2015. június 15., hétfő

Olvassuk újra a Kiválasztottat! - 26. fejezet

A vége felé közeledünk a könyvnek és a visszaolvasós sorozatnak, ez utóbbit már nem fogom bánni, hogy véget ért. Az persze jó hír, hogy az előzetesből még ide vonatkozó képeink is vannak. Ismét felhívnám azonban a figyelmet, hogy a bejegyzés SPOILER-es. Ha nem olvastad a könyvet, akkor ne olvasd a bejegyzést, ugyanis ennek végén is váratlan fordulat történik, amit biztos inkább az eredeti könyv olvasása és a film megtekintése alkalmával érdemes megtudni. Én szóltam!

Katniss még mindig a Snow elnök által mondottakon agyal. Miszerint nem is a Kapitólium, hanem a 13. körzet bombája gyilkolta meg a kapitóliumi gyerekeket. Pro és kontra is vannak érvei:

Kapitólium mellett:
"Ezt bizonyítékok támasztják alá: a Kapitólium címere a légpárnáson, a tény, hogy a gépet senki sem próbálta lelőni, illetve az a jól bevált és hosszú múltra tekintő kapitóliumi gyakorlat, hogy gyerekeket használnak a körzetek elleni harcokban."

A 13. körzet mellett:
"De akkor mi nyugtalanít ennyire? Például a két hullámban robbanó bombák. Nem arról van szó, hogy a Kapitóliumnak ne lehetnének ilyen fegyverei. Azt viszont biztosan tudom, hogy a lázadóknak vannak. Gale és Beetee agyszüleménye. Aztán ott van az a tény, hogy Snow meg sem próbál elmenekülni, pedig ha valaki, akkor ő igazi túlélő alkat."

Katniss egy embert tud még, aki választ adhatna kérdésére, de ezúttal Haymitch nem túl beszámítható. A filmben talán az lesz, vagy ez nem az a jelenet?


"– Odanézzenek. A mi kis Fecsegőposzátánk újra beszél. – Felnevet. – Nos, Plutarch felhőtlenül boldog lesz. – Meghúzza az üveget. – Miért vagyok csuromvíz? – Ügyetlenül a hátam mögé hajítom a kancsót, pont egy szennyeskupacra.
– A segítségét akarom kérni – mondom.
Haymitch böfög egyet. Fehérszesz szaga tölti be a szobát.
– Mi a baj, drágaságom? Már megint azok a csúnya fiúk? – Nem tudom, miért, de ezzel a beszólással Haymitch annyira megbánt, ami még neki is csak ritkán jön össze."


Másnap az előkészítő csapat érkezik Katnissért, Effie is itt tér vissza. Elérkezik Snow kivégzésének napja, és eszem megáll, hogy még ekkor is, itt is, előkészítő csapat, készülődés. Tényleg semmi nem változott??


Ami ezután következik, azt sokáig nem tudtam hova tenni. Most már van azt gondolom, helyretettem, de akkor is váratlan volt ott az a kerekasztal beszélgetés, amelyben a győzteseknek kell eldönteniük, hogy legyen-e még egy utolsó Éhezők Viadala, amelyben a Kapitólium vezetőinek gyerekei vesznek részt. Mert ez - valljuk be - elég beteg dolog, hiszen épp ez ellen harcolt Panem épp ezidáig.

"– Plutarch ötlete volt? – kérdezi Haymitch.
– Nem, az enyém – feleli Coin. – Olyasmit akartam, ami a lehető legkevesebb véráldozattal jár, mégis oltja a körzetek lakóinak bosszúszomját. Most szavazhattok!
– Nem! – kiáltja Peeta. – Természetesen nemmel szavazok! Nem rendezhetnek még egy Viadalt.
– Miért nem? – kérdezi Johanna. – Nekem teljesen fairnek tűnik. Snow-nak van egy lányunokája. Igennel szavazok.
– Én is – mondja szinte már közönyös hangon Enobaria. – Hadd kóstoljanak bele ők is.
– Ezért lázadtunk fel! Hát máris elfelejtettétek? – Peeta végignéz rajtunk. – Annie?
– Nemmel szavazok, ahogyan Peeta – mondja. – És ahogyan Finnick szavazna, ha itt lenne.
– De nincs itt, mert Snow mutánsai megölték – emlékezteti Johanna.
– Nem – mondja Beetee. – Ezzel a lépéssel rossz precedenst teremtenénk. Fel kell hagynunk azzal, hogy ellenségként tekintünk egymásra. A túlélés záloga az egység. Szóval: nem.
[...]
Gondosan mérlegelem a lehetőségeimet, mindent alaposan átgondolok. A szememet a rózsára szegezem, és ezt mondom:
– Igen... Prim miatt.
– Haymitch, a maga szavazatán múlik – mondja Coin.
[...]
– A Fecsegőposzátával tartok – közli."

Sokáig nem értettem Katniss szavazatát. Most viszont nem kommentálom, hadd találja meg mindenki a maga válaszát.

A kivégzés következik, amely mindent meghatároz a továbbiakban.


"A téren és a környező utcákban hatalmas tömeg verődött össze. Az új hatalom emberei az épület előtt állnak. Őrök. Magas rangú tisztviselők. A lázadók vezetői. Győztesek. Amikor Coin kilép az erkélyre, a tömeg éljenezni kezd. Ekkor Effie megütögeti a vállamat, kilépek a hideg, téli napfénybe. A tömeg fülsiketítő üvöltése közepette elfoglalom a helyemet. Úgy állok, hogy profilból lássanak, és várok."


"Az íj rezegni kezd a kezemben. Hátranyúlok, és megragadom a nyílvesszőt. Felhúzom az íjat, a rózsára célzok, de Snow arcát figyelem.
[...]
A nyílvessző hegye kissé feljebb emelkedik. Aztán elengedem a nyilat, ..."

Én pedig mégsem lövöm le a lényeget. Olvassa el a könyvet, aki még nem tette, és érdekli.

Az idézetek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése