2013. június 23., vasárnap

A színen Jennifer Lawrence

Meghajlok a többség akarata előtt, és hozom azt a Jennifer Lawrence-cikket, amelyet már kb. egy hete kerülgetek. Remélem, nem fogunk csalódni. :) A cikk a jordániai Living Well magazinban olvasható.


Jennifer Lawrence azon kevés híresség közé tartozik, aki körül nincsenek testőrök, és aki nem gondolja meg kétszer, mit ejt ki a száján. Candice Turner utánajárt, mit tudhatunk még a díjátadó szezon legtöbbet emlegetett színésznőjéről.

Ha Jennifer Lawrence-szel vagyunk, úgy érezhetjük, mintha valami nem stimmelne, és ennek jó oka van. Annak ellenére, hogy villámgyorsan vált Hollywood legnépszerűbb színésznőjévé, a sztárt, úgy tűnik teljesen hidegen hagyja a hírnév, még mindig kicsit lökött, önirónikus és elégedett testalkatával. A kritikákban elismerik, a rendezők és a színésztársak dicsérik, a Rolling Stone szerkesztője, Peter Travers pedig így fogalmaz: "Ő valamiféle csoda. Nyers, mocskos szájú, vicces, laza, szexi, élénk és sebezhető, néha mind egyszerre. Nem lenne teljes a Legjobb Színésznő kategória Oscar-listája Jennifer energikussága nélkül. Egyszerűen világít a képernyőn."

A Dior új arca? Igen. Első helyen végzett az AskMen 99 Legkívánatosabb nőjének listáján? Igen. Két lábbal áll a földön? Természetesen. "Az egyetlen, amit jól tudok, íjjal és nyíllal lőni - amit az Éhezők Viadala forgatására tanultam meg, és valószínűleg sosem fogom hasznát venni - és a színészet." - mondta Jennifer Lawrence a W magazinnak. - "Képzeljenek el engem 100 évvel ezelőtt: teljesen haszontalan tagja lettem volna a társadalomnak." - Most pedig ez az év eddigi legönbecsmérlőbb állítása. Jennifer nem egyszerűen olyasvalaki, aki tud színészkedni, sokan Hollywood legújabb nagy felfedezettjének tartják. Producerek hízelegnek a lenszőke szépségnek, divattervezők versengenek, hogy öltöztethessék őt, a fiatal tehetség azonban mindent könnyedén vesz és cseppnyi humor segítségével nem szakad el a valóságtól. "Nem akarok faragatlan lenni, de [a színészet] olyan ostobaság. - mondta a Vanity Fair-nek. - Mindenki azt kérdezi, "Hogyan tudsz ilyen érzékeny maradni?" Mire én, "Miért kellene beképzeltté válnom? Nem életeket mentek."

Ha beképzelt szeretne lenni, hát itt lenne az ideje. Lawrence - vagy J-Law, ahogyan becézik - gyorsan tett meg nagy utat. Kentuckyban, Louisville külvárosában nőtt fel, és ahogy Jennifer a ContactMusic.com-nak mondta, gyerekkora "boldog volt, de ijesztő is, izzasztó és hangos". 14 éves volt, amikor egy családi vakáció alkalmával felfedezte egy ügynökség. Bár aztán kapott néhány reklámszerepet, szülei ragaszkodtak hozzá, hogy a tanulmányaira koncentráljon, mielőtt színészkedni kezdene. Lawrence végigszáguldott a középiskolai tananyagon, társainál két évvel korábban 3,9-es átlaggal fejezte be az iskolát, így aztán teljes erejével a színészetre koncentrálhatott.

Több TV- és néhány független filmes szerep után versenybe szállt az Alkonyat Bellájának szerepéért, de alulmaradt Kristen Stewarttal szemben. Végül ez a javára vált, hiszen aztán megkapta a Hallgatás törvénye  (2010) szerepét, amelyben egy amfetamin függő lányát alakította, és amely az áttörést hozta számára. Alakítása átütő erejű volt, amely után Oscar díjra, Golden Globe Díjra, Satellite Díjra, Independent Spirit Díjra, és Screen Actors Guild (SAG) Díjra is jelölték. 20 évesen minden idők második legfiatalabb jelöltje lett az Akadémia Legjobb Színésznő kategóriájának. Alig két évvel később a Napos oldal című vígjátékban a gyógyulóban lévő szexmániás fiatal özvegy alakításáért elnyerte a SAG díját a Legjobb Színésznő kategóriájában, a Golden Globe-ot a Musicalben vagy Vígjátékban látható Legjobb Színésznő kategóriájában és másodjára is Oscarra jelölték, több más elismerés mellett, ezzel minden idők legfiatalabb színésznője lett, akinek már két Oscar-jelölése is volt a Legjobb Színésznő kategóriában.

Mégis az Éhezők Viadala (2012) kiváló íjászlánya, Katniss Everdeen volt az, aki mindenki érdeklődését felkeltette. A szerepben való első megmutatkozását követően még három film készül, Lawrence pedig minden idők legjobban kereső akcióhőnője lett, és ő a Rolling Stone magazin szerint "Amerika legtehetségesebb fiatal színésznője".

Ő az egyik leghétköznapiasabb színésznő, sokkal szívesebben mesél vicceket, minthogy arról beszéljen, melyik divattervező ruháját viseli éppen. A 2013-as Golden Globe díjátadón, amikor megkérdezték tőle, mit visel, így válaszolt Ryan Seacrest-nek az E! riporterének: "Ez egy Dior csúcskreáció. Azt ugyan nem tudom, mit jelent az, hogy 'csúcs', de ezt kellett mondanom." Aztán ott volt a SAG Awards, ahol tüdőgyulladással küzdött, ami miatt a vörös szőnyegen való megjelenése a szokásosnál is visszafogottabb lett. Amikor azonban felállt, hogy átvegye a Legjobb Színésznőnek járó díjat, csodaszép sötétkék Dior ruhája félig elszakadt, amikor fennakadt a széken. Normál esetben ebből egy szabászati botrány kerekedett volna, ám a mindig higgadt J-Law felment a színpadra, kezében ruhája két darabjával, majd egy tökéletes (és nagyon szellemes) köszönőbeszédet improvizált.

Egy olyan szakmában, amely ilyen nagyon komolyan veszi magát, Jennifer őszintesége és humorérzéke frissítő erejű ahogy az is, hogy hajlandó szembemenni a szokásokkal. Az egyik, hogy visszautasítja a Hollywood-ra jellemző testsúly miatti megszállottságot. "Soha nem fogok éhezni egy szerep kedvéért." - mondta az ELLE magazinnak, miután kapott néhány kritikát az Éhezők Viadalában látható gömbölydedebb formái miatt. "Nem akarom, hogy a kislányok azt mondják, "Úgy akarok kinézni, mint Katniss, úgyhogy kihagyom a vacsorát." Ez olyasvalami, amellyel már az edzések során tudatosan foglalkoztam, amikor az ember azt akarja, hogy a teste tökéletesen nézzen ki. Arra törekedtem, hogy a testem fittnek és erősnek látszódjon, nem pedig vékonynak és alultápláltnak."

A divathoz való esetlenül imádni való hozzáállása szintén megkülönbözteti társaitól.

De vajon mi vár a közeljövőben a fiatal csillagra? Ami a mozis berkeket illeti, újra látható lesz Raven/Mystique szerepében a hamarosan bemutatásra kerülő X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban, és Katnissként az Éhezők Viadala folytatásaiban. Ami azonban a személyes dolgait illeti, abban nem ilyen tudatos és célratörő. Nemrégiben szakított Nicholas Houlttal, akivel két éve együtt járt. "Nomád típusú vagyok. Nem tudom, hol akarok élni." - mondta a Vanity Fair-nek. "Szerintem talán azért van ez így, mert még nem állok készen arra, hogy vegyek egy saját lakást. A pénzem megvan rá, de nem vagyok elég érett hozzá. Los Angelesben már nem élhetek, ott az embernek nincs élete. De szeretem a filmezést. És Kentucky-tól Prágáig bárhol szívesen töltöm az időmet."

És hogy gondol-e arra, hogy a mozisztársággal járó nyomás egyszer utoléri-e? "Szerintem egyszer még össze fogok omlani!" - gúnyolódott az MSN kérdésére. Azért nekünk vannak kétségeink efelől.
Forrás: LivingWell.jo

5 megjegyzés:

  1. Jennifer király, eggyáltalán nem csalódtam benne :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nagyon tetszik, az oldal :) Bocsánat, hogy ehhez a cikkhez írok (tudom, hogy a téma nem teljesen ide tartozik). Van egy videó arról, hogy hogy választották, ki a szereplőket a filmhez és nagyon örülnék neki, ha lefordítanád :) (Sajnos én nem igazán értem az angol, de te nagyon ügyesen fordítasz.)
    http://www.youtube.com/watch?v=rkEnAzfrRRo


    Laura

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne haragudj, de videót viszonylag ritkán fordítok, ilyen hosszút pedig biztos nem fogok. Ráadásul ez az anyag a DVD extráin van, tehát elérhető magyarul.

      Köszi a megértésedet.

      Törlés
    2. Nem baj, azért köszi :)

      Törlés
  3. A kedvenc színésznőm!;)

    VálaszTörlés