2016. augusztus 12., péntek

7 Suzanne Collins idézet kezdő íróknak

A napokban (augusztus 10-én) volt Suzanne Collins születésnapja, amelynek alkalmából tavaly róla mondtak más szerzők néhány kedves szót, idén viszont a Bustle szedett össze hét olyan idézetet, amelyet Suzanne Collins mondott, amellyel a kezdő írókat kívánja inspirálni.

Suzanne Collins a Futótűz premierjén

Mivel emlékszem, hogy régebben jártak ide közületek olyanok, akik próbálkoztak írással, ezért úgy gondoltam, ez a bejegyzés megállja itt a helyét.

1. "Fogj egy kis zabpelyhet és ülj le írni olyan korán, amilyen korán csak teheted. Minél több zavaró tényező van jelen írás közben, annál nehezebb koncentrálni. Ezért aztán én reggel dolgozok, amíg ki nem purcanok, általában valamikor kora délutánig."

2. "Nem kamaszokról írok. Hanem háborúról. Kamaszoknak."

3. "Ha a jövőbeli világba ülteted a történetedet, az szabadságot biztosít számodra, hogy másképp kezeld azt, mint ha a jelenben történne."

4. "Sokan mondják, hogy az írónak olyanról érdemes írnia, amit jól ismer. Ez pedig jó tanács, mert így sok olyan dolog lesz benne, amihez kötődsz. De én mindig hozzáteszem, hogy olyanról írjanak, amit szeretnek. És ez alatt azt értem, ami személyesen őket lelkesíti vagy bűvöli el."

5. "Az íráshoz szükséges dolgok mindig ugyanazok. Kell egy jó történet, amit el akarsz mondani... Jó karakterekre is szükség van... Az emberek azt hiszik, hatalmas különbség van aközött, hogy az ember Kis Mackóról vagy Éhezők Viadaláról ír, pedig íróként számomra nincs."

6. "Szerintem a történet természete kezdettől fogva meghatározza az olvasóközönséget."

7. "Ha már egy nap 3-5 órát tudok írni, az már termékeny napnak számít. Néha csak a falat bámulom. Persze ez is lehet produktív, ha az ember egy karaktert dolgoz ki vagy cselekmény alakulásán dolgozik. A fennmaradó időben a történetet járom körül, azon gondolkodom sokat."
Forrás: Bustle

1 megjegyzés:

  1. Na ezzel teljesen egyetértek. Egyszer kitaláltam egy történetet, és annyira hozzám nőtt, hogy szinte könyörgött, meséljem el a történetét (mármint a karakternek) és én megtettem. Teszem még mindig, viszont én épp éjszaka szeretek írni, mondjuk ha már hajnali 6-kor is írok, az már akár korai reggelnek is mondható ;)

    VálaszTörlés