2016. augusztus 15., hétfő

Jennifer Lawrence Katniss szerepének elvállalásáról

Jennifer Lawrence ma tölti be a 26. életévét, így a mai bejegyzést neki szentelem :)

Az Éhezők Viadala hivatalos Twittere nem állt le teljesen, időről-időre kitesznek még ezt azt. Nem szeretném az ő anyagaikat duplikálni, de ha meglátok valami olyasmit, amiről úgy gondolom, hogy érdemes megosztani, akkor megteszem.
Ilyen ez a pár nappal ezelőtti videórészlet is, amelyben Jen arról beszél, miért is döntött úgy, hogy elvállalja Katniss Everdeen szerepét. Lényegében azt mondja, nagyon szereti a könyveket és egy ember életében jó, ha kétszer fordul elő olyan, hogy olyan karakter szerepét ajánlják fel, amely igazán tetszik neki. A videóban még Az Éhezők Viadala forgatásának kulisszái mögül láthatunk képeket. Íme:


Jennifer szerepének kiosztása után rengeteg kritika érte Gary Ross választását, amiről beszéltünk ugyan és régebben volt is pár cikk, ami utalt erre, most azonban úgy gondoltam, összeszedek ezzel kapcsolatban néhány érdekességet. Miért volt a felhördülés, mik voltak az első reakciók, kik voltak versenyben még a szerepért és hasonlók. Szerintem érdemes kattintani. :)


Katnissről közvetlenül nem igen van leírás a könyvben, hiszen naplószerűen senki nem kezd saját külsejéről írni. Áttételesen Katniss megjelenését Gale-ével párhuzamba állítva olvashatjuk:
"Gale el veszi a kését, és felszeli a kenyeret. Külseje alapján akár a bátyám is lehetne. Egyenes fekete haja van, olajbarna bőre, még a szemünk is ugyanolyan szürke. De Gale nem a rokonom, legalábbis nem vagyunk közeli rokonságban. A legtöbb bányászcsalád valahogy hasonlít egymásra."

És hogy kiket hallgattak még meg a szerepre? Nem kis neveket.
Többek között Shailene Woodleyt (Beavatott-sorozat: Tris), Kaya Scodelario-t (Útvesztő-sorozat: Teresa), Saoirse Ronant (A Burok), Hailee Steinfield-et (Végjáték, Tökéletes Hang 2), Chloe Moretz-ot (Ha/Ver, Carrie). Impozáns lista.

Amikor Jennifer Lawrence-t bejelentették, hogy ő alakítja Katniss Everdeen szerepét, rengeteg negatív rajongói visszajelzés jelent meg twitteren. A fő problémákat az jelentette, hogy az akkor 20 éves Jen idősebb volt, mint az első kötet 16 éves Katniss-e, sokan attól tartottak, hogy mire a Kiválasztottat is leforgatják és kb 24 éves lesz, addigra már különösen nehéz lesz elhitetni, hogy kamaszlányt alakít.

A másik, hogy Jennifer világos bőrű, a fentiek alapján viszont inkább egy kicsit sötétebb, olajbarna bőrű színésznőnek kellett volna adni a szerepet. Bizonyos cikkekben, elemzésekben persze ott volt az ellenvetés, hogy Prim egyértelműen világos bőrű és szőke hajú, akkor lehet-e Katniss bőre sötétebb árnyalatú. Más elemzések viszont komoly rasszista problémát láttak a fehér bőrű színésznő kiválasztásában.

Az Entertainment Weekly még a bejelentés napján megjelentetett egy interjút a későbbi rendezővel, Gary Ross-szal, hogy eloszlassa a kétségeket. Ebből idézek:

Ami kétségekre ad okot az az, hogy bármilyen jó színésznő legyen is Lawrence, 20 évesen egyszerűen túl idős a szerephez.
Először is Suzanne-nal alaposan átbeszéltük a témát. Suzanne ott volt minden egyes meghallgatáson. És Suzanne-nak nem csak, hogy nem volt gondja Jen korával, úgy érezte, olyasvalakire van szükségünk, akinek megvan egy bizonyos érettsége és ereje, hogy Katniss legyen. Ő egy olyan lány, akinek ki kell robbantania egy felkelést! Nem lehet, hogy egy erőtlen ember alakítsa őt, és nem tehetjük meg, hogy egy túlságosan fiatal színésznővel játszatjuk el őt. És Suzanne ebben elég határozott volt. Jennifer azért messze van attól, hogy túlkoros legyen és Suzanne inkább amiatt aggódott, nehogy olyasvalakit válasszunk, aki túl fiatal. Suzanne elképzelései szerint és az enyémeim szerint is, Katniss nem kislány. Fontos volt számunkra, hogy inkább fiatal nő legyen. Ő egyfajta anyafigura abban a családban. Gondoskodnia kell Primről és bizonyos értelemben - apja halála után - az anyukájáról is. Nagyon hamar fel kellett nőnie.

Jennifer Lawrence kiválasztása arra is lehetőséget adott, hogy a gyermekmunkára vonatkozó törvényeket is be tudják tartani?
Nem, ez nem volt szempont. Tökéletesen alkalmas személyt választottam erre a szerepre és számomra még csak nem is volt kérdés, ki a legjobb Katniss. Életem legkönnyebb szerepválasztási döntése volt.

A könyvekben Katniss olajbarna bőrű, sötét hajú, kétrasszú emberként jelenik meg. Beszéltek arról Suzanne-nal, milyen következményei lehetnek egy világos bőrű, szőke hajú színésznő kiválasztásának?
Suzanne-nal erről is beszéltünk. Vannak bizonyos dolgok, amelyek egyértelműek a könyvben. Hogy Ruta afro-amerikai. Thresh szintén afro-amerikai. Suzanne-nek semmi gondja nem volt azzal, hogy Jen játssza a szerepet. Úgy gondolta, ebben lehetünk rugalmasak. A bőrszín nem volt egy kőbe vésett dolog. Jennek pedig sötét haja lesz a filmben, de ezt könnyen elérjük majd. (nevet) Ígérem Az Éhezők Viadala rajongóknak, hogy Jennifer hajszíne nem okoz majd problémát.
Forrás: EW

A néhány hónappal később, de még 2011. júliusában megjelenő első Entertainment Weekly címlap Katnissről, szerintem gyorsan meggyőzte a kétkedőket:


Jennifer így emlékszik vissza arra, hogyan szembesült azzal, hogy megkapja a szerepet:

- Éjszaka kellős közepén történt, épp Angliában voltam, amikor felhívtak. - emlékszik vissza. - Annyira szerettem a könyveket, és annyira tetszett a forgatókönyv, most pedig itt volt az egész közvetlenül a szemem előtt - a döntés súlya viszont ijesztő volt. 

A három napos gondolkodási idő végére anyukája segített meghozni a döntést.

- Felhívtam anyukámat, aki azt mondta, képmutató vagyok, mert amikor megkérdezik, miért kis független filmekben szerepelek, ahelyett, hogy stúdió filmeket forgatnék, mindig azt válaszoltam, hogy 'Nem az a lényeg, hogy mekkora egy film'. Ő pedig mondta, hogy 'Itt egy film, amit szeretnél, erre te azon gondolkodsz, hogy visszautasítsd, mert túl nagyszabású lesz.' Úgyhogy belegondoltam, hogy nem szeretnék kimaradni belőle pusztán azért, mert félek. A félelmem soha nem akadályozhatja meg, hogy megtegyek valamit. De tudtam, hogy szívem mélyén mindenképp akartam volna. Ez az egész [hezitálás] csak arra volt jó, hogy szembeszálljak félelmeimmel.
Forrás: THR

És hogy Jennifer később hogy emlékezett vissza minderre? Arra a Producers Guild Awards-on mondott beszédéből derül fény. Persze Jenhez méltóan immáron kicsit kötetlenebb stílusban.

"Néhány évvel ezelőtt annyira féltem aláírni ezekre [Az Éhezők Viadala] filmekre, mert egy ilyen nagyságrendű film beindíthatja, de derékba is törheti az ember karrierjét. De bizalmat fektettem a Lionsgate-be, ők pedig bizalmat fektettek belém, most pedig úgy érzem csodálatos és erős a kapcsolatunk van, amely remélem, kitart addig, amikor 35 éves koromban befellegzik a karrieremnek."

Egészen biztos vagyok benne, hogy tovább is. :)

Egyelőre viszont boldog születésnapot a színésznőnek!!

2 megjegyzés:

  1. Szuper vissza emlékezés volt Köszi

    VálaszTörlés
  2. Én, mikor a film mögé is kutakodni kezdtem, tényleg nem értettem, miért voltak fennakadva a választáson. Aztán rágugliztam Jen nevére, és mindent értettem :D Az első videó, amit róla láttam, az az volt, amikor elesik a vörös szőnyegen én meg csak fogtam a fejem és nem hittem el. Aztán persze "megismertem" és az első negatív véleményem róla, tova szállt, és nagyon megkedveltem, nem meglepő.
    Eszméletlen, tisztán emlékszem, amikor tavaly volt a szülinapja, most meg, a nyaralásban még a netre se tudtam fellépni és csak most láttam, hogy bakker már megint eltelt egy év. Viszont kíváncsi vagyok Jen karrierjére 35 éves korában. Bárcsak teljesülne a vágya és családot tudna alapítani, de közben a mozikban is szeretném még sokat látni. De szegény Jent nem lehet klónozni, nagy kár :D

    VálaszTörlés