2011. augusztus 28., vasárnap

12 - Szomjúság

Peeta odamegy a haldokló lányhoz a tűznél, és megöli.
Miközben ezt intézi, Katniss meglátja, hogy arcát, karját horzsolások, sebek borítják, vagyis a fiú ellenszegült Haymitch javaslatának. Az pedig, hogy rögtön az első adandó alkalommal összállt a Hivatásosakkal, teljességgel ellentmond az előző éjszakai beszélgeztésüknek.
A pár lépéssel arrébb álló Hivatásosok kibeszélik Peetát. 'Hősszerelmes'ként emlegetik, és beszélgetésükből kiderül, csak azért nem ölik meg, hogy Katniss nyomára vezesse a többieket. 
Amint Peeta visszaér, az ágyú eldörren, vagyis a lány meghalt, a Hivatásosak csoportja és Peeta pedig folytatja útját. Aztán nem sokkal később mehjelenik egy légpárnás repülő és elszállítják a holttestet.

Hamarosan Katniss is összeszedi magát, lemászik a fa védett lombsátrából, és mielőtt elindulna, megnézi az előző este állított csapdát, amelyben egy nyulat talál. Megnyúzza, és eszébe jut, hogy az imént megölt lány tűzrakóhelyén még égett a parázs, és itt megsüti a húst. Megpróbálja a nézők szemével látni a műsort, és elkezd "játszani" a kameráknak. Egy ízben sejtelmesen elmosolyodik, miután a Hivatásosok csapata elindul, később abban reménykedik, hogy az esetleges támogatók látják, hogy ügyes, vadászik, feltalálja magát, életre való.
Csak vizet találna már valahol. De hiába menetel, hiába keresgél, sehol semmi. Egyik helyen talál egy bogyós gyümölcsöt, aminek nagyon megörül, hisz a leve megóvná a kiszáradástól, ám nem ismeri fel, ezért nem meri megenni, hátha mérgező. 

Többféle stratégiát alkalmaz, hogy vizet találjon, most már ez a fő célja. Lefelé indul, hisz a víz is lefelé csorog, felmászik egy fára, hogy a magasból körülnézzen, hátha talál vízforrást, de semmi. Napnyugtáig gyalogol, de nem talál innivalót. Ereje végét járja, amikor felmászik egy fára, egy vastagabb ághoz kötözi magát éjszakára. Amikor leszáll az este, a Himnusz után a 8. Körzetből származó lány képe jelenik meg az égbolton, őt ölte meg Peeta, így a 2. nap után így áll a verseny:


Másnap Katniss borzalmas állapotban ébred. Feje hasogat, izületei lüktetnek, szédeleg a kiszáradástól. Végiggondolja a lehetőségeit: visszamehetne a tóhoz, de nem valószínű, hogy kibírná addig.
Eszébe jut, hogy erre valók a támogatók. Ha valaki bajban van, kis ezüst ejtőernyőn küldenek be neki valami segítséget, ajándékot. Így aztán Katniss elkiáltja magát, hogy "Vizet.", ám nem történik semmi. A lány irgalmatlan dühbe gurul, mert tudja, hogy mindig a mentor, vagyis esetében Haymitch hozza meg a döntést arról, ki milyen ajándékot kaphat. De akkor miért nem küld? Katniss érzi, hogy a férfi nem kedveli őt, az érzés kölcsönös, ám azt mégsem feltételezi, hogy Haymitch annyira részeg lenne, hogy ne végezné el rendesen a feladatát. Csak reménykedni tud benne, hogy a férfi nem hagyja meghalni.
Aztán a rájön a megoldásra. Lehet, hogy Haymitch azért nem küld vizet, mert ezzel akar üzenni, mégpedig azt, hogy van víz valahol a közelben. 

Katniss megpróbálja megint összeszedni magát, de egyre elkeseredettebb. A nap égeti, a bőre kiszáradt, ajka kicserepesedett, néha azt sem tudja, hol van. Tisztában van azzal, milyen könnyű célpont lenne bárkinek, aki erre jár. Azt is tudja, hogy ha nincs valami izgalmas harc az arénában, akkor őt mutatják a kamerák. Eszébe jut, hogy otthon a húga is nézheti az adást, ezért próbál a lehető legkevésbé elkeseredettnek tűnni. Ám egyszer összeesik, nem bír tovább menni. Csak lassan érzékeli, hogy mintha hűvös lenne a levegő, mintha vizililiom illatát érezné, mintha iszapba merülne a keze. 
"Kúszom előre az iszapban, az illat felé vonszolom magam. Öt méterre onnan, ahol elestem, egy sűrű hínároson átgázolva bemászom a tóba."
Katniss teletölti kulacsát, még ahhoz is elég fegyelmezett, hogy jóddal fertőtlenítse, csak azután igya meg kortyonként. Újra teletölti a flakont és lassacskán az újabb két liter vizet is megissza.

Elrejtőzik egy közeli fán, nyúlhúst eszeget, és a hátizsákban talált kekszből is elmajszol egy keveset. Sokkal jobban érzi magát. Amikor este megszólal Panem Himnusza, egyetlenegy arcképet sem vetítenek az égre. Ezen a napon nem halt meg senki. Katniss elhatározza, hogy másnap itt marad, kipiheni magát, hogy aztán újult erővel vethesse bele magát a viadalba.

Ám a Viadal szervezői nem így akarják. Az éjszaka során Katniss arra ébred, hogy az állatok menekülnek az erdőből. Hamarosan ő is rájön, hogy miért.
"Nehéz lenne nem észrevenni a felém lobogó lángnyelvek áthatolhatatlan falát."

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése