2011. augusztus 11., csütörtök

4 - A mentor

Haymitch tehát összehányja magát, meg a szőnyeget, mire Peeta és Katniss visszakísérik a fülkéjébe, ám Peeta azt már nem hagyja, hogy a lány is segítsen neki rendbehozni a férfit vagy akár azt, hogy segítséget keressen, hisz az emberek a vonaton miattuk, értük vannak ott. 
Katniss Peeta indítékain gondolkodik, hogy miért tehette ezt, és arra jut, hogy azért, mert rendes akar lenni. Ez pedig ezen a ponton nem biztos, hogy jó, hiszen, ha megkedveli, később nehezebb lesz megölnie, és ott a Viadalon ők ellenfelek lesznek. Így aztán, mikor visszaér a fülkébe, hogy megpróbáljon érzelmileg távol maradni Peetától, kidobja az apjától kapott süteményt a vonatablakon, ám az elhaladó pitypangmező nosztalgiát ébreszt benne...

Eszébe jut ismét az az időszak, amikor Peeta azzal a kenyérrel megmentette őt az éhhaláltól. A másnap, amikor rájött, hogy pitypangból salátát lehet csinálni, hogy rengeteg növényt lehet gyűjteni a környéken, csak nagyon kell ügyelni, hogy nehogy mérgezőt egyenek meg. Visszaemlékszik arra, mikor hagyta el először a körzetet, és kezdett el vadászni. Hogyan lett egyre bátrabb. Hogy hogyan merészkedett vissza a Zugba, ahol az emberek csereberélik portékáikat és hogyan tanulta meg, hogy kitől mit szerezhet és ezért kinek mit tud adni. Felelevenedik benne az emlék, amikor először megtalálta a virágot, amelyről a nevét kapta, és hogyan jött rá, hogy a növény gumója sütve vagy párolva olyan, mint a krumpli. Eszébe jut, hogy mindez sokat segített abban, hogy édesanyja is visszatérjen közéjük depressziójából, és húga ennek mennyire örült. Ő azonban sokáig nem bízott abban, hogy ez tartós marad, neheztelt édesanyjára, és eszébe jut, hogy búcsúzáskor is milyen kemény volt vele, noha azt is elmondta, szereti.
Eszébe jut, hogy vajon mit csinálhat otthon édesanyja és a húga? Erre végképp elkeseredik, hiszen rájön hol van, mi vár rá, és ő nem akar itt lenni. Haza vágyik a 12. körzetbe.
Ezekkel a gondolatokkal merül álomba, de nem tudja elsírni magát...

Másnap reggel Effie Trinket ébreszti, majd Peetával és Haymitch-csel, alkoholista mentorukkal reggeliznek. A reggeli ezúttal is bőséges: sült krumpli, sonka, tojás a menü, és Katniss megismerkedik a forró csokival is. Igyekszik ismét minél többet enni. 
Haymitch persze újra inni kezd, amitől a két fiatal feszültté válik. Pimaszul kérdezgetnek Haymitch-től, ám ő se túl segítőkész:
"- Szóval maga fog nekünk tanácsot adni? - szegezem Haymitch-nek a kérdést.
- Mindjárt adok is egyet: maradj életben! - feleli Haymitch és hangos nevetésben tör ki."
Peeta aztán tettlegességre ragadtatja magát: kiüti Haymitch kezéből a poharat, amire Haymitch akkora pofont kever le neki, aminek erejétől a fiú leesik a székről. Mikor Haymitch újra inni töltene magának, Katniss is akcióba lendül: az ital és a férfi keze közé félúton belevágja a kést az asztalba.

Haymitch rájön, hogy ezúttal nem született vesztesekkel áll szemben, még kicsit vizsgáztatja őket, majd alkut kötnek: Katniss és Peeta nem szólnak bele, hogy Haymitch mennyit iszik, ő pedig elég józan marad ahhoz, hogy tényleges segítséget nyújthasson a fiataloknak. 
"Nem egy világraszóló megállapodás, de ahhoz képest mégis nagy előrelépés, hogy tíz perce még nem volt mentorunk."
Katniss persze azonnal a versennyel kapcsolatos kérdéseit szedi elő, de Haymitch lehűti. Csak lassan a testtel, a versenyig még van egy kis idő, mással is kell törődni. Hamarosan odaérnek a Kapitóliumba, ahol majd egy stílustanácsadó fog velük foglalkozni, hisz magát a műsort is show előzi még meg. Akármit is javaslnak a stílustanácsadók, nem szabad ellenkezni...

Haymitch szerepét Woody Harrelson alakítja majd a filmben. Az ismert színészt a nagyobb mozijárók a Transz-Szibéria főszerepében, az Alvajárókban, a Zombieland-ben láthatták, ám ha valaki kíváncsi rá, szeptembertől játsszák a mozik a Barátság extrákkal című filmet, amelyben szintén látható. 

A rendező Gary Ross így nyilatkozott Harrelson kiválasztásáról:
Haymitch felejthetetlen karakter: vicces, instabil, erőszakos, gúnyos, türelmetlen, harapós, de őt ilyennek szeretjük. Nagyon hálás vagyok, hogy Woody Harrelson elvállalta, hogy eljátssza őt. Alig várom, hogy elkezdjük a közös munkát.

Közben a vonat lassan begurul a Kapitóliumba, végre saját szemükkel látják a fiatalok azt, amit eddig csak a TV-ben láthattak: a nyüzsgést, a pompát, a színeket, a csillogó autókat, a furcsa parókákat, a fényűzést, azt az életet, amely a sajátjuk ellentéte. Katnissnek rosszul esik, amikor rájön, hogy az emberek úgy néznek rá, mint egy műsor egy összetevőjére, aki majd valószínűleg a szemük láttára hal majd meg. Peeta eközben boldogan mosolyog az embereknek.
Katniss arra jut, mindez Peetánál a show része: meg akarja szerettetni magukat, hogy támogatókat nyerjen. Peeta nem akar meghalni. Akkor viszont kemény ellenfél lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése