2011. augusztus 8., hétfő

3 - A búcsú

Katnisst bevezetik a helyi Törvényszéki épület egyik díszes termébe, ahol egyetlen órája van, hogy elbúcsúzzon szeretteitől. Jó eséllyel örökre. 

Elsőként természetesen anyukája és húga megy be hozzá. Katniss megpróbálja őket ellátni néhány tanáccsal, hogyan jussanak elegendő ennivalóhoz. Prim nem lenne képes vadászni, mint ő, de Katnissnak van egy korábbi megállapodása Gale-lel, hogy ha bekövetkezik, hogy el kell mennie a Viadalra, akkor Katniss segíti családját abban, hogy  vadhúst szerez nekik. Prim viszont kecskéje tejét és sajtját adhatja el a Zugban. Katniss indulatokkal telve próbálja meggyőzni édesanyját arról, hogy most nem hagyhatja cserben kishúgát, szüksége van rá, míg Prim Katnisst esketi meg, hogy mindent megtesz, hogy megnyerje a Viadalt. Noha Katniss nem hisz abban, hogy esélye lehet, megígéri, hogy a végsőkig küzdeni fog.

Családja után a pék keresi meg Katnisst, Peeta apja, aki egy doboz süteményt nyújt át neki, és megígéri, hogy nem hagyja majd, hogy húga éhezzen. 



Őt Madge követi, a polgármester lánya. Ismerik egymást Katniss-szel, bár nem fűzi őket össze barátság, mégis Madge adja át neki a jelvényt, amely a 12. körzet, és egyben a film jelképe is. A kis kitűzőn egy fecsegőposzáta látható, és egy nyílvessző is, ami arra utal, hogy Katniss nagyon jól bánik az íjjal, hisz ez a fő vadászeszköze. A Viadal szabályai értelmében mindenkinél lehet valami, ami a körzetére emlékezteti, Katnissnek ez lesz az.



Végül befut Gale is. Gale gyakorlatias. Megpróbálja meggyőzni Katnisst, hogy szerezzen íjat, hisz azzal nagyon jól bánik. És szóba kerül az is, hogy embereket is kell ölnie valószínűleg.
"- Mégis mi a különbség? De komolyan - jegyzi meg Gale keserűen."
De Katnissnek ezt komolyan fontolóra kell vennie, hisz az életéről lesz szó.

Ezután Katnisst és Peetát felülteik egy vonatra, amely a Kapitóliumba szállítja őket. Katniss soha nem ült még vonaton, hisz a körzeten belül csak gyalog járnak, itt pedig megvan minden kényelem. Saját hálófülke, zuhanyzóval, tiszta ruhával. És annyi vacsorával, amennyit Katniss még soha életében nem látott. Katniss eszik is rendesen, hiszen ez az egyetlen lehetősége, hogy felszedjen pár kilót, mire elkezdődik a Viadal néhány nappal később.

A vacsorát Effie Trinkettel osztják meg, aki a műsorvezető volt az aratásnapi ünnepségen, innentől pedig Katniss és Peeta kísérőjeként funkcionál. Tesz néhány sznob megjegyzést vacsora közben, amivel felbosszantja Katnisst.
Vacsora után megnézik a z összes körzet sorsolását a TV-ben, miközben a vonat továbbra is 400 km/h-s sebességgel suhan alattuk, hogy másnapra odaérjen a Kapitóliumba.  Így aztán a két fiatal először láthatja a későbbi ellenfeleket, akik között már most van néhány jellegzetes arc: több körzetből jönnek önkéntesek, akik nagydarab, kidolgozott, jól táplált fiúk és lányok. Egy vöröshajú, rókaképű lány, az ötödik körzetből, és egy 12 éves sötéthajú, sötétbőrű kislány, a 11. körzetből, aki bár külsőre mindenben húga ellentéte, mégis Katnisst Primre emlékezteti. Nekik mind-mind fontos szerepük lesz a Viadalon.

A sorban utolsóként következik saját sorsolásuk, újra látják a kétségbeesést, amivel Katniss kiváltja Primet. A lakosság néma tiszteletadását. Peeta sorsolását. Effiet a parókája bosszantja, és elég feltűnő jelenség Haymitch is, az egyetlen életben lévő korábbi győztes a 12. körzetből, aki mattrészegen zúdul le a színpadról.
Peeta és Katniss jót nevetgélnek azon, hogy a fickó mindig tök részeg.
" - Furcsa, hogy ilyen remekül szórakoztok ezen. Hiszen a viadal ideje alatt a mentorotok lesz a biztosítókötél, amely összeköt benneteket a külvilággal. Tőle kaphattok tanácsot, ő tartja a kapcsolatot támogatóitokkal, és ő szabja meg, mikor milyen ajándékokat kaphattok. Könnyen előfordulhat, hogy Haymitch döntésén múlik az életetek. Vagy a halálotok!"
Mintegy végszóra beesik a férfi, aki összehányja a szőnyeget, majd elájul.
" - Most nevessetek! - szólal meg Effie Trinket."

Folyt. köv. 


2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon hálás vagyok, amiért létrehoztad ezt a honlapod, imádom az Éhezők viadalát (egyébként azt is neked köszönhetem, h megismertem a trilógiát, mivel egyszer megemlítetted a Bree Tanner-es blogodon:), de amíg ez a honlap létre nem jött, azt sem tudtam, h már kiválogatták a szereplőket a filmhez, nemhogy már megkezdődtek a forgatások, és jövő tavasszal a mozikban lesz:) Szerettem volna így a harmadik rész megjelenése előtt újraolvasni az eddigieket, de sajnos nem igazán volt rá időm, úgyhogy megint csak köszönöm, h összefoglalod a fejezeteket, és így elevenednek fel az események:)
    Puszi
    Naomi

    VálaszTörlés
  2. Örülök, ha tetszik az oldal :)
    Amúgy érdekes módon én is Jodelle Ferland Halloween jelmeze után kezdtem el utánajárni, mi is ez, karácsonyra kaptam meg a könyvet, és most olvastam újra. Bevallom, a Futótüzet még nem olvastam ki, félek, hogy nem lesz olyan jó a két folytatás, mint az első könyv, amiben minden passzol.
    Igyekszem viszonylag rendszeresen írni, de mégsem túl elkapkodni a történetet, hogy azok, akik később kapcsolódnak be, könnyebben csatlakozhassanak. :) További jó szórakozást itt!

    VálaszTörlés