2015. június 29., hétfő

Olvasósarok - Olvassatok idén nyáron is! :)

Szeretem ezt a rovatot és főleg így nyár elején elővenni, mert ilyenkor talán kicsit jobban van ideje olvasni is az embernek. Most olyan könyveket ajánlok, amelyeket (egy kivételével, oké - de azt meg tervezem én is a nyárra) én magam olvastam és valamiért úgy érzem, van közös elem, kapcsolódási pont az Éhezők Viadalával, tehát más hasonló érdeklődésű ember is örömmel olvashatja őket. Mivel személyes tapasztalatom is van a könyvekről, ezért a fülszövegeket (a könyvek hivatalos ajánlóját) linken kapjátok meg és röviden én is írok az adott regényekről.

James Dashner: Tűzpróba és Halálkúra


Még az első, két évvel ezelőtti ajánlómban javasoltam Az Útvesztőt, akkor még nem olvastam el, csak később. Egy-két apró ellenérzés ellenére imádtam a könyvet, majd izgatottan néztem a belőle készült filmet is. Így aztán várakozással tekintettem az ősszel megjelent folytatás elé.
Ami - számomra (és itt jelezném, ennek ellenére sem szeretném elvenni senki kedvét az olvasásától) bevallom, csalódást okozott. Nem tetszett a felépített világ, nem értettem az új próba célját és lényegét, a történések és sokszor a szereplők motivációját, nem kaptunk válaszokat bennünket érdeklő kérdésekre. Ezek mellett talán még el is tudtam volna menni, de sok esetben éreztem, hogy lélektelen a Tűzpróba. A szereplők sokszor kegyetlen halált halnak, a többi szereplő pedig tovább megy, mert a saját életükért kell harcolniuk. És persze, hasonló előfordult a Kiválasztottban is (haragszom azért is!), Az Éhezők Viadala utolsó kötetében ennek az a célja, hogy megmutassa, milyen is igazából a háború.






A Halálkúrát olvastam ugyan, de csak eredeti nyelven, majd a rajongói fordítást, a hivatalos még várat magára. A jó hír, hogy a Halálkúra egy árnyalattal jobb, mint a Tűzpróba, legalábbis én sokkal jobban élveztem - mondjuk úgy az első harmadát. Aztán itt is felrémlenek a második résszel kapcsolatos problémáim, illetve a történet befejezése is elég vitatott - ez utóbbival már nem csak nekem voltak ellenérzéseim. Viszont választ kapunk jó pár kérdésünkre, és helyenként az akciók is elég izgalmasak. Aki elolvasta az első két részt, semmiképp ne hagyja ki a harmadikat!

Mivel ez is ifjúsági disztópia, nem is kérdés, miért érdemes egy Éhezők Viadala rajongónak nekifutnia!





Kiera Cass: Párválasztó 4. - A koronahercegnő

A Párválasztó sorozatról tavalyi ajánlómban olvashattatok. Szintén egy jövőben játszódó világban zajlik kieséses rendszerű vetélkedő, ha nem is az életben maradásért, hanem a leendő király kezéért. A három részben Ámérica története véget ért, a társadalmi berendezkedés is megváltozott. A sorozat 4. kötete - amely május vége óta kapható a könyvesboltokban - húsz évvel később játszódik, főszereplője az első sorozat két főszereplőjének lánya, Eadlyn, a trón várományosa. Ő egy elég karrierista lány, és bár jó szándékú, a történet során kiderül, hogy igazából van mit jellemfejlődnie azért, hogy igazán jó lelkű, finom is legyen. A társadalmi berendezkedés megváltozása, a kasztrendszer eltörlése ellenére újabb zavargások vannak az országban, ezért találják ki, hogy a nép figyelmét egy újabb Párválasztóval kellene elvonni, amelynek középpontjában Eadlyn áll, akinek egyébként esze ágában nincs férjhez menni, főleg nem 18 évesen. Tetszik, hogy a Párválasztót ezúttal a választó szemszögéből látjuk, belülről, így nem is sejtjük, kit választ majd (tényleg, az első kötet után sejtésem van ugyan, de nem mernék rá komolyabb összegeket tenni), és izgalmas frissítés, hogy most egy nő körül van 35 férfi, akik közül választhat majd. Klassz hangulatú, laza nyári olvasmány, érdemes elolvasni.




Mats Strandberg, Sara B. Elfgren: Engelsfors Trilógia


Tavaly nyári felfedezés volt részemről az Engelsfors trilógia, mely három kötetének címe, A Kör, A Tűz, A Kulcs. A történet azért fogott meg, mert bár fantasy, azért nem egy elvont világban játszódik. Engelfors létező svéd kisváros, ahol egy misztikus éjszaka hat fiatal találkozik egy elhagyatott helyen, ahol kiderül, hogy ők kiválasztottak, hogy megmentsék a világot. Ráadásul eredetileg heten lettek volna, de már a történet legelején meghal egyikük. A hat fiatal nagyon különböző: 15 éves svéd fiatalok, akik iskolába járnak, buliznak, csajoznak, pasiznak, van aki lazább, van, aki nagyon magánakvaló. Ezen fiatalok boszorkányok, különleges képességeik is ebben az időszakban kelnek életre és mutatják meg magukat és a fiataloknak nem elég, hogy helyt kell állniuk és meg kell találniuk magukat a valós életben: iskolában, barátok között, még varázserejükkel is meg kell tanulniuk élni. Ezek vaskos kis kötetek, de én szerettem olvasni őket, sőt az első két részről írtam is vendégírást a Media Addict-ra. A Körről ITT, A Tűzről pedig ITT olvashattok részletesebben. A Kulcs csak később, tavaly év végére jelent meg - ha lehet, még hosszabb, mint elődei, és okozott némi csalódást, de korántsem akkorát, mint az Útvesztő trilógia második kötete.

Lauren Oliver: Pánik

Lauren Oliver Delírium-trilógiájának első kötete ajánlóját már szintén olvashattátok két évvel ezelőtt az oldalon. Akkor elolvastam a Delíriumot, de annak ellenére, hogy sokan kedvelték, nekem nem jött be. Mégis örömmel fedeztem fel valamelyik könyvesbolt polcain a Pánikot és izgalmasnak tűnt. Leginkább mert kieséses játékról szól, - bár szerencsére nem életre-halálra - és őszintén szólva engem az Éhezők Viadalához is ez vezetett. Itt most végzős középiskolások vetélkednek az érettségijüket követő nyáron és minden fordulóban egyfajta bátorságpróbát kell kiállniuk. A játéksorozat neve a könyv címében szereplő Pánik. A nyeremény a végzősök által naponta befizetett jelképes összeg összessége, ami végül komoly összegre duzzad.
A könyvben több fiatalt ismerhetünk meg, akik más-és-más okból kezdenek bele a versenybe, ami azért ahogy a történet előrehalad, egyre kevésbé játék, sokszor halálos veszély. Részemről imádtam a történetben szereplő kisváros hangulatát, a nyarat, amelyen átível a történet. Megkedveltem a regény főszereplőit, akik sokat fejlődnek a történet során, sokat tanulnak önmagukról és a világról is. Erről is írtam a Média Addictra, akinek felkeltettem az érdeklődését, ITT olvashat tehát egy még bővebb ajánlót a könyvről.



James Frey - Endgame I. - Toborzás




Na, ez az a könyv, amelyet nem olvastam, de erősen rajta van a listámon. Szintén egy könyvesboltban nézelődve bukkantam erre a regényre, amely várhatóan több kötetes lesz, és ahol szintén 12 fiatal küzd meg egymással és csak egyetlen győztes lehet. Izgalmasnak tűnik, hogy a történet úgy van kitalálva, hogy az olvasó is részese lehessen, van egy rejtély, rejtvény, amit nekünk kellene, lehetne megoldanunk és ami komoly nyereménnyel jár, de amennyire utána olvastam, külön klubok alakultak már erre és még mindig nincs megoldás. Egyelőre nem mertem belekezdeni, mert félek, azonnal szeretném a folytatást, aminek még csak hírét sem találom. Pedig a könyv megfilmesítési jogait már meg is vette a 20th Century Fox és a készülő film producereinek személye is megvan. 






Marcus Sakey: Briliánsok

A regény két okból kapcsolódik Az Éhezők Viadalához. Egyrészt, hogy épp egy cikket fordítottam az oldalra, amelyben belebotlottam a kötetbe, másrészt pedig - bár a jelenben játszódik - egyfajta jövőképet fest elénk. A fülszöveg félrevezető némileg, ugyanis nem az ott felvetett dilemmáról szól a regény: az már a történethez képest a múlt. A regényben már egy olyan világról olvashatunk, amelyben a lakosság 1%-a különleges, 'briliáns'. Ezek az emberek valamilyen különleges adottsággal rendelkeznek, ami kiemeli őket a többiek közül: zseniális matematikusok, programozók, közgazdászok, van, aki "csak" zseniális testbeszédelemző, de ezek az emberek képesek többre vinni, mint az átlag, ezért a társadalom átlagos tagjai elkezdenek irigykedni rájuk, félni tőlük. Kialakul - a felsőbb vezetés köreiben - egy átláthatatlan háború, amelybe belecsöppen Cooper, aki maga is ilyen különleges képességű, és kislánya is az, ám ő maga épp egy olyan szervezetnek dolgozik, amely az ilyen embereket üldözi. Az egyik akció sikerének érdekében ki kell válnia egykori cégéből és ellenségnek kell tettetnie magát, amivel mindkét csoport támadásainak ki lesz téve. Az ő történetét mutatja be a regény, amelynek várható folytatása. Ez bár némileg sci-fi, nem fantasy, és inkább a krimi/thriller/akció kategóriába helyezném el. A szerző, bár nagyon szeretné, a tavalyi cikkel ellentétben idén biztosan nem lesz még semmi a filmjéből, hiszen az még mindig az előkészületi fázisban van. Azért a könyvet szerettem, ezért ajánlom szívesen az érdeklődőknek.

Nyugodtan írjatok Ti is ezekről a könyvekről, ha van mit hozzátennetek, ha olvastátok őket (főként az Endgame kapcsán érdekel a véleményetek, hisz azt még nem olvastam), vagy ha másképp látjátok, amit leírtam, esetleg kérdéseitek lennének.

2 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon bejött még Dan Walls Részlegesek trilógiája, három hét alatt olvastam el az 1300 oldalt. Igazán izgalmas könyv, amely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy mitől ember az ember? Mindezt a nem túl távoli jövőbe helyezve, amikor már csak néhány ezer ember él a bolygón, mely a részlegesek-emberek közötti háború következménye. Ajánlom mindenkinek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A részben ember" sorozatról is még az egyik első könyvajánlómban írtam, mint disztópia, bár azóta sem jutottam el az olvasásig. Amúgy az is listán van és szerintem jött is most előre, így, hogy újabb olyan embertől hallok ajánlást róla, akinek adok a véleményére :) Köszi!

      Törlés