2016. június 7., kedd

10 hiba Az Éhezők Viadala filmváltozatában

A Movie Mistakes videója 10 folytonossági hibát emelt ki a sorozat első filmjéből, amelyeket szerintem a legelvakultabb rajongók sem igen vettek észre. Ezek olyanok, hogy több részben lettek felvéve és két felvétel között történt valami apró változás, ami maguknak a szereplőknek sem tűnt fel és annak a szakembernek sem, aki a folytonosságért felelős (úgy rémlik, erre van külön ember). 

Itt most előbb a videó, ugrás után pedig a fordítás/magyarázat. Nektek feltűnt ezek közül valamelyik?




  1. Amikor Katniss nyugtatgatja Primet, keze a húga feje tetején van. Amikor azonban a kamera nézőpontot vált, Katniss keze eltűnik onnan és lejjebb jelenik meg.
  2. Amikor Effie kihúzza Prim nevét és kinyitja a nevét tartalmazó cetlit, az azt bezáró kis fekete ragasztó szemből bal oldalon látható. Amikor azonban felolvassa a nevet, a fekete ragasztó már jobb oldalon látható.
  3. Amikor Katniss önként jelentkezik Prim helyett, az izgalom hevében hajának egy része kibomlik és összevissza száll. Ám egy pillanattal később ismét rendezettebb állapotban látjuk viszont.
  4. Az Éhezők Viadala felvonulásán, amikor elhaladnak a Kiválasztottak, fogataik nyomában virágeső nyomai látszódnak. Ám, amikor a fogatok behajtanak a főtérre, mögöttük az út tiszta, nyoma sincs a virágoknak. [Ez megvolt korábban, erre emlékszem!]
  5. Ezt nem pontosan értem, mert valamit azzal kapcsolatban kifogásol, hogy az első képen Cato mellett balra Clove-ot látjuk, egy vágás után pedig Marvel mellett jobbra Glimmert. De szerintem ez nem hiba, hiszen a két lányt nem kicserélték, hanem így állnak sorban balról jobbra: Clove, Cato, Marvel, Glimmer. Vágás előtt az első hármat, utána pedig az utolsó hármat látjuk. Mondjuk a két lány kegyetlenségét hasonlítja össze. De ebben mi a hiba?
  6. A Viadal előtti utolsó interjú alkalmával Katniss arca először szabadon látható, majd egy vágás után haja már az arcába hull. Egy következő vágásnál viszont ismét nem láthatóak a szabadon kószáló fürtök.
  7. A tűzvész alkalmával a narrátor azt hiányolja, hogy nem mutatják, amikor Katniss elteszi a kötelet, amivel a fához kötözi magát, később azonban nála van ugyanaz a kötél. Szerintem ez már a kekeckedés kategória.
  8. Mielőtt Katniss felrobbantaná a Hivatásosok készleteit, arca először árnyékban van, ám egy vágás után máris rásüt a nap. (Amúgy a 6-oshoz hasonló hajzűr is megfigyelhető.) A lövés után Katniss ismét árnyékban látható. Hogyan lehetséges mindez, ha közben Katniss nem mozdult el helyéről?
  9. Amikor a "Lakoma" van, Clove felsérti Katniss szemöldökét késével. Ám a verekedés hevében a sérülés nem látható. Nyilván itt Jen dublőre verekszik helyette, akit minden valószínűség szerint nem sminkeltek ki rendesen.
  10. Amikor a Rókaképű lány meghal, Katniss megkönnyebbülésében átöleli Peetát. Az első vágókép tanúbizonysága szerint a nyakát öleli, ám egy vágás után úgy látszik, mintha mégis kicsit lejjebb karolta volna át Peetát.

2 megjegyzés:

  1. Korábban ebbe belefutottam youtube-on. A legtöbb azért elég szánalmas, tényleg szimpla kötöszködés. Hogy Katniss Prim fejét 5 cm-el arébb fogja, vagy a kócós haj vs. rendezett haj esete, ami szinte minden filmben észrevehető, vagy akár az, hogy azt hiszi hogy Clove-ot kicserélték Glimmer-re is azt mutatja, hogy nagyon nincs tisztában a sztorival, de persze így a legkönnyebb kritizálni valamit ugye... :)

    VálaszTörlés
  2. A 2, 4, és a 9, amivel egyetértek, mégsem csinálok bolhából elefántot.
    Azonban a "hajas" és "ölelős" részeknél simán fel lehet úgy fogni, hogy a vágások közt idő telik el, így kimarad az a rész, amikor a haja, vagy a keze lejjebb csúszik.
    A 8-asnál pedig tisztán látszik, amikor Katniss egy kissé előredől a lövéshez (látható, ahogy a lövés után a hátsó lábára helyezi a testsúlyát) és ha épp az árnyék határán áll, akkor simán lehet, hogy kihajol a napra.

    VálaszTörlés