2013. június 5., szerda

Miért fontos Gale szerepe a Futótűzben?

A Yahoo Movies újra egy elemző cikkel állt elő, amely ezúttal Gale szerepét firtatja.

Nézzünk szembe a tényekkel: mind odáig vagyunk a jófajta romantikus történetekért. Még a közülünk legkeményebbek is szeretnek hinni a szerelemben, a romantikában és a lelki társak fogalmában. Így aztán zseniális húzás volt Suzanne Collinstól, hogy Katniss szerelmi életét ennyire az Éhezők Viadala világának középpontjába helyezte. [Ehh, ez így nem igaz. Mondjuk úgy, az volt jó azért, hogy nem hagyta ki teljesen a szerelmi vonalat sem ebből az amúgy kőkemény történetből.]

Ennek a gyakori irodalmi és filmes eszköznek az a szerepe, hogy hátteret biztosítson a nagyobb szabású eseményeknek. Olyan klasszikusok juthatnak eszünkbe e kapcsán, mint az Elfújta a szél, amely az Amerikai Polgárháború, vagy a Casablanca, amely pedig a 2. világháború idején játszódik. Vagy akár a Terminátor című filmre is gondolhatunk, amelyben Sarah Connor és Kyle Reese aközben szakít időt arra, hogy szerelembe essenek, miközben egy kiborg megpróbálja megölni őket (és nem mellesleg az egész emberiséget). És bár gyakran elfelejtjük, de még abban a George Orwell által írt 1984 című regényben is, amelynek sok közös vonása van az Éhezők Viadalával, szerelem szövődik a főszereplő Winston Smith és egy Julia nevű nő között.

Így aztán, az a szerelmi háromszög, ami az Éhezők Viadalában jelen van, amely során Katniss látszólag őrlődik Peetával és Gale-lel kapcsolatos érzései között, fontos eleme a történetnek. Szerintem, különösen,  az Éhezők Viadalának, következésképp a filmeknek is sok női rajongója van, akinek tetszik ez a történetvezetés, illetve az az érzelmi fejlődés, amelyen Katniss keresztül megy, miközben a két karakter között tipródik.

Emiatt aztán Gale karaktere különösen fontos ahhoz, hogy a történetben egy teljes érzelmi fejlődés mehessen végbe. Mégis, az Éhezők Viadala: Futótűz könyvváltozatában a Liam Hemsworth által alakított Gale karaktere igencsak felszínes szerepet játszik. Annak ellenére, hogy ő Katniss legjobb barátja Panemben, Gale nagyrészt hiányzik a második könyv történéseiből, hiszen a 12. körzet bányáiba küldték dolgozni.


Gale karakterét azonban nagyon kedvelték a rajongók az első filmben, és a mozilátogatók szeretnének többet látni a karakterből, illetve a Katniss és Gale közötti kapcsolat alakulásából. Végső soron a közönség számára elengedhetetlen, hogy hogy érezzék, Katniss miként őrlődik a két karakter között, hogy még közelebb érezzék magukat a karakter érzelmeihez. Én pedig elég magabiztosan merem állítani, hogy a női Éhezők Viadala rajongók többet szeretnének látni Liam Hemsworthből is.

Az, hogy Gale elég keveset szerepel az Éhezők Viadala: Futótűz könyvváltozatában, nagy kihívást jelentett a film rendezőjének és forgatókönyvíróinak, hogy a második filmben kellő mennyiségben szerepelhessen, hogy  ezáltal meggyőzően segíthesse a sorozat érzelmi középpontjának fejlődését.
Forrás: UK Yahoo Movies

6 megjegyzés:

  1. Csak azt szeretném tudni, hogy inkább Peetás vagy Gales vagy? Meg úgy mindenki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én mondjuk Gale.
      De volt már erről korábban felmérés, akkor Peeta javára 75-25% körül volt az arány.

      Törlés
    2. SPOILER, ha még létezik itt ember, aki nem tudja a szerelmi szál végét :)

      Én mindig Peetának szurkoltam, és az ő kapcsolatukat éreztem reálisabbnak, igazibbnak... de a Kiválasztott legvégéig meg voltam róla győződve, hogy Gale-t fogja választani, Számomra ez egy kellemes csalódás volt :)

      Törlés
  2. Igen, ezzel teljesen egyetértek, Liamnek tényleg jár egy kis idő a vásznon, mert különben valóban nem fogjuk átérezni, hogy Katniss mit agonizál a két fiú között. :D De én azért remélem, hogy Peeta karakterét is jobban kibontakoztatja ez a rész, mert azért az első film szerintem közel sem mutatta azért annyira komplexnek a személyiségét, mint a könyv. Én személy szerint mindkettejükre nagyon kíváncsi vagyok. :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem muszály lesz mindkét fiúból többet mutatni, mert akik nem olvasták a könyvet azok nem tudják átélni annyira Katniss érzelmeit mint akik olvasták.

    Amúgy én szinte majdnem biztos voltam hogy a kiválasztott végére Peeta-t választja mivel szerintem a futótűzben amikor az arénában voltak nem csak tetette hogy szerelmes.

    Egyébként én is TEAM PEETA FOREVER <3.

    VálaszTörlés