2016. február 7., vasárnap

A Lionsgate tavalyi utolsó negyedéves pénzügyi beszámolójáról

Talán utoljára érint minket ilyesmi, mégis érdemes pár szóban megemlíteni, hogy a Lionsgate részvényeinek ára mélyrepülésnek indult, miután Az Éhezők Viadala sorozat utolsó része, A Kiválasztott 2. rész mindössze 650 millió dolláros összbevételével a vártnál jóval alul teljesített.


A stúdió elemzői több okot is látnak emögött: európai piacokon szerintük a párizsi terrortámadás, Kínában a túltelített mozipiac okozhatott visszaesést és úgy általában is úgy vélik, körülbelül 50-100 millió dollár bevételtől a Csillagok Háborúja legújabb részének alig néhány héttel későbbi megjelenése fosztotta meg a stúdiót.

Felmerült az Odüsszeia sorsa, amely filmet (készülő sorozatot?) Francis Lawrence rendezésével és Nina Jacobson producerkedésével terveznek - avagy bevált csapaton ne változtass - és a stúdió 2017. nyarán már számol anyagilag a filmmel, vagyis lassan elkezdődnek annak előkészületei is.
A beszámoló során egy elemző felvetette, hogy jó lenne, ha Jennifer Lawrence játszana a filmben, amivel a stúdió képviselője is egyetértett.

A kintiek várták volna, hogy szó essen Az Éhezők Viadalával kapcsolatos egyéb produkciókról, például nagy várakozás övezi Az Éhezők Viadala Kiállítás következő helyszínének bejelentését, de a nyáron Londonban bemutatásra kerülő színpadi változattal kapcsolatban sem nyilatkozott ezúttal a stúdió.
Forrás: TheHollywoosReporter, QuarterQuellOrg Twitter

6 megjegyzés:

  1. Azért estek a Lionsgate részvényei, mert véget ért az egyetlen értelmes franchise-uk. A stúdió elemzői inkább azon gondolkozzanak, hogy ezután mivel fogják betölteni az űrt. A film valóban alulteljesített, de ebben elhanyagolható faktor a Star Wars, vagy a terrortámadás (aminek maximum Franciaországban volt mérhető hatása). A szomorú igazság az, hogy a nézők egy részét már nem érdekelte a két befejező rész, és a stúdió nem tett meg mindent, hogy őket visszacsábítsa, a marketing maximum közepes volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó, hát az ürügykeresést én is kamunak tartom, csak leírtam, amit olvastam.
      Amúgy én azt tartom hibás lépésnek, hogy a Lionsgate felértékelte az európai piacot, de mindezt az USA piac ellenében tette.
      Én már a Futótűznél sem teljesen értettem, hogy miért épp Londonban volt a világpremier, de aztán a nyilván ez megnyomta a tengerentúli bevételüket, oké, de hogy aztán a Kiválasztott 1. és még a 2. részéé is itt volt azt indokolatlannak tartom. (Azt el tudom képzelni, hogy könnyebben/olcsóbban megkaptak bizonyos forgatási helyszíneket mondjuk Berlinben, annak fejében, hogy ott volt a világpremier - de nem értek hozzá, hogy ilyen egyáltalán felmerül-e.)
      A baj inkább az, hogy a kintieknek nagyon apró falatokkal be kellett érni. A helyükben én is méltatlannak éreztem volna, hogy az utolsó film világpremierje sem ott volt, ráadásul a Los Angeles-i premier streamjét kezdés előtt alig néhány órával törölték. És persze a press tour nagy része is Európában volt. Nem vagy alig volt megszólítva az USA közönség. Ez tény.

      Törlés
    2. Nem vagyok benne biztos, hogy egy világpremiernek mennyire komoly jelentősége van az adott országban, de mivel az Éhezők Viadala sokkal USA-centrikusabb, mint a blockbusterek többsége, ezért én se nagyon értem, hogy miért rakták el Londonba, vagy Berlinbe.

      Törlés
  2. Misafecoval egyetértek. Pedig gondolkodtam,hogy utolsó rész, biztos sokat kaszálnak.De nem..

    Szerintem sem volt köze egyikhez sem.inkább a marketing.
    Én speciel nagyon vártam valami vírusvideót/hasonlót. Ami volt,az meg nagyon nem tetszett (szvsz)Egy kicsit elrugaszkodtak szerintem azzal,hogy uralkodós /diktátoros stílusban csinálták meg. De lehet más,máshogy látja.

    De Egyébként csodálkozom is. Hisz általában ha egy filmnek két része van akkor az emberek mindig a 2.-ra ülnek be. Inkább kíváncsiak arra mi a vége a fimnek.
    Nem tudom nekem anno a Futótűznél olyan érzésem volt,hogy kb az egész világ azt várja és olyan is volt a hangulata. Persze a könyvnek is nagy szerepe van
    Te mit gondolsz Ancsi ? 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, szét kellett volna húzni jobban a filmeket és jobban feltüzelni előtte a várakozást. Meg azt, amit fentebb írtam, hogy kicsit összességében is jobban kellett volna tisztelni az amerikai nézőket.
      Marketing kapcsán nekem az volt a gondom, hogy későn indult el és nem volt egyenletes. Hiányzott még egy karakterposzter sorozat, de leginkább egy filmzenei album.
      És azt is érdemes lenne tudni, hogy a veszteség miből adódott: kevesebben mentek el megnézni a filmet tényleg, vagy aki elment, már nem nézte meg többször, ami az első két filmnél jellemző volt. Nem tudok magamból kiindulni, mert én mindegyiket 2-szer láttam moziban.
      Szóval passz.

      Törlés
  3. Szerintem sokaknak inkább az volt a baja, hogy kettévágták a befejezést. Én azt gondolom, rengetegen csalódtak a színvonal csökkenés miatt, mert sajnos az utolsó két film az első kettő közelében sincs, és mondjon bárki bármit, ez tény. (mondjuk nekem nem sok bajom van a befejező résszel, de tudom, rengeteg embernek nem jött be)

    VálaszTörlés