2011. augusztus 30., kedd

13 - A tűz

Katniss tehát arra ébred, hogy recseg-ropog a tűz, menekülnek az erdőből az állatok. Ő maga is leverekedi magát a fáról, amelyen az éjszakát akarta tölteni, és menekülőre fogja. Elhatározza, hogy az erdőből menekülő állatokat követi, hátha azok ösztönei kevésbé tompultak, mint az övé, ám hamarosan rá kell jönnie, hogy nem olyan gyors, és az egyre terjedő füstben nagyon gyorsan rosszul lesz. 

Azt is kilogikázza, hogy ez a tűz nem természetes úton gyulladt, és nem is valamely játékos okozta, mivel az túlságosan szabályos vonalban halad, és túlságosan magas. "Túlságosan nyugodt volt ma minden. Senkit nem öltek meg, sehol nem tört ki komolyabb harc. [...] a Viadal unalomba fulladt. Ez az egyetlen dolog, amit a Játékmestereknek minden körülmények között el kell kerülniük."
Katniss gondolatmenete oda vezet, hogy arra is rájön, az a cél, hogy visszajussanak a Tóhoz, ahol a Hivatásosok ütöttek tanyát. Ha összeterelik a játékosokat, izgalmasabb lehet a közvetítés.


Katniss eközben egyre rosszabbul van. Egy ízben elérik a kabártját a lángok, illetve meg kell állnia, annyira rosszul van, öklendezik, hány. Egy percet ad magának, hogy összeszedje magát, ám amikor továbbindulna, valaki egy tűzgolyót lő ki rá. Mivel gyakorlatilag mindig oda csapódnak be a tűzgolyók, ahol Katniss megelőzőleg volt, egyértelmű, hogy ezeket is egy játékmester irányítja valami légkondis szobából. Akárha valami kegyetlen videojáték lenne. Katnissnek eszébe jut, amikor Cinna ráadta a ruhát, és ahogy ráragadt a "Katniss, a lány, aki lángra lobbant" jelige. A Játékmesterek biztos jót szórakoznak ezen, ám ő egyre rosszabbul érzi magát, viszont muszáj továbbmennie, ha életben akar maradni.


Egyik alkalommal azonban a kelleténél lassabban húzzal el a lábát, így egy hatalmas erejű tűzgolyó épp a közvetlen közelében robban fel, súrolva előtt a lány vádliját. Amikor pedig csupasz kézzel letépi a nadrája lángoló szárát, a keze is megsérül. És mint minden égési sérülés, ez is iszonyú fájdalmakkal jár. Katniss tudja, hogy ha akarnák, most megölhetnék a Játékmesterek, hiszen teljesen védtelenné vált, sebeivel alig tud mozogni. Ám úgy tűnik, nem akarják megölni a lányt, a támadások abbamaradnak. 

Katniss annyira kimerül, hogy csak akkor veszi észre, hogy egy hűs forrás táplálta tavacskában sétál, amikor már térdig gázol benne. A hideg víz viszont nagyban enyhíti az égés okozta fájdalmat, ám ahhoz hogy Katniss meg merje nézni, milyen állapotban is van a lába, még erőt kell gyűjtenie. Mivel otthon, a körzetében is sokszor kellett égési sérülésekkel szembenézniük, és mivel édesanyja jól ért a gyógynövényekhez, Katniss megpróbálja felelveníteni, milyen gyógynövény lenne most hasznára, ám nem jut eszébe egy sem. 
Amikor végre elszánja magát, és megnézi a sérülést, próbál nem elszörnyedni, hiszen senki nem fog kívülről támogatni valakit, aki gyengének látszik, ám ha megpróbál küzdeni és harcolni, nagyobb esélye van. Katniss azt látja, hogy kilátszik a hús a lábán, a teteje hólyagos, és iszonyatos a fájdalom, ha kiemeli a vízből, így egy darabig ül a tó partján és áztatja a sérült kezét, lábát. Felméri a felszerelésében okozott károkat: a hálózsák csak kicsit pörkölődött meg, a kabátjából nagyobb darab leégett, és a hajából is megpörkölődött vagy 15 centi. Katniss összepakol, kicsit eszik, és azon gondolkodik, hogy ha nem indul hamarosan tovább, meg fogják találni a Hivatásosak. És akkor vége.

Hamarosan valóban rátalálnak, és a lánynak csak rövid ideje marad a menekülésre. Az egyetlen esélye, ha megint fára mászik, hiszen a Hivatásosak mindegyike legalább 25-30 kilóval nehezebb nála, ám sérülten ez sem megy neki könnyedén. De tisztában van vele, hogy az életéért küzd. Az erőviszonyok nem kiegyensúlyozottak, hiszen összesen 6-an vannak ellene, az 5 Hivatásos (1-2. körzetbeli fiúk lányok, és a lány a 4. körzetből), plusz Peeta. Mindenesetre Katniss felmászik, majd elkezdi bosszantani az alant várakozókat. Incselkedik velük, mire a fiú a 2. körzetből utána mászik, mire Katniss még feljebb kapaszkodik. A fiú hamarosan lezuhan a fáról, mivel testsúlya alatt letörik az ág. A lány ekkor észreveszi, hogy ott van az íj, amit még a Bőségszarunál kinézett, az 1. körzetbeli lánynál, akit Glimmernek szólítanak. Glimmer megpróbálja leszedni Katnisst az íjjal a fáról, ám láthatóan nem ért a fegyverhez, és a nyílvessző a fába csapódik, ahonnan Katniss kiszedi. Vérszemet kap, most már szeretné nagyon megkaparintani magának azt az íjat. 

Mivel a Hivatásosak nem tudnak vele mit kezdeni, letelepednek a fa tövében, mondván, majd reggel lecsalogatják a lányt, úgysem tud hova menekülni. Ebben igazuk van. Katniss is elhelyezkedik, bebújik a hálózsákba, bár az túl meleg a sérült lábának, így oldalt felhasítja, és kidugja a lábát a résen. Katniss elhelyezkedik, próbál pihenni, nézelődik, gondolkodik, amikor a lombsátorban meglát egy szempárt. Először állatnak véli, de ilyen állatok nem élnek a lombok között. Aztán Katniss rájön, hogy Rutát látja, a kislányt a 11. körzetből. Amikor megtalálják a szemkontaktust, Ruta kicsi kezeivel Katniss feje fölé mutogat...

Folyt. köv.

Képek innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése