2013. június 24., hétfő

Woody Harrelson az Éhezők Viadaláról és a Föld megmentéséről

Woody Harrelsonnal nemrégiben az MTV Act Blogja beszélgetett. 

Az Éhezők Viadalában Woody Harrelson karakterének a feladata, hogy segítsen Katniss Everdeennek és Peeta Mellaknak, hogy élve jussanak ki egy halálos arénából. A valós életben a színész egy még felelősségteljesebb feladatot vállal magára: meg akarja menteni bolygónkat!

Alig várjuk, hogy Harrelson Haymitch Abernathyként térjen vissza a Futótűzben, most azonban az Oscar-jelölt színész egy másik olyan témáról beszél, amely közel áll a szívéhez: a környezet[védelem]. Harrelson társult a Step Forward Papírcégbe, amely egy olyan üzlet, amelynek célja a papírgyártáshoz szükséges erdőirtás mennyiségének csökkentése.

Telefonon értük utol a színészt, akivel új cégéről beszélgettünk, arról, hogy vajon szemlélete átragad-e színésztársaira, és arról is, hogyan boldogulna egy Éhezők Viadala-típusú arénában.

Mesélnél egy kicsit nekünk a Step Forward Paper-ről?
Régi álmom volt, hogy részt vegyek egyfajta alternatív faalapú papír gyártásában. Több, mint a világ famennyiségének felét kivágják, hogy papírtermékeket hozzanak létre. És mindenütt azt halljuk, hogy évi 3-6000 milliárd fát vágnak ki, amiből papír lesz majd. Ez egy hatalmas ipar, évi 200.000 milliárdos bevétellel. Évente megtermelt papír mennyisége 400.000 milliárd tonna, és a következő 15-20 évben ez várhatóan duplájára nő majd. Ezért aztán nagyon fontos dolog, hogy megvédjük az erdőket, amelyek a Föld tüdejét jelentik. Szóval régi álmom volt már, hogy küzdjek az erdőirtás ellen. És jó ideje rájöttem, hogy ha az ember megpróbálja megállítani ezt, akkor azt elérheti, hogy ne vágják ki a fákat egy adott helyen, de akkor kivágják máshol. Hiába védjük meg az erdőket az egyik helyen, ha máshol kivágják őket. Szóval sokkal járhatóbb út, ha inkább a papírgyártást magát változtatjuk meg, mivel ez a fő oka az erdőirtásnak. 

Woody és üzlettársa, Jeff Golfman
[...]

Forgatás során is megpróbálod ösztönözni az újrafeldolgozást és egyéb olyan dolgokat, amelyek jótékony hatásúak környezetünkre nézve?
Érdekes, hogy ezt megkérdezed, mert ez nagy álmom, és úgy hiszem, hogy meg is fog történni... az Éhezők Viadala 3. és 4. filmje lesz ugyanis minden idők legkörnyezetbarátabb forgatása. Szívesen mondok róla majd többet, ha tényleg megvalósul, de szerintem most már meg fog.
De ez egy nehéz kérdés, mert azt kell, hogy mondjam, hogy a filmiparban nagy a pazarlás, és nem ez a legkörnyezetkímélőbb iparág, ez biztos. De tényleg nagyon szeretném látni a változást, és megpróbálom megtenni, ami tőlem telik.

Gondoltál már arra, hogy a forgatások során színésztársaidat is arra ösztönözd, hogy még jobban óvják környezetüket?
Igen, egyértelműen. Minden az újrahasznosításról szól, a komposztálásról, hogy ahelyett, hogy mindenkinek külön papír- vagy műanyag pohara lenne, legyen egy saját csészéje, hogy famentes papírra nyomtathatnák a forgatókönyveket, az átiratokat, meg hasonlók. Hogy biodízelt használjunk az áramfejlesztőkhöz. Ez egy nagy, nagy dolog. Ez egy hatalmas produkció, és sok mindent meg kell próbálni, hogy minél zöldebb legyen, de menni fog.

Woody Harrelson Haymitch Abernathy szerepében
Ha mostanában bedobnának egy Éhezők Viadala-típusú arénába, mit gondolsz, természet iránti szereteted hozzásegítene ahhoz, hogy te legyél a győztes kiválasztott?
Nos, igen, természetesen hozzásegítene. Az anyatermészet kisegítene ebben az értelemben. Bár azért remélem, nem fog ilyesmire sor kerülni.

Van még valami, amit tudnunk kell a Step Forward papírról?
Azt, hogy a Staples.com-nál már kapható, és hogy egy álmom válik valóra, hogy ez megtörténik. Remélem, ha valaki más akar lenni, mint a többiek, akkor tudni fogja, hogy két doboz ilyen papír megvásárlásával megment egy fát. Ugyanannyiba kerül, mint az újrahasznosított papír, egy fillérrel sem többe. Az pedig, hogy 80%-ban famentes, nagyon klassz dolog. Ezzel bárki tényleg nagy segítséget tud nyújtani.
Forrás: MTV Act Blog

1 megjegyzés:

  1. Köszi Ancsi, hogy lefordítottad! :)Jó látni, hogy ilyen komolyan próbál tenni azért, amiben hisz :) Ez a téma engem is érdekel, szóval így meg pláne :)

    VálaszTörlés