2016. május 20., péntek

Cikkajánló: Mennyire szólnak a ma politikájáról a sci-fik diktatúrái?

Elöljáróban...
Kicsit zavarban érzem magam, mert múlt héten már úgy látszott, tényleg le kell húznom a rolót. Aztán eltelt egy hét, és megint előkerült egy s más és a héten még így is alig maradt ki nap. Azt viszont megígértem, hogy ami van, azt megosztom Veletek, hisz vallom, az oldalt azért szerettétek sokan, mert olyasmi érdekelt Titeket is a témában, ami engem. Szóval akit zavar, hogy a naaagy könnyes búcsú ellenére még mindig tudok mit kitenni, attól bocs, de a többiek szerintem nem bánják, ha kiteszem még, ami van.

A HVG cikke, amit ajánlok egy könyvajánló. A Tóth Csaba: A sci-fi politológiája kiadója engem is megkeresett a könyv kapcsán, ám együttműködési közeledésüket visszautasítottam. Ám azt én is belátom, hogy aki disztópiát, sci-fiket olvas ebben a témát, azt igenis érdekelheti ez a könyv, főleg, mert részben épp az Éhezők Viadala sorozatot elemzi.

A cikk ajánlójának ide vonatkozó része a következő:

"Az Éhezők viadalában nem is Katniss az igazi hős

A trilógiát alapvetően Snow elnök és a húga helyett a játékba jelentkező Katniss Everdeen szembenállásaként szokás értelmezni, mintha csak egy gonosz zsarnok és egy lázadó hős párharcát látnánk/olvasnánk. Azonban ahogy arra Tóth Csaba felhívja a figyelmet, Az éhezők viadala egy izgalmas, komplex képet fest a sci-fik sokszor egydimenziós felépítéséhez képest.

Katnisst kezdetben egyáltalán nem érdekli egy lehetséges lázadás a körzeteket kizsákmányoló és elnyomó Kapitóliummal szemben. Az első részben, miután Peetával közösen megnyeri a játékot, azért egyezik ki Snow elnökkel, mert a családját akarja megvédeni. Tudja jól, hogyha nemet mondana Snow zsarolására, megölnék szeretteit. Ezért Katniss nem lázadó, hanem egy kiegyező politikus, aki belátta, hogy a lázadás még több áldozattal járna.
"Az éhezők viadalának egyik legérettebb gondolata, hogy szakít azzal a toposszal, amely szerint a lázadás hősies és nemes cselekedet - míg a rendszerrel való megalkuvás a gyengeség jele."
[...]

A trilógia nagy kérdése így az, szabad-e lázadást szítani a regnáló igazságtalan hatalom (a leginkább a dél-afrikai apartheidre hajazó kizsákmányoló Kapitólium és Snow) ellen, ha a lázadás árát épp a felkelők fizetik meg. Ezért hezitál Katniss a forradalmi lelkületű Gale és a megfontoltabb, békepárti Peeta között. Főleg, hogy egyáltalán nem garantált az sem, hogy a hatalom megdöntése után egy igazságosabb rendszer épül ki.

[...]

Innen nézve nem is Katniss, hanem a játékmester Plutarch, és az egykor viadalt nyerő, alkoholista Haymitch azok, akik áldozatot hoznak (lemondanak saját jólétükről és biztonságukról) a forradalom sikeréért, és mindkettőjük a háttérben, megfontoltan sakkozik. Ez egyben azt is megmutatja, hogy egy szereplő megvetendő tulajdonságai ellenére akár erkölcsileg jó célért is harcolhat. Ártatlanok halálát okozták néhány esetben, nélkülük azonban nem lehetett volna megdönteni a Kapitóliumot."

A cikk és a könyv olyan sci-fiket, fantasy-ket vonultat még fel, mint a Star Wars, Star Trek, Dűne. A cikket tehát ITT olvashatjátok teljes terjedelmében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése