2011. augusztus 18., csütörtök

8 - A pontszám


Katniss kirohan tehát a kiképzőközpontból, fel egyenesen a szobájába, még csapatának tagjaival sem áll szóba, a szobájában pedig az ágyára veti magát és zokogni kezd. Azon kezd járni az agya, hogy „fellépésével” mekkora veszélybe sodorta magát. Megölhetik? Megbüntetik, és belőle is Avox lesz? Az Arénában, a Viadal alatt sodorják veszélybe? Ott úgysincs sok esélye a túlélésre, ami ugye a végső győzelmet is jelenti egyben. Még jobban megijed, amikor rájön, hogy húga vagy édesanyja is rosszul járhat miatta.
Miután jól kisírja magát, és közben nem jönnek érte az őrök, hogy elfogják, lassan megnyugszik, és azon morfondírozik, hogy bosszúból biztosan kevés pontot fog majd kapni, hiszen akkor nyilván nem lesz támogatója és ezáltal túlélési esélyei is csökkennek.

Közben Effie vacsorázni hívja, Katniss pedig végre összeszedi magát. Vacsora alatt persze szóba kerül, hogy mi történt a Kiképzőközpontban, és miután már Peeta is arra utal, hogy mennyire nem figyeltek rá a Játékmesterek, Katniss is bevallja, mit tett. Először persze mind megrökönyödnek, ám Haymitch meggyőzi a lányt arról, hogy nem fog baja esni, hiszen ilyenkor már nehéz lenne másik résztvevőt találni a Viadalra helyette, viszont az Arénában majd nehéz dolga lesz. Beszélgetés során arról is szó esik, hogy milyen arcot vágtak a Játékmesterek, amikor az nyílvessző kitépte a malac szájából az almát, és Katniss azon kapja magát, hogy felvidult.

Vacsora után megnézik az esti showműsort, amelyben bemutatják, hogy hány pontot kaptak az egyes kiválasztottak a maximálisan elérhető 12-ből. Az első néhány körzet hivatásosai 8-10 pont körül kapnak, a többiek átlagosan 5-öt, ám a kis Ruta a 11. körzetből 7-et, Katniss kíváncsi is lesz, mivel győzte meg a Játékmestereket. Majd meglátják Peeta 8-as pontszámát, amelyet Katnissé követ, amely 11 !! Mindenki nagyon boldog, Cinna megöleli Katniss-t, és már arra utal, milyen remek ruhát készített neki a Viadalt közvetlenül megelőző utolsó megjelenésre, az interjúra.

Katniss ágyba bújik, majd másnap korán kel, és rájön: vasárnap van. Ezt a napot mindig azzal töltötte otthon, hogy vadászott, ezzel akaratlanul is Gale-re gondol.
Visszaemlékszik első találkozásukra egy hűvös októberi napon, amikor a fiú által készített hurkos csapdát szerette volna megnézni, mikor a fiú észrevette. Akkor ő 12 éves volt, Gale pedig 14. Ő is ugyanabban a bányaszerencsétlenségben veszítette el apját, amiben a lány, így látásból már ismerték egymást. Miután ezúttal közelebbről is megismerkednek egymással, és meggyőződnek arról, hogy megbízhatnak egymásban, megegyeznek, hogy megtanítják egymásnak, amit tudnak: a fiú csapdát állítani tanítaja a lányt, Katniss pedig az ehető növényeket mutatja meg Gale-nek, akivel innentől kezdve közösen vadásznak. Azért szeretik különösen a vasárnapokat, mert aznap semmi más dolguk nincs. Egyszer csak azon kapják magukat, hogy csapatot alkotnak, amiben az is benne van, hogy baj esetén segítenek a másik családján is.

Gale, a vadász az EW-ből

Gale volt az egyetlen édesapja után, aki mellett Katniss biztonságban érezhette magát. Jó barátokká váltak, mindent meg tudtak beszélni. Katniss azon kapja magát, hogy hiányzik neki Gale.
„A nevem alatt villogó 11-es számra gondolok. Tudom mit mondana Gale:
- Hát, van még hova fejlődni, kislány.
Aztán rám mosolyogna, én pedig visszamosolyognék, én pedig habozás nélkül visszamosolyognék rá.”

Katniss megpróbálja összehasonlítani a két fiút. Azon morfondírozik, hogy Gale-lel mennyire igaz barátok, míg Peetával csak színlelnek valami hasonlót. Gale-t és őt a túlélés kovácsolta össze, míg Peeta és közüle csak egyikük maradhat életben, ami egyben másikuk halálát is jelenti.
Mikor Effie bekopog hozzá, hogy felkeltse, Katniss lezuhanyzik, majd lemegy reggelizni, ahol már az interjúra készülés stratégiája a következő téma. Haymitch ekkor mondja el neki, hogy a korábbi terv megváltozott: az interjúra már külön-külön készülnek. Mert Peeta így szeretné.

Katniss úgy érzi, mintha elárulták volna…

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése