2016. július 26., kedd

A Beavatott bukása egy korszak végét jelenti?

A korszak, amelyről a Bustle beszél a "két filmben bemutatott utolsó kötetek korszaka" lenne, de olyan hosszú lett volna ez így, hogy nem akartam címbe kitenni.

A Bustle cikkét nem fordítom most szó szerint, hanem egy összefoglalót kaptok belőle, ami igazából fene nagy meglepetéssel nem szolgál, csak összefoglalja az elmúlt évek tapasztalatait, ráadásul olyan témát feszeget, ami egyrészt érinti Az Éhezők Viadalát is, másrészt pedig olyat, amiről mindenkinek van véleménye.

A Beavatott bukása vagy inkább az, hogy ez a rendszer be fog bukni, már évek óta benne volt a levegőben, mondhatni efelé haladtunk, szóval a dolog nem meglepő (azért én személy szerint sajnálom a Beavatott-rajongókat, nem ezt érdemelték!). Most, hogy az utolsó filmet nem mutatják be a mozik, hanem "csak" TV-film készül belőle, arra késztet minket és persze leginkább a filmstúdiókat, hogy átértékeljük, átértékeljék a nagy költségvetésű játékfilmsorozatok zárásával kapcsolatos tapasztalatokat. Úgy tűnik, a piac elért egy pontra, ahol már nem működik az, hogy minél több filmet készítsenek el minél rövidebb idő alatt, illetve, hogy minél több film, annál több a haszon. 

A minta a Harry Potter sorozattal kezdődött, amikor is a sorozatot gyártó filmstúdió, a Warner Bros. úgy döntött, az utolsó kötetet két részben mutatják be. A Harry Potter és a Halál Ereklyéi [amerikai] könyvváltozata 607 oldal és a cikk szerzője [aki rajongója a sorozatnak] szerint megállta a helyét a két filmes befejezés. Ez mindenkinek jó volt, hiszen a) a rajongók minden megfilmesített részletnek örültek, b) a könyv maga elég tartalmas volt, hogy indokolt legyen a vágás, c) a filmstúdió jól járt a két filmmel, hiszen még nagyobb bevételt hozott.



A cég mintha ezzel a cselekedetével gátakat bontott volna le, úgy követték ezt a mintát további, sikeres franchise-ok is, így rövid időn belül két filmen láthattuk az Alkonyat, Az Éhezők Viadala utolsó kötetét is és ez volt a terv a Beavatott-sorozat esetén is.
Az Alkonyat: Hajnalhasadás könyvváltozata 756 oldal, ráadásul van egy olyan fontos váltás a kötet közepén, amely indokolja a két részben való bemutatást, ám A Kiválasztott esetén már többen kétségbe vonták a két részben való bemutatás létjogosultságát.


A Suzanne Collins által írt Kiválasztott mindösszesen 390 oldal és nem volt olyan tömény a cselekménye, amely miatt valóban indokolt lett volna a két film elkészítése. A Kiválasztott 1. részében olyan lassan haladt a cselekmény, hogy a kritikusok és azok, akik nem voltak a könyvek elvakult rajongói, sokan megunták, így esetleg már el sem mentek az utolsó filmre. A számok ezt jól bizonyítják, hiszen a legnagyobb bevételre az első két film, Az Éhezők Viadala és a Futótűz tett szert, majd ezt követi a Kiválasztott 1. és 2. része [picit eltér a korábban kitett statisztikám, de a lényeg, miszerint az utolsó filmre a mozinézők ráuntak a sorozatra, EBBŐL a cikkből is kiolvasható]. Márpedig egy filmstúdiónak az a célja, hogy a sorozat előrehaladtával további rajongókat szerezzen, ne pedig elveszítse a már meglévőeket. Az utolsó film bevételi adatainak jelentős visszaesése pedig nem volt túl jó előjel nagy általánosságban sem.
Szerencsére Az Éhezők Viadala még "megúszta", a bukás - már ha lehet arról beszélni ilyen jegybevételi adatok mellett - csak az utolsó filmmel érkezett, így mi, rajongók végigkövethettük a teljes sorozatot, sőt, mint azt olvashatjátok, a filmstúdió még mindig nem mondott le arról, hogy valamilyen formában továbbra is életben tartsa a történet világát.


Így érkezünk el a Beavatott-sorozathoz. Ez a sorozat is népszerű regényeken alapul és a korábbiakhoz hasonlóan szintén fiatal közönséget céloz meg, ám immáron nem az egyetlen ebben a műfajban. A sorozat folyamatosan veszítette el rajongótáborát. Az első film még 143 millió dollár bevételre tett szert [az USÁ-ban], a második, A Lázadó filmváltozata már 20 millió dollárral kevesebbet, a harmadik film, A Hűséges I. része pedig mindösszesen 64 millió dollárt keresett az USÁ-ban. Ezután olyannyira lecsökkent a negyedik film iránti érdeklődés, hogy először a produkciós költségvetést nyirbálták meg, majd múlt héten bejelentették, hogy az utolsó részt csak TV-filmként készítik el ahelyett, hogy a mozikban is meg lehetne nézni. És hogy mit is jelent mindez?


Hogy a filmstúdióknak változtatniuk kell. Mivel az ifjúsági sorozatok piaca telített lett, a stúdióknak ahelyett, hogy előre bejelentenék és leszerződtetnék a színészeket három-négy filmre, a korábbiaknál kicsit jobban utána kellene járniuk van-e rá egyáltalán igény. Illetve a fiatalabbaknak olyan filmeket kellene kínálni, ami miatt tényleg nagyon izgatottak vagy ami(lye)t nem láttak még korábban.

A Beavatott rajongókat pedig azzal tudjuk vigasztalni, hogy a TV-s spinoff sem feltétlenül elvetemült ötlet, hiszen más könyvsorozatok is állták már meg helyüket a TV világában, gondoljunk csak a Vámpírnaplókra, a moziként (szintén) elbukó Árnyvadászokra vagy az HBO nagy sikerű sorozatára, a Trónok Harcára.
Forrás: Bustle

6 megjegyzés:

  1. Mikor megismertem a Beavatottat, akkor oda-vissza voltam érte (jó mondjuk akkor még nem ismertem a THG-t :D és nem tudtam milyen, amikor tényleg felnézel egy történetre) és hiába voltak jók a változtatások a második részben, valahogy már nem azt az érzést adta vissza, így már csak kíváncsiságból néztem meg a harmadik részt, és én már korábban észrevettem, hogy ez nem fog sokáig kitartani.
    De nem igazán izgat, hogy akár a Beavatott, akár más film abbahagyja ezt a kettévágást, kivéve akkor ha indokolt (na meg kivéve akkor, amikor a pénzt nézik).
    Viszont sorozatra, vagy spin-offra nem igazán szánnám rá magam, már csak a bosszankodás miatt sem, tanulva a Végzet Ereklyéi-től.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel az egésszel nekem a következő a bajom:
      Már a HP-nál tudni lehetett, hogy a dolog arra megy ki, hogy az embereket még egy alkalommal berángassák a moziba, vagyis plusz haszon. De azt mondom, ez oké is a fentebb ecseteltek miatt, hisz a rajongók minden megfilmesített jelenetnek örülnek, szerintem ezért hajlandóak is vagyunk fizetni.
      A HP-t nem követem, de azért annyi hozzám is eljutott, hogy azért elég sikeresek voltak az utolsó filmek, rajongó ismerőseim azért vannak, szóval tudom, hogy imádták az utolsó részeket.

      Alkonyat-fronton már érintett voltam és érdekes módon ott már a színészeket is megosztotta, hogy kell-e a két rész. Jó-e az, ha Bella két órán keresztül szenved amiatt a természetellenes terhesség miatt, halad-e majd eléggé előre a cselekmény. A könyvet szét lehetett szedni két részre, Bella kb a könyv közepén lesz vámpír, szóval a Pt. 1-ben még ember, a 2-ben vámpír, a két filmnek megvan a maga konfliktusa, megállnak a lábukon. Így utólag azt mondom, jó döntés volt.

      Az Éhezők Viadalánál együtt követtük végig az eseményeket. Még nem jött ki az első film, amikor Woody Harrelson volt szíves elszólni magát egy interjúban ("négy istenverte filmre írtam alá" - mondta még 2011. őszén tán). Én már eleve úgy olvastam a Kiválasztottat, hogy kerestem, szét lehet-e szedni és ha igen, hol? Peeta kiszabadítása még bőven az első felében van. A könyv eleve 3 egyforma részre tagolódik. Az a baj(om) ezzel, hogy süt róla a pénzsóvárság. Hogy a haszon reményében szedték szét a könyvet két filmre. Persze meg lehet ezt is érteni és én rajongóként szintén élveztem, hogy sok részletet megkapunk a könyvből, én nem vagyok cselekményorientált, szóval nekem a Pt. 1. is tetszett, megvoltam akciójelenetek milliói nélkül, de ha belegondolunk abban a filmben tényleg nem sok minden történik. Emiatt tehát a korábbiaknál még öncélúbbá és haszonelvűbbé válik a szétszedés.

      A Hűségest nem olvastam (tudom, mi a vége és felcs***tt!), de olvastam olyan véleményt, hogy abban sincs egy pont, aminek mentén megállja a helyét a vágás, szóval már itt (is) kilóg a lóláb.
      DE! A film készítői meghoztak egy döntést és haszon ide vagy oda, szerintem nem szabadna figyelmen kívül hagyniuk, hogy ennek a sorozatnak egy egészen komoly rajongótábora van a hanyatlás ellenére is. Lehetne turbózni a marketingen (bár a marketingesük az Éhezők Viadalás Tim Palen), fenntartani az érdeklődést, megnyirbálni a költségvetést, árukapcsolást csinálni, mittomén! De meghozni egy rossz döntést, majd amikor bebukik, cserben hagyni azokat, akik _azt_ a 64 millió dollárt megtermelték, hát minimum gusztustalan. Egyszerűen nem tudok napirendre térni fölötte.

      Törlés
    2. Egyetértek veled.
      A HP-t annyira nem követtem nyomon, csak megnéztem az összes részét, amikor már mind megvolt és ennyi.
      Az Alkonyatnál jól jött ki (mondjuk szidtam én eléggé a függővég miatt őket), de akkor is.
      A THG-nál már kevésbé de mint említetted: bármennyit el tudnék belőle viselni.
      A Hűséges meg már nem is tudná letagadni a valódi okát.

      Törlés
  2. Lehet, hogy csak azért nem voltam megfelelően informálva, és sok más Beavatott rajongó sincs, mert nincs nekik is egy Ancsijuk, akik ellátják hírekkel..:) Nagyon kellett volna egy magyar rajongói oldal, mert én személy szerint azt sem tudtam, hogy ketté bontják.
    Voltak felröppenő hírek, de semmi hivatalosat nem láttam, konkrétan a prmó sem jutott el hozzám, az előzetest sem tudtam, hogy megjelent, szóval... :/ Lehet, csak rossz helyen keresgéltem.
    Nem láttam még a Hűségest, de a barátnőm mondta, hogy szerinte nem szedték ketté, mert sehova sem volt kiírva, hogy part 1 (?) úgy, ahogy Az Éhezők Viadalánál, és a többinél ez megtörtént...
    Olvasta a könyvet, de azt hitte annyira megváltoztatták a végét, hogy mégsem történt meg az a bizonyos dolog.
    Kicsit felidegesített, még eljátszom a gondolattal, hogy egyáltalán megnézzem ezt a filmet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Volt magyar oldal, és amíg ment, kinn is volt nekem blogajánlóban, mert jóban voltam a szerkesztőjével és mert amíg ment jó is volt. A szétvágás pont kinn is volt, csak aztán abbamaradt az oldal sajnos.

      Ha megnézed itt a cikkben lévő képet is, azért nem volt Part 1 a film végén, mert itt más lett volna a két film címe: Allegiant (Hűséges) és Ascendant.
      Különben a promó szerintem a helyi forgalmazóknál sem túl erős (pláne, ha ennyire nincs képben a mozinéző egy sorozattal!), és nem is keresik a lehetőségeket se. Na, mindegy, ebbe ne menjünk bele, messzire vezetne :)

      Törlés
    2. A Beavatotthoz találtam egy rajongói oldalt, de aztán többre jutottam egyedül a hírszerzéssel így hanyagoltam, most meg ott tart az oldal, hogy inkább a fic-ekért érdemes benézni.
      Néztem a premiert is és nem tudtam elképzelni, hogy egy kis sátorban tartották meg. Ég és föld a THG és a Beavatott közti promó.

      Törlés