2016. július 25., hétfő

A Lionsgate TV-s sorozatban képzelné el Az Éhezők Viadala jövőjét?

A MoviePilot rákattant Jon Feltheimer Éhezők Viadala jövőjére vonatkozó nyilatkozatára és körüljárta a témát. Mit lehet kezdeni az Éhezők Viadala világával, milyen lehetőségek és ezeknek milyen rizikói vannak. Az elmélkedő kedvű és/vagy elvakult rajongóknak kötelező olvasmány :)

A Harry Potterhez és az Alkonyathoz hasonlóan Az Éhezők Viadala is hatalmas sikerre tett szert, miközben jelentős méretű, hű rajongótábor alakult ki körülötte. Mindhárom franchise egy nagy népszerűségnek örvendő regénysorozatként indult, amelyből aztán nagy sikerű filmsorozatot adaptáltak. 

Jon Feltheimer, a Lionsgate vezérigazgatója nemrégiben egy 50 fős értekezletet szervezett forgalmazó csapatának tagjai részvételével. Az volt a céljuk, hogy megoldást keressenek franchise-aik, különös tekintettel Az Éhezők Viadala világának kiterjesztésére. Hogyan is hagyhatnák, hogy Panem világa ne virágozzék tovább?

Miben látja a vezérigazgató a jövőt?

Ha végigvesszük a széles körben ismert sorozatokat, észrevehetjük, hogy teljesen változatos formában botlunk beléjük, bármerre is járunk. Még azután is megtalálják a módját, hogy halhatatlanná legyenek, miután a sorozat hivatalosan véget ér. Feltheimer maga fogalmazta meg, hogy ostobaság lenne, ha a produkciós cég nem keresné tovább a lehetőségeket, hogy kibővítse a sorozatot.
"Azt kell, hogy mondjam, hogy egy ilyen nagyszabású világjelenség esetében nincs az a stúdió, amely ne keresné az előzményfilmek, folytatások, spin-offok lehetőségét. Szerintünk Az Éhezők Viadala nagyszerű termékünk. Izgalmas világa van."

Milyen formai lehetőségek vannak Az Éhezők Viadala folytatására?

Amikor egy franchise-nak ilyen széles körű rajongótábora van, számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy még inkább kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket. Az egyik nyilvánvaló lehetőség az ajándéktárgyak forgalmazása, új világ nyílhat meg a franchise-zal kapcsolatos tárgyak, ruhadarabok, lakberendezési tárgyak és játékok előtt. Amikor a történet eleve egy egyedülálló fiktív világban játszódik, vidámparkok létesítése szintén további hasznot hozhat, mint például az orlando-i Disneyworld-ben Harry Potter Varázslatos Világa.


Tégy egy utazást Harry Potter Varázslatos Világába!


Ugyanez vonatkoztatható Az Éhezők Viadalára is, amelynek kapcsán nem csupán egy arénából csinálhatnak vidámparkot, hanem akár egy egész város is felépíthetnek a Kapitólium és Panem 13 körzete mintájára. A körzetek elhelyezkedése és azok sajátságos látványvilága kétségkívül érdekes vidámpark lehetőségét hordozza magában.

Kaphatunk akár Éhezők Viadala TV-műsort is?

Azt már leszögeztük, hogy végtelen sok lehetőség áll rendelkezésre a Lionsgate számára, hogy a sorozat még több hasznot hozzon, de milyen lehetőségek vannak a képernyőn való további megjelenésre? A CW csatornán már 2013-ban látható volt egy, a sorozat alapján készült valóságshow, amelyek címe Capture. [Korábban itt olvashattatok egy interjút a műsor egyik résztvevőjével.] Ebben csapatok versengenek egymással és céljuk, hogy egyedüli győztesként álljanak helyt az arénában, ahol jutalmul komoly pénzdíjat nyerhetnek.

A Capture posztere

Bár egy valóságshow nagyszerű ötlet - de ráadásul már meg is valósult - hisszük, hogy van még lehetőség arra, hogy Éhezők Viadalát láthassunk a TV képernyőjén. A Lionsgate nemrégiben nagyszerű üzletet kötött a Starz-zal, ez pedig felveti bennünk a gondolatot, hogy vajon a TV lesz-e számukra az első számú megjelenési forma. Képesek rá vajon, hogy létrehozzanak egy Éhezők Viadala témájú TV-műsort?

Nem kockázatos ez a világ Jennifer Lawrence Katniss Everdeen-je nélkül?

Kockázatos lehet új szereplőt választani Katniss Everdeen központi szerepébe, tekintve, hogy a rajongók Jennifer Lawrence-szel kapcsolják össze a szerepet. Bárkit is választanának Katniss szerepére, nagyon komoly elvárásoknak kellene megfelelnie. Bár nyilván Jennifer Lawrence is ugyanezt gondolta, amikor kiválasztották a főszerepre. Megpróbálhatnák ugyan leszerződtetni ismét az Oscar-díjas színésznőt, ám ahogy karrierje előrehalad, egyre kevésbé valószínű, hogy elvállalná, de ha mégis, akkor nagyon drága lenne.

Az, hogy megváltoztatják a szereplőgárdát, ha sorozat készül egy mozifilmből vagy fordítva, nem ismeretlen dolog. Jó példa arra, hogy egy elismert színész helyett másikat választanak, a CW csatornán hatalmas sikerrel futó The Flash című sorozat, amelynek főszereplője Grant Gustin. Nemrégiben bejelentették, hogy a szuperhőst mozifilmen is viszontláthatjuk, ám teljesen más szereplőgárdával. Ugyanilyen nyomás lehet Jared Leto vállán, aki a hamarosan bemutatásra kerülő Öngyilkos Osztagban alakítja annak a Jokernek a karakterét, amelyet előtte az azóta elhunyt Heath Ledger alakított.

Spin-offot, előzményfilmet vagy folytatást készítsenek?

Ha a stúdió szeretné elkerülni, hogy új főszereplőt válasszanak, a történet középpontjában nem Katniss Everdeennek kellene állnia. Ezért aztán jobb megközelítés lenne, ha spin-offot készítenének egyszerű átdolgozás helyett. Ekkor a sorozat valamelyik másik karakterére összpontosíthatnának, mélyebbre ásva a múltba, jövőbe vagy csupán más szemszögből mutathatnák be az eredeti történetet.

A The Dark Days című film rajongói elképzelés, pletyka, hivatalosan nem tudni olyanról, hogy ilyen című film készülne.

Másik lehetőség az előzményfilm formája lehetne, amelyben feltárják mondjuk Panem múltját, de koncentrálhatnának a Kapitóliumra vagy a körzetekre is. Itt előkerülhetnének szintén érdekes karakterek is. De folytatást is készíthetnének, amelyben az új hatalom veszélyeztetné az újonnan beállt békét, középpontjában pedig Katniss és Peeta gyermekei lehetnének.

Milyen lehetséges történet elképzelések vannak?

A történet középpontjában rengeteg Panem-beli híresség állhat, hogy ők hogyan élték meg a történteket. Ez lehet Effie Trinket, Caesar Flickerman, Seneca Crane, Snow elnök, Cinna, Portia vagy akár Finnick Odair is. Ez utóbbinak akár külön története is lehetne, akárcsak Haymitch Abernathynak, Johanna Mason-nek de talán Mr. és Mrs. Everdeennek is [ha már - akkor Mellark. Na.] De egy spin-off erejéig elmélyedhetnénk a Békeőrök vagy esetleg a Játékmesterek életében is.

Ha úgy döntenek, hogy több főszereplő lesz, akkor akár körzetről körzetre is járhatnánk epizódonként, vagy minden egyes körzet győzteseinek főszereplésével is játszódhatna egy-egy rész. Ha tiszteletben akarjuk tartani, hogy A Kiválasztott 2. része időben hogy ért véget, akkor bemutathatnák, hogy például az életben maradt győztesek hogyan tértek vissza hétköznapi életükhöz, amely során egy-egy visszaemlékezés alkalmával megmutathatnák életüket a sötét napokban is és azt, miként hat rájuk mindez a jelenben.

Ez vajon csak TV-ben működne?

A spin-offok, előzményfilmek vagy folytatások nagyszerű lehetőséget biztosítanának a TV-s bemutatásra, de ez nem jelenti azt, hogy szélesvásznon nem állnák meg a helyüket. Elvégre is a könyvek mellett ez az, amit a rajongók már megkedveltek. Ráadásul, amikor egy rajongó úgy nő fel, hogy közben kedvel egy sorozatot, minden lehetőséget megragad, hogy aztán nosztalgiázhasson. Ezt már Az Éhezők Viadala Kiállítás is bebizonyította.

Nem lenne nehéz meggyőzni az embereket, hogy a fentebb említettek közül bármelyik ötletet megnézzék a moziban. Mivel Az Éhezők Viadala sorozat véget ért, az egész rajongótábor szívesen fordulna afelé a megjelenési forma felé, amely mindezt eddig is kínálta számukra.

Milyen egyéb, nem képernyős lehetőségek vannak még?

A korábban már említett dolgokon kívül vannak még további kreatív lehetőségek. Bár a filmek lényegében a könyvsorozatot adták vissza, a történetet akár képregény formájában is kiadhatnák. Mivel a Marvel és a DC képregényei egyre nagyobb sikereket érnek el, ahogy a közönségük egyre nagyobb lesz, a képregények is egyre népszerűbbek és népszerűbbek lesznek.

Másik nem képernyős lehetőség, ami épp mostanság történik a Harry Potterrel is, amire a rajongók már egy évvel korábban megvették a jegyeiket. Így van, a J.K. Rowling által írt színdarabról, a Harry Potter és az Elátkozott Gyermekről [A színdarab bemutatóját 2016 július 30-ára tervezik, egy nappal később pedig könyvben is megjelenik majd az anyaga. A hetedik kötet vége után tizenkilenc évvel játszódik, középpontjában pedig Harry Potter, akkor már mint a Mágiaügyi Minisztérium alkalmazottja, valamint legfiatalabb fia, Albus Severus Potter áll. - Forrás: Wikipédia] van szó. Az Éhezők Viadala főszereplőinek történetét is szívesen követnénk egy színdarab vagy musical formájában, lehetőség szerint Suzanne Collins írása alapján.

A lehetőségek tárháza tehát végtelen, de Te mit szeretnél, miképp éljen tovább Az Éhezők Viadala?
Forrás: MoviePilot

Érdekes a kérdés, bátran válaszoljatok rá, én magam is kíváncsi vagyok.
Ami engem illet, nehezen tudnék kilépni a mozi világából, illetve leginkább olyan verziók érdekelnének leginkább, amelyek számunkra is elérhetőek lennének Magyarországon - ahogyan például Az Éhezők Viadala Kiállítás nem az. Pedig azt is megnézném.
Én például örömmel fogadnék egy hangversenyt [pedig alapból nem élek-halok a műfajért] a filmben szereplő zenékkel, képernyős változatok közül pedig a mozi mozgatná meg a fantáziámat, abból is leginkább egy jó folytatás, Katniss és Peeta gyerekeivel, Gale-lel, Johannával - nem pedig előzményfilm.
Érdekelne a színpadi változat, csak én attól tartok, egy ennyi effekttel rendelkező történetet nem lehet színpadra állítani. A londoni színpadi változat csúszik - az idén nyárra ígért bemutatóhoz képest a színházat, amiben majd játsszák még építeni is csak jövő tavasszal kezdik tán el, szóval sokat csúszik.

3 megjegyzés:

  1. Engem érdekelne a előzményfilm, bár - mint említettem - a szívemhez nőttek a színészek karakterei és nagyon hiányoznának. Ezért is lenne jobb (számomra) a folytatás, ugyanazon színészekkel, bár tudom, ez nagy álom. De semmiképp sem Katniss és Peeta gyerekének a forradalmával! Ez tönkretenné az egészet, hogy hiába küszködtek és feleslegesen ordította Katniss azt, amivel megmentette a húgát a viadaltól. Nem, én abban látom a fantáziát, hogy más karakterek szemszögéből mutatja be a történetet, aminek egyetlen hátulütője lenne, mégpedig, maga az ismétlés. De akár a kevésbé múltban játszódó történeteket is szívesen megnézném (Haymitch viadala, a többiek viadala, Katniss családfővé válása, kicsi Peeta szerelme :D)
    Hogy ez sorozatban hogy lenne? Hát nem tudom, igazából nem szeretem a sorozatokat, kevésbé tömörek, ráadásul arra már biztos új szereplőket válogatnának.

    VálaszTörlés
  2. Engem egy jó előzmény film érdekelne,ami a Sötét Napokról szól és arról hogy milyen volt az első Viadal más szemszögből ( pl kapitoliumi, vagy 13.körzetbeli lakos), mert ugyan szeretem a szereplőket,nem arról van szó, de Katniss története számomra kerek

    VálaszTörlés
  3. Én szívesen látnám az Elválaszthatatlanokat egy mozifilmben, vagy egy filmet ami az epilógus után játszódik.

    VálaszTörlés