2016. június 22., szerda

10 (szerkesztési) hiba a Futótűz filmváltozatában

Nemrégiben láthattátok ennek a videónak Az Éhezők Viadalás előzményét, ám a Futótüzes verzió alig néhány napja került fel YT-ra, szóval már csak folytatom a remek sorozatot. Ugrás után persze fordítás/magyarázat.

Nézzük, mit néztek be a Futótűz szerkesztői. Rakoncátlan hajtincsek, eltűnő vércseppek, kifogyhatatlan mennyiségű nyílvessző - és egy misztikus jelenség Haymitch piás üvegével. Íme:


  1. Rövid bevezetés után ismertetik csak az első hibát, amely egy, az Éhezők Viadalában látott hajas trükközés. Amikor Katniss Snow elnökkel beszél, az egyik vágóképen kilóg a haja oldalra, majd a következőn már nem.
  2. Amikor lelövik az idős férfit a 11. körzetben, olyan közelről lövik fejbe, hogy vérnyomoknak kellene maradni utána, ám ez a fenti látószögből már nem látszik. [Mondjuk ez simán lehet az életkor besorolás miatt is.]
  3. Ismét egy hajzűr. Egyik képen még van szélben lengedező hajtincse Katnissnek, a vágás után már nincs, a következő vágásnál pedig ismét lengedezik a hajtincs. Most akkor mi van? [Kezdem azt érzeni, túl jól meg lett csinálva ez a film, ha csak ilyen hibákat találnak benne.]
  4. Amikor kihirdetik a Nagy Mészárlás szabályait és Katniss elmegy leinni magát Haymitch-hez. Ekkor Haymmitch már iszogat, kezében az üveg. Aztán a kamera szemszöget vált és valami megváltozik az üveggel. Elviekben kommentben kellene megmondani, hogy mi. Az üveg szöge egyértelmű, de szerintem az nem hiba, lejjebb ereszthette Haymitch az üveget pillanatok alatt. Vannak olyan tippek, hogy Haymitch hiába ivott, az üvegben ugyanannyi ital van, illetve, hogy eltűnik róla a címke. Ez csak azért érdekes, mert szerintem nincs is rajta. Amit az előző képsorokon látunk, az Haymitch keze, illetve a mögötte lévő pult világosít bele. Ti mit láttok itt?
  5. Amikor Katnisst kisorolják a Nagy Mészárlásra és sír, a képen látható könnycseppjének a szája felé kellett volna lecsordulnia, ám mégis kitért onnan [valszeg CGI segítségével]...
  6. Na, ez már nem olyan uncsi. Amikor Katniss belép az íjászkodós szimulátorba, nyolc nyílvesszője van, amelyek közül kilő kilencet és még így is marad neki. Ez valóban misztikus!!
  7. Amikor Cinnát elkezdik ütni kivégzői, először nekivágják az üvegcsőnek, amibe Katnisst bezárják és erre ráfröccsen Cinna vére. Ám a vágás után, amikor Katniss tehetetlen fájdalmát mutatják, a vér már nincs ott, az üveg kristálytiszta.
  8. Amikor Katniss megkapja a csapot, úgy üti bele a fába, hogy a vízszintesen áll benne. A vágás után azonban, amikor Katniss inni kezd, a csap már ferdén lefelé áll ki a fából.
  9. Amikor meghal a morflingfüggő nő, Katniss a tengerben áll és egyetlen nyílvessző sincs a tegezében. Ám nem sokkal később, amikor a nyers halat eszik, tegeze ismét tele van nyílvesszőkkel. Vajon az őserdőben teremtek vagy Haymitch küldött neki ezüst ejtőernyővel?
  10. Amikor Johanna rátámad Katnissre, tisztán látszik, hogy Katniss nyaka teljesen véres. Ám később, amikor felrobbantja az erőteret és rávilágít a fény, a vér nagy része eltűnik.

4 megjegyzés:

  1. Mondjuk nem akarok közekedő lenni de én nem értek eggyet a 9.-kel mert aki olvasta a könyvet az tudja nem csak egy tegezt hozott el Ketniss a Bőségszarutól. Jó tudom hogy nem mindenki olvasta a könyvet de azért nem kell minden apróságba belekötni.

    VálaszTörlés
  2. A 9-es nem hiba, ott van egy időbeli ugrás, volt idejük visszamenni és kiszedegetni az elhullott majmokból.

    VálaszTörlés
  3. A 9.-et én se venném hibának, de szerintem elég semmiségeken akadt fel, és más filmekben sokkal nagyobb hibák vannak. :)

    VálaszTörlés
  4. Hát a nagy részével ismét sem értek egyet.
    Ilyen a hajzűr, ami akár a szél, vagy a mozdulat is megmozdíthatja, csak épp nem a kamerában történik.
    A piás üveg meg csak Haymitch mozdíthatta úgy. Valamint Cinna vérének a hiányát
    pedig azzal magyaráznám, hogy az ott van, csak nem Katniss fejénél verték bele, így az egy kicsit lentebb van, ami ugye már nincs benne a kamerában.
    Az ötöst nem igazán értem, hogy miért baj a könnycsepp, de biztos :)
    A nyolcas meg mondhatnám azt is (ha már így elkezdtem ennyire védeni a filmeket), hogy szemből máshogy néz ki, mint oldalról xD
    A kilencesnél az olvasok tudják, és még Johannásnál, könnyen megeshet, hogy Katniss izzad, és lemossa a friss vért a nyakáról, vagy ismét az időugrásban letörli azt.


    VálaszTörlés