2015. június 23., kedd

A 7 legjobb jelenet az eddig megjelent Éhezők Viadala filmekből

Rá kellett döbbennem, hogy míg benyelt a meló, kiment a fejemből, hogy vannak félretéve cikkeim (oké, azért nem ipari mennyiségben, de lesz még a héten Josh Twitter kérdezz-felelek és remélhetőleg valami izgi is a Lionsgate barcelonai CineEurope-on való megjelenéséről is), szóval úgy tűnik, lesz mit olvasni most már az oldalon. Ráadásul ez a mostani olyan téma, amelyről Nektek is biztosan van véleményetek. A Metro brit kiadása az első három film valamiért legemlékezetesebb jeleneteit gyűjtötte össze.

Izgalmas és érzelemgazdag utazásban vehettek részt az eddigi három film: Az Éhezők Viadala, a Futótűz és a Kiválasztott 1. részén keresztül az Éhezők Viadala rajongói. Most pedig, hogy megjelent az utolsó film, a Kiválasztott 2. rész néhány jelenetfotója és előzetese, a rajongók lassan felkészülnek arra, hogy a sorozat a véget ér. 

A Suzanne Collins regényein alapuló filmek nagyszerű példái annak, hogy egy nagyszerű történetből, megfelelő adaptálás, a világ megfelelő felépítése és egy csodálatos szereplőgárda esetén a filmek épp olyan nagyszerűek lehetnek, mint az alapjául szolgáló könyvek. 

Szóval mielőtt megérkezik az utolsó film, tekintsünk vissza az első három rész legkiemelkedőbb pillanataira.

Önkéntesnek jelentkezem!


A mondat, amely mindent beindított, Jennifer Lawrence hiteles alakításának köszönhetően épp olyan hátborzongató lett, mint a könyvben. Katniss láthatóan fel sem fogja igazán, mit vállal, amikor kimondja azokat a szavakat. Csak a húgára gondol, és mivel tudja, hogy Primnek nem lenne esélye, nem marad más választása.


Célra tarts


Minden alkalommal élmény nézni, amikor Katniss íjászkodik, ám mindezek közül legnagyobb kedvenceink, amikor Az Éhezők Viadalában kilövi a malac szájából az almát vagy amikor a Futótűz kiképzése során bemutatja a többieknek tehetségét és végül, amikor ugyanezen rész végén belelövi az íjat az Arénát körülvevő erőkupolába.
Ez utóbbi hatalmas éljenzést okozott a mi vetítésünkön, és nem kétség, hogy sok másikon is. Nesze neked Snow elnök!

Mindig van alkalom vigyorogni is


Nem sok mindenen lehet nevetni Panemben, azon ritka alkalmak azonban, amikor lehetőség nyílik erre, még viccesebbek és fontosabbak.

Általában a kellemesen szarkasztikus Haymitch villant egy-egy jól sikerült egy-sorost és egyéb szór egyéb vicces gyémántokat, de azért időnként a többieknek is sikerül megmutatniuk magukat.

Imádunk minden egyes alkalmat, amikor Effie Trinket a MAHAGÓNI!-ra hívja fel figyelmünket, ám az egyik legviccesebb pillanat a sorozatban Johanna Mason legendás első megjelenése a Kiképzőközpont liftjében Katnisszel, Haymitch-csel és Peetával, amelynek a végére teljesen meztelenre vetkőzik.
A jelenet igazán pimasz és vidám - végignézni, milyen arcokat vág közben Katniss, igazi élvezet!

Cinna és Katniss


Ezen sorozat legtöbb rajongója számára Katniss Peetával és Gale-lel való kapcsolata a legfontosabb. Mégis a Katniss és stílustanácsadója, Cinna között szépen csendben kialakult kötődés vitathatatlanul a legfájdalmasabb.

Amikor először találkoznak, Katniss azt hiszi, Cinna is olyan felszínes, mint a Kapitólium többi lakója, és hogy csak azért van ott, hogy kicsinosítsa a lányt a közönség kedvéért. Amikor Cinna kijavítja Katnisst és azt mondja, az a feladata, hogy segítsen a lánynak mély benyomást kelteni a közönségben, Katniss azonnal rájön, hogy Cinna sokkal több, mint egy divattervező.

Kibontakozó barátságuk a három film legmegrendítőbb kapcsolatai közé tartozik, a harmadik filmben pedig nagyon fájó a hiánya. Cinna és Katniss közös munkája hangos sikításokat eredményez, miközben ők maguk ketten legtöbbször csak suttognak egymás közt.

A Ruha


Ami az egyik legváratlanabb fordulatot idézi elő a sorozatban, amitől leesik az ember álla: Az a Ruha.

Snow elnök megakadályozza Katniss és Peeta házasságának lehetőségét, mégis rákényszeríti a lányt, hogy élő adásban viselje a ruhát, amelyet soha nem vehetett fel rendeltetésszerűen. Mit tehet ilyenkor az ember?
Nos, Cinna visszavág. A Futótűzben, amikor Katnisst második Viadala előtt visszakényszerítik a színpadra, még ő maga sem tudja, mi fog történni. Ez aztán még hátborzongatóbbá, még döbbenetesebbé teszi a felfedezést, amit ő, Te, mint néző és a közönség átél, hogy Cinna Fecsegőposzátává változtatta őt.

Ti is velünk pusztultok!


Az egyik sokat emlegetett sor a sorozatból ennek a nagyhatású beszédnek a végén hangzik el, amelyet - részben - A Kiválasztott 1. rész egyik előzetesének végén is hallhatunk.

Mégis, amikor a közönség egyben nézheti végig azt a dühöt, amely Katnissből árad a jelenet során, még jobban átérzi a borzongást és arra készteti, felemelje három ujját a lány iránti tisztelete jeléül.

A dal


A hírek szerint Jennifer Lawrence gyűlölte, hogy saját maga kellett, hogy elénekelje a Bitódalt a Kiválasztott 1. részében, mégis előadása - és az, ahogyan a dal átváltott abba a jelenetsorba, amelynek során az emberek visszavágnak a Kapitóliumnak - igazán kísérteties volt, és még sokáig hatással van a film nézése közben az emberre.

A dal egyszerű, mégis valami olyan erőt sugároz, amely később egész Panemre hatással lesz.
Forrás: Metro.co.uk

Mint fentebb írtam, ez olyan téma amelyről biztosan mindenkinek van véleménye, szóval nyugodtan írjátok ki magatokból: Nektek melyek a kedvenc jeleneteitek a sorozat eddigi három filmjéből? Nem véletlenül írtam többes számot, részemről legalábbis biztos, hogy nem tudnék pontosan egyet kiemelni.

A fentiekkel egyetértek, mind fontos pillanat valamiért. Az első film Aratási jelenete volt az a pillanat, amikor végleg meg lettem győzve, hogy tökéletes a szereplőválogatás. A Futótűz ruha-jelenete a könyvben ütött igazán, ott a filmben inkább az Arénás jelenetek ábrázolása tetszett, mélyen megindító, amikor Peeta magához tér az "áramütés" után. A harmadik filmnek messze magasan a Hanging Tree és a gátrobbantás a csúcsa, de versenyképes Finnick monológja és a szabadítási akció párhuzamos ábrázolása is.

El tudom képzelni, hogy sokan hiányolják esetleg Katniss és Peeta barlang-jelenetét, csókjukat a Futótűz arénájának utolsó estéjén a tengerparton, de sokakra volt nagy hatással Peeta magából való kifordulása a Kiválasztott 1. részének végén is. No, kinek melyik a kedvenc jelenete a sorozatból?

16 megjegyzés:

  1. A top 10 nálam kb. így néz ki:
    1. Katniss önként jelentkezik Prim helyett
    2. Beszéd a 11. körzetben a Futótűzben
    3. Rue halála/lázadás a 11. körzetben (ezt a kettőt hogy lehet kihagyni bármilyen összeállításból? :) )
    4. Katniss búcsúja Cinnától/felemelkedés az Arénába a Futótűzben
    5. The Hanging Tree/támadás a gát ellen
    6. Katniss felemelkedik az Arénából (Futótűz)
    7. Katniss beszéde a 8. körzetben
    8. A vérfürdő a Bőségszarunál az első részből
    9. A kiválasztottak felvonulása az első részből
    10. Katniss átváltozása a Futótűzből

    Huh, nehéz volt 10-re leszorítani, van még bőven emlékezetes jelenet, és ezek száma csak nőni fog novemberben. :)

    VálaszTörlés
  2. 1. Gátrobbantás (M)
    2. Rue halála (HG)
    3. Peeta-t áramütés éri (CF)
    4. Jonna liftes jelente (CF)
    5. Finnick elterelő beszéde/Peeta kiszabadítása (M)
    6. Gale-Katniss vadászata (M)
    7. Gale-Katniss csók (CF)
    8. Haymitch figyelmeztetése (Ne feledd, ki az igazi ellenség) (CF)
    9. Katniss önkéntesnek jelentkezik (HG)
    10. Eltérített Peeta (M)

    Huhú, és még ott van part 2. Tuti kiszorít majd pár jelentet a top 10-ből :)

    VálaszTörlés
  3. Ruta/Rue halálát és Peeta jelenetét a Kiválasztott 1. részének végén én is hiányoltam.

    VálaszTörlés
  4. Úgy vagyok vele, hogy ha akarnék se tudnék kiemelni 1 vagy akár 10 kedvenc jelenetet. Számomra még mindig hihetetlen, hogy már vagy 20-adszorra nézem újra mind3 filmet, és képes vagyok majdhogynem akkora izgalommal nézni, mint első alkalmakkor a moziban. :) Konkrétan a Futótűzből nincs jelenet, amit ne szeretnék. Ezt a részt néztem meg a legtöbbször, és nem látok rá esélyt, hogy valaha is fogok jobban szeretni egy filmet, mint ezt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is épp azon gondolkodtam, hogy misafecot és Ágit követve én is csinálok egy listát. De nem megy. Egyrészt most ezek le is korlátozzák az agyamat, másrészt meg egy-egy jelenetet nem is lehet kiragadni belőlük. Ettől persze azzal nincsenek ellenérzéseim, hogy nekik sikerült :)

      Én ugyan nem néztem még meg olyan sokszor a filmeket (az első két részből 4-5 darabot tudok felmutatni, a harmadikat pedig talán háromszor láttam), de érzem, hogy érik a nyárra vagy őszre egy Éhezők Viadala-maraton :)) Mondjuk én erre sem vagyok képes egy nap, inkább 3 egymás utáni este tudom elképzelni, hogy megnézek egy-egy filmet :)

      Törlés
    2. Így olvasva téged, Ancsi nap, mint nap, úgy érzem, te nem vagy ilyen elvakult Éhezők viadala fan, nem?

      Törlés
    3. Azért kell némi elvakultság ahhoz, hogy az ember közel 4 éve minden nap ezzel keljen, feküdjön, nyugi. :) Egyszerűen annyi mindent látok, olvasok, követek a sorozat kapcsán, hogy az, hogy többedjére is megnézzem a filmet, már tömény lenne. :) Ha megy a TV-ben néha, akkor azért belenézek. Pedig megvannak a DVD-k, bármikor nézhetném.

      Ha az elvakultság alatt azt érted, hogy nem ész nélkül szeretem a sorozatot, akkor igen. Merem remélni legalábbis. Kell más is az ember életében, nem uralhatja azért ez se teljesen. Igyekszem megtalálni az egyensúlyt normális keretek között.

      Törlés
    4. A másodikra gondoltam, igen:)

      Törlés
    5. Najó, az utolsó filmet még én sem láttam olyan sokszor, az a magas szám inkább az első két filmre szólt. :) Bár visszagondolva a Futótűznél talán kissé túlzásba is estem, mert miután megvásároltam a Blu-Ray lemezt, hetene 2-3 alkalommal képes voltam megnézni hónapokon át. :D De ez van! :)

      Ha maratont tartok, valahogy én is úgy vagyok vele mint Te Ancsi, általában én is egymást követő estéken szoktam nézni a filmeket. Ritkán fordul elő, hogy 2-nél több filmet megnézek 1 nap.

      Törlés
    6. Nekem amúgy nincs azzal bajom, ha valaki többször megnézi a filmeket, csak mint írtam, a sok infó után, ami az oldal frissítése kapcsán adódik, nekem már tömény lenne. De én meg annyi cikket fordítottam általuk, hogy nincs hiányérzetem :))

      Futótűz kapcsán különösen meg tudlak érteni: arról a filmről úgy jöttem ki, hogy életemben nem tapasztaltam azelőtt olyat, hogy egy könyv így életre kelt volna a film által. És tegyük hozzá, a 3-5-ből mindegyik film esetében 2-szer néztem moziban :)

      Törlés
    7. Ja, én sem azért írtam ám, mert gondom lenne vele, mert felőlem nézd meg százszor is, ha élvezed/szereted, én is sokszor megnéztem, ennyiszer nem, de sokszor. Csak Ancsinál már többször is feltűnt, hogy nagyon reálisan néz a sorozatra, nem az tipikus elvakult, őrült Hunger Games fan, ezért jegyeztem meg. Semmi nagatív szándék nem volt a kommentemben, ha így jött le, akkor bocsi:):)

      Törlés
    8. :) Amúgy nem volt vele gond, csak nem is akartam, hogy legyen. :))

      Törlés
    9. Ha ez nekem is szólt, semmi gondom nem volt a hozzászólásoddal! :) Ancsi, abszolút egyetértek, a Futótűz egy igazi mestermunka lett, igazából annak hatására lettem a sorozat nagy rajongója. :))

      Törlés
  5. Az első részből az egyik kedvencem amikor Katniss megsérül és látjuk közben Haymitch reakcióját A másodk részből amikor az arénában a parton ülnek beszélgetnek Peeta és Katniss és sor kerül arra a bizonyos csókra és amikor kegkorbàcsolják Galet és Katniss ápolja A harmadik részben a Bitó dal Haymitch megjelenik a szinen

    Tényleg Ancsi tervezel olyat h "Hogy tetszett a Kiválasztott 2" Ahol mi denki leírhatja a véleményét az utolsó filmről?
    Csilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze. Eddig is volt minden filmhez, az oldalsávban a Vélemény cimkére kattintva visszakeresheted a korábbi filmek, DVD-k, de még a könyvek vélemény rovatait is. :)

      Törlés