2016. július 1., péntek

Gary Ross az Éhezők Viadalától való távozásáról

Először is egy rossz hírrel kell kezdenem, mert én is szívesen megnéztem volna a Harc a Szabadságért című filmet, amelyet Az Éhezők Viadala rendezője, Gary Ross rendezett és amelynek egyik főbb szereplője Boggs karakterének alakítója Mahershala Ali. Bár az oldalsávban hónapokig láthattátok kitéve, hogy nálunk is bemutatják a filmet - ez sajnos végül mégsem lesz így. Pontosabb okokat az általam talált cikk sem tud, de akit érdekel a dolog, IDE kattintson részletekért.

Amiért én mégis felvetem a film témáját az az, hogy egy kinti interjúban Gary Ross kapcsolatba hozza ezt a filmet Az Éhezők Viadalától való távozásával. Íme az ide vonatkozó részlet:

Gary Ross a Harc a Szabadságért című film forgatásán

Amikor ezt a filmet készítette, mennyire volt tudatos a tény, hogy fehér bőrű rendezőként fehér bőrű színészekkel játszatja el a fekete amerikai történelem egyik kulcsfontosságú eseményét?
Nos, ez valóban így van. Tökéletesen tudatában vagyok ennek, de ugyanakkor úgy vélem, ez az én felelősségem. Én nem gondolom úgy, hogy most nem kellene elmesélnem ezt a történetet, csupán mert én fehér bőrű rendező vagyok, vagy mert osztályharcokról szól és kapcsolat fedezhető fel benne a társadalmi viszonyok és a rasszizmus között. Én nem gondolom, hogy jobb lett volna mindezt elkerülni. Nem. Meg kellett csinálnom. Ez az én felelősségem. Elkerülhetném az amerikai rasszizmussal kapcsolatos problémákat, de tényleg sokat olvastam, tanultam róla, tanulmányoztam a témát. Igazából emiatt még komolyabb a felelősségem, mert tudok róla egy keveset. Azért hagytam ott Az Éhezők Viadalát, hogy megcsináljam ezt a filmet. Nem volt rá pénzem. Ez nem egyfajta komolytalan dolog. Ez egyfajta életmű. Olyasmi, amit nagyon komolyan körbejártam, amivel nagyon mélyen foglalkoztam, és amivel kapcsolatban komoly felelősséget vállaltam.
Forrás: www.scpr.org

2 megjegyzés:

  1. Tyűha. Szoros határidő mi? Jó, mondjuk biztos egy kis mértékben az idő is közrejátszott, de ezek szerint még se az volt a fő indítéka.
    De most, hogy megtudtam, mit áldozott fel ezért a filmért, és mondott le, csak azért, hogy rendezhesse, hát mit nem mondjak, kissé szidom most azokat, akik eldöntötték, hogy itthon nem lesz látható. Sebaj, megnézem eredetiben majd, nem is azzal van a gond, de most felkeltette a figyelmemet, hogy akkor ezek szerint mennyi mindent feláldozott. Annyira azért nem értek vele egyet, de már akkor sem voltam mérges, amikor kilépett, mert ugye akkor már én tudtam, hogy Francis a rendező és tudtam milyen jó munkát végzett a filmekkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én egyszerűen nem értem, hogy miért nem láthatjuk a filmet. Jó a szereplőgárdája, izgalmas a téma.
      Mondjuk Gary Ross ettől az interjútól sem lett szimpatikusabb, de szerintem ez már nem is fog változni. :)

      Törlés