium szolgálatába: halászat, gabonatermelés, fakitermelés, szénbányászat. Végignézve mindezen láthatjuk, hogy ezt a precízen felépített rendszert - nyilvánvalóan - mindegyik körzet kiesése megbéníthatja, felvetődik a kérdés, hogy végülis miért kellett a 12. körzet lakóinak életüket kockáztatni, hogy szenet bányásszanak? Nyilvánvalóan ezzel nem a Kapitólium áramellátását szolgálták. A többi körzet kifogyott volna a szénből? Vagy még inkább: ezeknek a szerencsétleneknek azért kellett meghalniuk, hogy a szénből az 1. körzetben ékszereket készíthessenek?



2. Tényleg jó ötlet volt, hogy mindösszesen egyetlen vízerőmű lássa el árammal a Kapitóliumot?
Senki nem akarja kioktatni, hogyan vezessen diktatórikus rendszert, de lehet, hogy nem kellett volna az egész elektromos hálózatot egyetlen vízerőműre építeni, majd ennek az üzemeltetését  az elnyomott tömegek kezébe adni. Vagy legalább ki lehetett volna egészíteni néhány toronnyal, amelyek működtetéséhez nincs szükség emberi erőre. És igen, végül aztán újraindult az áramszolgáltatás, vagyis voltak vész esetén működő generátorok valahol, de ez akkor is elég arrogáns rendszer kialakítás, elnök úr! Így vagy úgy, de az emberektől vette el az áramot.

3. Mire használják az év nagy részében a Kiképzőközpontok tornyait?
Nyilván itt hajtják végre az Éhezők Viadala megtervezését, de mi ezt nem tudhatjuk, uram. Vannak olyan szintek, ahol kifejezetten a mutánsok létrehozása a feladat? Vagy olyanok, ahol Avoxoké a megtiszteltetés, hogy teszteljék, elég halálosak és kellőképp szórakoztatóak-e a legújabb csapdák? Egy ilyen magas épület nem csupán megdicsőült Kiválasztott börtön/szálloda. Persze biztosan mégis lehet. De őszintén? Ez a fajta pazarlás teljességgel összhangban van a Kapitólium gondolkodásával. Visszavonom a kérdést, Snow elnök.

4. Belegondolt, hogy ha a test nem élhet szív nélkül, akkor a szív sem doboghat vér nélkül?
Fogadjunk nem. Ha meggyilkolja az alattvalóit mi lesz? Épp most irtott ki egy teljes körzetet, annak közel 10000 fős lakosságával együtt. Ami azt jelenti, hogy a továbbiakban nem lesz szene, hacsak nem akarja a többi körzet lakóival újra benépesíteni később a körzetet. Ami logikus húzás lenne, ha nem folytatná a munkaerő módszeres kiirtását a továbbiakban is. Még ha Katniss körzete a legkisebb volt is, akkor sem sok esélye van az emberiségnek a fennmaradásra, ha ilyen felelőtlenül öldökli őket. Ha nem ismerném jobban, azt gondolnám, azt hinném elfáradt és így szeretne nyugdíjba vonulni, de ez akkor sem jó terv. Ehelyett aztán nyakába kapja ezt a lázadást, amely minden bizonnyal a bukásához vezet hamarosan!

5. Ahelyett, hogy rózsákkal fedi el a vér szagát, nem gondolt még arra, hogy valami jobb fajta méreggel próbálkozzon?
Önöknek ott repülő autóik, önátalakuló, lángoló ruháik vannak és lézerpontos csapdákat képesek létrehozni, mégsincs olyan mérgük, amely ellen ha beveszik az ellenszert, nem okoz károkat? Itt az ideje, hogy lapátra tegye a kutató és fejlesztő csapatát. Azért ne a szó legszorosabb értelmében. Mi nem vagyok szörnyetegek. [Mondjuk az angol eredeti 'fire' szónak jobban adódik a kétértelműsége...]

6. Ha ilyen kiterjedt kémhálózata van, hogy maradhatott Finnick ilyen sokáig életben?
Finnick Odair Panem legveszélyesebb embere. Tud dolgokat. Túl sokat is. Olyan titkokat, amelyeket a ráerőltetett prostitúcióért cserébe kért, amikor a Kapitólium elitjének kellett kiszolgáltatnia magát. Szóval itt egy ember, aki nem kedveli a Kapitóliumot, vagy legalábbis Önt, tisztelt Snow elnök úr, és itt sétál közöttünk, mikor a feje tele ezzel a véget nem érő tudással. És ne higgye, hogy egy pillanatig is azt gondoljuk, hogy Ön nem tud minderről. Mégsem ölette meg álmában... miért is? Én abban hiszek, hogy tudatosan szabotálta mindezt abban a reményben, hogy valaki majd merényletet követ el Ön ellen.

7. Az eltérítés nem egy drága kísérleti eljárás?
Abból a kevés információból, amelyhez hozzájutottunk, arra következtetünk, hogy az eltérítés egy igazán bensőséges élmény. Valakinek közelről kell felügyelnie az agymosás és átprogramozás folyamatát, hogy az áldozatot folyamatos fájdalmak között mégis életben és tudatánál tartsa. A Kapitóliumon kívül mítoszok lengik körbe az eltérítés fogalmát. Akkor miért csak egyetlen emberen hajtotta végre mindezt? Három egykori Viadal győztese volt, miért csak Peetát térítette el? Igen, tudjuk elnök úr, hogy szeret játszani Katnisszel, Johannának pedig senkije sincs, akit bántana, mi történt vele, de mégis miért kímélte meg Annie-t? Finnick, amint azt már felfedtük, éppolyan veszélyes, mint Katniss. Akkor miért épen küldte vissza Annie-t szerelméhez? Ha tényleg olyan gonosz akar lenni, akkor játsszon nagyban vagy hagyja az egészet.
Forrás: HitFix

5 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nagyon érdekes volt! Köszi a fordítást! :)) és nagyon jó az új fejléc! :)

    VálaszTörlés
  2. Tetszik ez a bejegyzés (is). :)

    Rögtön az 1. kérdéssel kapcsolatosan bennem is merültek fel már gondolatok. Többek között, hogy én nagyon kevésnek tartom egy egész körzet lakosságának a tízezer főt. Az a maximum is 2-3 ezer dolgozni képes ember pedig egyszerűen képtelen kitermelni annyi szenet, ami elég lenne egy olyan szénerőműbe, ami felvehetné a versenyt az Ötödik körzetbeli óriási vízerőművel (nem beszélve arról, hogy a jelenetben a gát ostromakor a háttérben látszódnak más, nagy "üzemek" fényei, szóval lehet, hogy azok is más erőművek. Ráadásul az Ötödik körzet címerében a távvezeték oszlopokon kívül nukleáris létesítményre utaló jel is van...)

    VálaszTörlés
  3. Nos szerintem Annie-t azért nem bántotta,mert Finnick nem csatlakozott a forradalom felszításához,egészen addig,míg el nem indultak a bajnokok kimentésére. Akkor viszont már késő volt megbűntetni Finnicket Annien keresztül hiszen az elsődleges célpontja Katniss volt, ahoz viszont,hogy Katniss ellen merényletet inditson, Peetát ki kellett,hogy szabadítsák,és vele együtt Anniet is megmentették. Katniss halála fontosabb volt Snownak,mint Finnick megbűntetése.
    Erre gondolok én, szerintetek?

    VálaszTörlés
  4. Höhö, a nagy része tényleg érdekes kérdés. :D
    Reagálva néhányra:
    4. gondolom nem hitte Snow, hogy ilyen méretek fog ölteni ez a lázadás és, hogy ennyi ember fog meghalni mindkét oldalon.
    6. Finnickről nem is tudták, hogy a titkokkal fizetnek nála az "ügyfelei", szóval semmi veszélyt nem jelentett a Kapitóliumra, amíg ezzel ki nem tálalt a 3. rész közepe fele. Mindenki azt hitte, hogy ő csak egy buta fiatal fiú.
    7. Hát szerintem amit Peetával tettek az "végszükség" volt. Ha megölik, az nem lett volna elég hatásos, ha meg eltérítik akkor meg duplán jó nekik, mert 1: vagy megöli Katnisst (ami majdnem össze is jött) 2: vagy örökre ott marad Katniss közelében, mint egy életveszélyes csomag, na meg egy emlékeztető.
    Annie-vel meg gondolom azért nem tették ugyanazt, mint Peetával, mert Finnick az üzenetét abban az időben hozták a nyilvánosságra a lázadók, amikor kiszabadították őket. Addig nem tudták, hogy Finnick tudja ezeket és, hogy veszélyes.

    VálaszTörlés
  5. Jaj jó lenne egy válaszcikk is xdd

    VálaszTörlés