2011. augusztus 12., péntek

5 - A lány, aki lángra lobbant

Katnissék tehát megérkeznek a Kapitóliumba, ahol első napjukat az ún. Átalakító Központban töltik, ahol az egyszerű fiatalokból - ha nagyon valóságshowsan szeretnék fogalmazni, azt mondanám, hogy - eladható celebeket gyártanak. Ennek folyamatát részletesen végigkísérhetjük Katniss szemszögéből, aki maga nem szeret piperészkedni, hisz otthon minek. Itt azonban mindenféle krémekkel bekenik, ledörzsölik, az utolsó szőrszálig leszőrtelenítik, majd végül újra bekenik. Mindezt a kapitóliumi divat szerinti furcsa színekben pompázó emberek. Egyiküknek a haja zöldeskék, másikuk egy fickó narancssárga fürtökkel, rózsaszín rúzzsal, és egy nő, akinek az egész teste borsózöldre van festve.

Katniss csak ezen procedúra után találkozhat stílustanácsadójával. Az illető egy Cinna nevű férfi, aki a többiekhez képest egészen normálisnak tűnik, és nem azért van a 12. körzetnél, mert oda osztották be, hanem mert oda kérte magát. 
Mielőtt megbeszélnék a ruhatémát, ebédelnek, ezúttal egy gombnyomásra kerül az asztalra a sült csirke, tejszínes mártásban narancsdarabokkal, és még hosszan sorolhatnám. Katniss végiggondolja, otthon mennyit kellene küzdenie egy hasonló kajáért, ami minden erőfeszítéseinek ellenére is, ennek csak gyönge utánzata lenne. Aztán abba gondol bele, hogy vajon mivel is töltené napjait, ha nem az élelemszerzéssel, vadászattal, ha egy gombnyomásra az asztalán teremne mindaz, amit megehetnek. Cinna leolvassa arcáról gondolatait, és ezzel kicsit elnyeri Katniss rokonszenvét.



Cinna szerepét a filmben Lenny Kravitz játssza majd. Mivel Kravitz-et inkább, mint zenészt ismerjük, engem meglep a döntés, nézzük, hogyan indokolja a rendező Gary Ross, hogy miért is őt választotta: 
- Amikor láttam Lenny-t a Precious-ben [Precious - A boldogság ára, az IMDB szerint nálunk idén februárban mutatták be], az nagyon elbűvölt. Csendes volt és erős, diszkrét és nyílt szívű, megvolt benne minden, ami ehhez a karakterhez is kell. Nagyon várom a közös utazást!



Ebéd után a Viadal esti megnyitóján való megjelenésre összpontosítanak végre. Arra, ami a legjobban foglalkoztatja Katnisst: milyen ruhát adnak majd rá? Mivel az a szokás, hogy a játékosokra valamilyen, a körzetükre emlékeztető öltözéket adnak, és mivel ez a 12. körzetben a szénbányászat, Katniss nem számít túl sok jóra. A téma nem izgalmas, szénbányás szerelésben pedig senki nem lehet megnyerő. Ám Cinnának más ötlete van: nem a szénbányászatra, hanem magára a szénre helyezi a hangsúlyt, vagyis arra, hogy a szént el szokták égetni.
"- Ugye nem félsz a tűztől, Katniss? - Cinna meglátja, hogy mennyire elképedek, és szélesen elmosolyodik.
A ruha, amibe pár óra múlva felöltöztetnek, a nyitóünnepély legszenzációsabb vagy legborzalmasabb öltözéke lesz. Az egyszerű, fekete egyrészes ruha bokától nyakig befedi a testemet. Térdig érő fekete bőrcsizma van a lábamon. Az öltözék legfontosabb darabja azonban egy narancssárga, sárga, és piros szalagokkal díszített lobogó köpeny és egy hozzá való sisak. Cinna úgy tervezi, hogy meggyújtja a szalagokat, mielőtt kigördül velünk a harci szekér az utcára."
Noha Cinna megnyugtatja, hogy nem igazi, csak szintetikus tűzről van szó, Katniss azért megijed. Hasonlóképp van ezzel Peeta is, aki egy a Katniss-éhez hasonló szerelést kap, és jól meg is egyeznek, hogy gond esetén letépik egymásról a lángoló köpenyeket.

A sok-sok kegyetlenség ábrázolása mellett azt szeretem, hogy humor is van a könyvben, pl. itt is:
"- Különben is, hol van Haymitch? Nem itt kellene lennie, hogy megvédjen bennünket ezektől az őrült ötletektől? - kérdezi Peeta.
- Ennyi alkohollal a vérében talán jobb is, hogy nincs nyílt láng közelében - jegyzem meg."

 A Viadal résztvevőit lassan leterelik az Átalakító Központ alagsorába, ahol párosával 4-4 ló húzta harci szekerekre ültetik, körbevezetik őket a Köröndön, ahol mindenki láthatja őket egyfajta első bemutatkozásként. Ahogy szépen sorban kigördülnek a szekerek, lassan Katnissék következnek. Meggyújtják a köpenyeiket, amik valóban lángra lobbannak, de nem okoznak sérüléseket Katnissnek és Peetának. Búcsúzóul Cinna odaint, hogy fogják meg egymás kezét, majd kigördülnek a Köröndre.
Egy tökjó fanrajzot találtam arról, hogyan nézhet ki a páros. Kár, hogy hátulról van, de az értékéből így sem veszít.


Amikor kigördülnek az emberek elé, azok először megrökönyödnek a tűz látványától, de ezt hamar átveszi az éljenzés és üdvrivalgás. Hamarosan a TV sem az előttük haladó szekereket mutatja, csak őket. Katniss felidézi, hogy Cinna azt javasolta, hogy emelje fel a fejét, és mosolyogjon, és igyekszik is így tenni.
Egyre egyértelműbbé válik, hogy Cinna és Peeta stílustanácsadója Portia nagyot alkottak ezzel a szereléssel.
"Az emberek megjegyzik az arcomat, és a nevemet. Katniss. A lány, aki lángra lobbant."

Katniss-ben azonban az ünneplés okozta öröm ellenére ismét felvetődik, hogy mi értelme volt, hogy megfogják egymás kezét, hisz így azt sugallták, mintha ők egy párt alkotnának, pedig egymás ellenfelei lesznek az arénában. Peeta aztán kedvesen szól hozzá, mire Katniss úgy érzi, ha játék, hát ő is benne van, és ezzel egy puszit nyom Peeta arcára. Oda, ahol Haymitch megütötte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése