2011. augusztus 26., péntek

11 - Az első nap az Arénában

A részvevőknek 60 másodpercig a saját fémlapjukon kell tartózkodniuk, mielőtt elkezdődik a túlélőshow. Nem érdemes csalni, mert a terep körba van aknázva, és aki lelép, annak taposóakna tépi le a lábát. Ez pedig jelentősen csökkenti a túlélési esélyeket.
Ez a 60 másodperc azonban arra alkalmas, hogy a vetélytársak felmérjék a terepet. A versenyzők ugyanis egy ún. Bőségszaru körül állnak egyenlő távolságban. "A Bőségszaru egy hatalmas, húp alakú, ívelt végű aranytölcsér, amelynek hat méter magas szája telis-tele van mindazzal a holmival, ami segíthet az életben maradásban itt az arénában."
A Bőségszaru környezetében is helyeznek el mindenfél tárgyakat, úgy, hogy az értékesebbek a Bőségszaru közvetlen közelében vannak, az értéktelenebbek pedig távolabb.

A nézelődés alatt Katniss kiszúrja, hogy elhelyeztek egy íjat is a fegyverek között, amely tőle 40 méterre van, és amelyet mintha neki készítettek volna oda. Katniss elgondolkodik, hogy azt megszerezze-e, mert neki ez sokat segítene, ám eszébe jut Haymitch ellentétes tanácsa, és Peeta is mintha nemet intene a fejével, mikor meglátják egymást. Emiatt aztán Katniss kicsit le is marad a pillanatról, késve indul "zsákmányt" szerezni. Mert bár igyekszik követni a tanácsot, de üres kézzel sem szeretne távozni, így felkap egy rikítósárga hátizsákot, amelyért még meg kell küzdenie a 9. körzetbeli fiúval. Őt azonban megöli a 2. körzetbeli lány (Clove, Hivatásos), aki egy kést vág bele, és Katniss és a hátizsák után iramodik. Katniss-t is egy késsel próbálja levadászni, ám a lány a hátizsákkal védi tarkóját, így abba áll bele a kés. Később még jó fegyver lehet, gondolja Katniss, és beveti magát az erdőbe. A Bőségszaru körül, amely egy nyílt, sík terepen áll, egyik irányban egy sűrű erdő, másikban pedig egy tó található, ezek mind fontos színhelyei lesznek a Viadalnak a továbbiakban.
Katniss tehát elindul az erdő mélyére, itt legalább otthon érzi magát, és észben tartja, hogy vizet is keresnie kell! A lány hosszú órákon keresztül menetel az erdőben, és mivel az előző napok lakomái során megerősödött, most jól bírja a menetelést.

Késő délutánra ér véget a harc a Bőségszarunál, ezt onnan tudja, hogy ekkor hallja meg az ágyúlövéseket. Amint meghal egy játékos, eldördül egy ágyú, később ez a játékos halálának beálltakor azonnal megtörténik, itt a kezdeti káosz és zűrzavar után. Összesen 11 ágyúlövés dördül, vagyis már csak 13-an vannak életben. Hogy kik, azt még nem tudja Katniss, majd csak este, mert minden viadali nap végén az Aréna egére kivetítik a halott játékosok arcképét, ám, hogy hogyan haltak meg, azt nem, nehogy valakinek előnye vagy hátránya származzon ebből a későbbiekben. Katniss azon morfondírozik, hogy talán Peeta is a halottak közt van. 

Aztán kinyitja a hátizsákot, és leltárt tart, hogy milyen eszközei vannak a túléléshez: "Egy fekete hálózsák, ami visszaveri a test hőjét. Egy csomag sós keksz. Egy csomag szárított marhahús. Egy üveg jód. Egy doboz gyufa. Egy kis tekercs huzal. Egy napszemüveg. Egy kétliteres, zárható műanyagpalack, amiben vizet lehet szállítani, de ami jelenleg teljesen üres." Katniss egész nap nem ivott, úgyhogy egyre szomjasabb. Felrémlik benne a tó, a Bőségszarunál, és csak remélni tudja, hogy nem az az egyetlen vízforrás az Arénában, mert akkor gyorsan egymásra találnak ott a játékosok, akik veszélyesek lehetnek egymásra.

Amikor besötétedik, Katniss felmászik, és elhelyezkedik egy fűzfa ágai között, amelynek lelógó ágai elrejtik őt. Belebújik a hálózsákba, majd amikor eljön az este, Panem himnusza után megmutatják a halott játékosok arcképét. A lány tudja, hogy a TV-ben ilyenkor összefoglalót mutatnak, megmutatják a gyilkosságokat. Az arcképek mellett megmutatják a játékos körzetét is, így első nap végén így áll a résztvevők csoportja:


Nyilván Katniss is megpróbálja végiggondolni, ki maradt még életben rajta kívül, majd lassan elszenderedik. 
Már közeleg a hajnal, amikor meghallja, hogy valaki tüzet gyújtott lenn, nem olyan messze tőle. A tűzzel felhívja magára a figyelmet, és Katniss amiatt aggódik, nehogy őt is észrevegyék. 
Ahogy sejtette, egy öttagú csoport észreveszi a tűzgyújtó lányt, akin rajtaütnek. Már majdnem elindulnak, és Katniss megnyugodhatna, ám rövid tanakodás után rájönnek, hogy nem hallották a lány halálát jelző ágyúdörrenést. Kicsit vitatkoznak, hogy most leszúrták-nem szúrták, él-e, hal-e, amikor megszólal az egyik fiú:
"- Csak az időnket fecséreljük! Visszamegyek, végzek vele, aztán mehetünk tovább!
Majdnem leesek a fáról. Peeta hangja az."

Vagyis Peeta összeállt a Hivatásosokkal. És épp ölni készül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése