2016. június 28., kedd

100 éven belül hobbivá válhat az embervadászat?

A Dailymail cikkét magyar bulvárlapban is megtaláltam már, de nagyon rémisztő a téma, ezért szeretném a lehető legkevésbé bulvárosan feldolgozni, ezért az eredeti cikket fordítom. Ez a cikk már az összefoglalójában arról ír, hogy 2200-ra a gazdagok hobbijává válhat az embervadászat, amelyet közvetít majd a tévé és legénybúcsúk közkedvelt "szórakozása" is lehet. Hogy a természeti változások miatt a szegények és gazdagok közötti különbségek egyre nagyobb arányúak lesznek és hogy a jövőben az embervadászatnak az lesz a célja, hogy meggátolja a túlnépesedést, ám emellett lesz benne némi perverz élvezet és izgalom is. Mondtam, hogy rémisztő, ugye?


A nagy sikerű Éhezők Viadala története a disztópikus jövőben játszódik, ahol arra választanak ki gyerekeket, hogy egy, a televízió által is közvetített élet-halál harcban vegyenek részt. Bár a történet félelmetes alapötlete egyelőre csupán fikció, a nem is olyan távoli jövőben valósággá válhat a világ, amelyben általánosak lesznek az embervadászatok. 
Lancashire Központi Egyetemének egyik turizmus szakértője azt állítja, hogy az embervadászat 100 éven belül a gazdagok hobbijává válhat.

A Futures című szaklapban megjelentetett tanulmány azt állítja, az embervadászat a legénybúcsúk vonzó szenzációja is lehet. Sőt, mindez 100 éven belül akár sporttá is válhat, amelyet 2200-ra a tévé is közvetíthet majd - akárcsak Az Éhezők Viadalában. 

Daniel Wright, a kutatás vezetője így nyilatkozik a tudományos lapban:
- 2200-ra a halálos kimenetelű embervadászatok az idegenforgalmi szórakozás szerves részét képezik majd és mindezt a gazdag-elit valósítja majd meg.

A kutatás arról is ír, hogy a turizmusnak már mára is van egy sötét oldala, hiszen az emberek manapság előszeretettel járnak nyilvános koncentrációs táborokba illetve olyan múzeumokba, amelyek középpontjában a kínzás áll, mint például a londoni Clink Prison múzeum.

Ez a halál iránti látszólagos elragadtatás vezet majd oda, hogy a 2100-as évek elejére már az embervadászat is egyfajta földalatti sporttá válik. 
Wright így fogalmazott ezzel kapcsolatban:
- A halál iránti múltbéli és jelenkori elkötelezettség, a halál és az emberekkel szembeni atrocitások hatására az emberek egyre jobban hozzászoknak majd a halál látványához és ezt a jelenkori szórakoztatási ipar, a mozifilmek és a média is jelentősen befolyásolja.
Forrás: Dailymail

2 megjegyzés:

  1. Én mindig mondom, hogy már minden volt a valóságshow-kban. Szex, verekedés, szexuális zaklatás, rasszista megnyilvánulások stb., egyedül az maradt ki, hogy az emberek ténylegesen is öljék egymást a kamerák előtt. :-/ És amennyire nagy szakadék van már most a gazdagok és a szegények között, plusz amennyire a gazdagok már most elszakadtak a realitásoktól (lásd, sok gazdag ember törvénytelen dolgot is megtehet, úgyis megússza), simán el tudom képzelni sajnos, hogy nemsokára valóra válik az Éhezők Viadala. :(

    VálaszTörlés
  2. I volunteer... nem, ez még viccnek is rossz. Komolyra véve, elég elszomorító lenne, hogy Suzanne feleslegesen fáradozott, ezzel a trilógiájával (és lényegében az egész könyveivel), ha ennek hatására kezdenék el ölni egymást az emberek, az ellenkező hatást érve el, mint az eredeti. Én mindenesetre nem tudok komolyan megijedni a fent említettel (talán azért mert 2200-ra már én sehol sem leszek?), de valahogy nem tudom elképzelni, hiába megtörtént már ez egyszer.

    VálaszTörlés