2016. július 11., hétfő

Hogyan ábrázolják a jót és a rosszat Az Éhezők Viadalában

Jaaaj, olyan jó még Éhezők Viadala cikkekre bukkanni, bármennyire semmitmondó legyen is. Azért fogadjátok Ti is szeretettel a Moviepilot cikkének fordítását.:) Pláne, mert nem is nagyon van most más anyagom megint...

Az Éhezők Viadalában a legelejétől könnyű megállapítani, kik állnak a jó oldalon és kik a rosszak. Rögtön az elején megtudjuk, hogy "A felkelésük miatt büntetésül minden körzetnek egy nyilvános aratáson fel kell ajánlania egy 12 és 18 év közötti fiút és lányt... ezeket a Kiválasztottakat előbb a Kapitóliumba, majd egy Arénába szállítják, ahol életre-halálra meg kell küzdeniük egymással, amíg csak egyetlen győztes marad életben." Annál azonban, hogy ki a rossz és a jó, még érdekesebb ahogyan a film érzékeltetni akarja a nézővel, hogy kit tartson jónak és rossznak, nem csupán a sorozat filmváltozataiban, hanem a való életben is.


A Kapitólium színei élénkek, vonalai élesek. A várost tökéletesnek mutatják magasba törő épületeivel és csillogó vizeivel. Ez éles ellentétben áll a 12. körzetben látható kékekkel és szürkékkel és egyértelműen jelzi számunkra, hogy a Kapitólium az elnyomó.


A 12. körzetben élő emberek viskókban laknak és semmijük sincs. A körzetben a szürkeség és a kosz uralkodik.


A film azt sugallja, mindez nem számít. A 12. körzetben élő emberek csúszkálnak az utcán lévő sárban. A körzetet körülvevő kerítések bezárják őket. A rendező kézikamerát használ újabb eszközül arra, hogy az elnyomást ábrázolja. Ettől kényelmetlenebbül érezzük magunkat.

A békeőrök úgy vonulnak fel, akár egy rohamosztag. Egyértelmű, hogy olyan erőt képviselnek, amelynek az a célja, hogy leigázza és ellenőrzés alatt tartsa az embereket.


Egyenruhájuk is bizonyos fokú ellenségeskedésre utal. Katonásan vonulnak a körzet főutcáján. Az a tény, hogy a Kapitólium "Békeőrök"nek nevezi őket, még ironikusabban utal az elnyomásra. Mindez világosan mutatja számunkra, hogy a Kapitólium az elnyomó erő és mint olyan, ők a rosszak. Ráadásul Panem neve a latin "Panem et Circuses" (Kenyeret és cirkuszt) szállóigéből ered, amelynek jelentése, hogy az uralkodó hatalmak célja, hogy elvonják a lakosság figyelmét a politikáról és a közéletről.


Amikor a Viadal előtt Katniss önkéntesnek jelentkezik, láthatjuk, hogy az Aratásra kijelöltek is sárban gázolnak. Tömegük úgy fest, mintha a koncentrációs táborok foglyai lennének. Ezekben a körzetekben éheznek, és hogy még több ellátmányt kapjanak, gyermekeik nevét még többször beteszik a kisorsolandók közé. Itt nincsenek igazán színek, Katniss és Peeta arca és ruhája is akkor kap egy kis színt, amikor már a vonaton utaznak kicsivel később.


Most, hogy a hagyomány részesei lettek, lassan megkedvelik őket az emberek. Amikor a Kapitóliumba érünk, az emberek még bizarrabbak sajátos öltözeteikben. Mi jelenti vajon a fordulópontot?

A családért érdemes áldozatot hozni

Mikor indítja útjára Katniss a forradalmat? Amikor átlépi a kerítést, amelyet nem szabadna neki? Amikor vadászni kezd, hogy családjának élelmet szerezzen? Akkor indítja el a forradalmat, amikor húga helyett jelentkezik a Viadalra. Ekkor lobbantja lángra a körzetét. Eléri, hogy az Effie által kezdeményezett taps helyett a halottaknak járó tisztelgésben részesüljön a körzet lakóitól, akik ezáltal fejezik ki támogatásukat. Amikor az emberek megcsókolják három ujjukat és a magasba emelik. Katniss megmutatja, hogy a családért érdemes feláldoznia magát az embernek, és egyetlen célja, hogy húga életben maradhasson. Amikor jelentkezik, nincsenek győzelmi céljai, ám ez a tette lángra lobbantja a világot körülötte.

Stílustanácsadója, Cinna segít neki, hogy a forradalom jelképévé váljon azáltal, hogy a szó szoros értelmében is lángra lobbantja a Viadal megnyitóünnepségén.


Ez azt jelzi, hogy igenis, voltak mások is, akik csak egy jelképre vártak, ami mögé beállhattak. Cinna biztosítja a lányt, hogy sajnálja, ami vele történt, és hogy ő csak segíteni szeretne neki abban, hogy emlékezetessé váljon az emberek szemében. Katniss az Arénában továbbra is bátran viselkedik, nem hagyja, hogy eltalálják a tűzgolyók, amikor a Játékmesterek azzal szórakoznak, hogy rá lövöldözzenek. Később összebarátkozik Rutával és gondját viseli a kislánynak. Amikor Rutát megölik, ő pedig meghatóan búcsúztatja el, akkor minden lángba borul. Aztán megtagadja, hogy megölje Peetát és nem egyedüli győztesként érkezik a Kapitóliumba, ahol nem áll ki azokért az érdekekért, amelyeket a kormányzat képvisel.


Ruta halála után lázadás tör ki a 11. körzetben, amely nem történne meg, ha nem lenne az eseményeknek egy mozgatórugója. Hiszen a korábbi években is rengeteg gyermek halt meg a Viadalon, mégsem tört ki lázadás sosem. Mégis miért éppen Ruta halála indította útjára a felkelést? Mert egy olyan ember hallatta hangját, aki megbillentette az egyensúlyt.


Viadal az életben maradásért

Katniss gondját viselte Rutának és énekelt, amikor a kislány meghalt. Virágokkal díszítette fel a kislány holttestét. Vagy talán az volt az ok, hogy ugyanazt a háromujjas tisztelgést mutatta a kamerába, amellyel tőle is búcsút vettek saját körzetében? Ezek a cselekedetei különlegessé tették, hiszen a Viadalon egyetlen dologra kellett volna csak koncentrálnia: hogy életben maradjon. Katniss azonban megmutatta, hogy még ebben a hatalmas káoszban is megmaradhat bennünk az emberség. Ettől kezdve a tűz folyamatosan lángol és lángra lobbantja teljes Panemet és magával húzza a Kapitóliumot is. Snow elnök tisztában van ezzel és meg is próbálja leállítani őt, nehogy Panemnek "túl sok reményt" adjon.


Gyerekeket kényszerítenek arra, hogy megöljék egymást, a körzeteket pedig arra, hogy végignézzék mindezt. Ez jól jellemzi, milyen erős elnyomást gyakorol a Kapitólium a filmben a körzetekre és hogy a körzeteknek fel kell lázadniuk, hogy életben maradhassanak.
Forrás: MoviePilot

1 megjegyzés:

  1. Szeretem az olyan "gonoszokat", akik nem szemétségből, vagy saját szórakozásra gonoszkodik, és kegyetlenkedik, hanem azért, mert ők így látják jónak. Hogy szerintük ez a helyes útja a dolgok kézben tartásának, vagy épp megoldásának. És Snow pont ilyen, ő képes életeket áldozni, csak mert szerinte ez az egyetlen módja a rendnek. Ő tényleg hisz benne, hogy ő a "jó". Ezen főképp a rózsakertes beszélgetés után jöttem rá, amikor Katnissel beszélget.

    VálaszTörlés