2016. február 12., péntek

San Francisco-ban él tovább a világjelenség

Az Éhezők Viadala Vándorkiállítás február 13-tól május 31-ig [legalábbis a hivatalos oldalon addig lehet jegyet foglalni, de a cikk július 10-et említ] San Francisco-ban látogatható. Így ír erről egy helyi lap:


Ahogy az ember belép a San Francisco-i Szépművészeti Palota nagy duplaajtaján, Az Éhezők Viadala Világa tárul a szeme elé. A terem minden sarkából Panem hangjait hallani, így a látogatók gyorsan elmerülnek a 12. körzet poros és félhomályos Zugában.
Az Éhezők Viadala könyvek és filmek rajongói számára nem véletlenül ismerős a helyszín. A kiállítás tervezői gyakorlatilag újra megalkották a filmek egyes helyszíneit, a filmben használt tényleges kellékekkel, jelmezekkel és eredeti hanghatások segítségével keltik Katnisst életre - még a Fecsegőposzáta kitűző is ott van az apró gombok és egyéb csecsebecsék között.

A kasszasiker sorozat legújabb megjelenési formája, Az Éhezők Viadala Kiállítás nem egy hagyományos hollywoodi jelmez- és kellékbemutató. A San Francisco-i múzeum Innovációs termében berendezett kiállítás az ívelt formájú teremben nyitott mennyezetével a film nagy tekintélynek örvendő, részletesen kidolgozott jelmezei, átgondolt kellékei közé és élethű helyszíneire röpíti a látogatókat, a kiállítás során pedig szemtanúi lehetnek a film látványos kaszkadőr mutatványainak és vizuális effektjeinek.

San Francisco a második állomása a Lionsgate filmstúdió vándorkiállításának, amelyet 18 hónapig tartott megépíteni, mielőtt tavaly nyáron megnyílt New Yorkban. 
- Felismertük, milyen különleges ez a sorozat és milyen fontos témákkal foglalkozik - mondta a Jenefer Brown Lionsgate helyi szervezetének alelnöke. - Az volt a célunk, hogy elérjük, hogy a rajongók még közelebb kerülhessenek ehhez a sorozathoz és még személyesebben beleélhessék magukat a történetbe.


Katniss utazásának legfontosabb pillanatait hét különböző galériában mutatják be: a kezdeti szegénységet a 12. körzetben, Katniss nagykorúvá válását a Kapitóliumban és a Viadalokon és Fecsegőposzátává válását a 13. körzetben. A galériák látogatása során 15 interaktív állomás is megtekinthető, amelyek közül az egyik során egy zöld háttér elé beállva Katniss és Peeta felvonulási fogatában láthatjuk magunkat; de látható egy interaktív Játékmesteri Állomás is, amely közelebbi betekintést enged a Viadalok kulisszatitkaiba; található egy érzékelőkkel ellátott kamera, amely előtt Sam Hargrave kaszkadőr koordinátor mozgását utánozhatjuk; és vannak olyan állomások is, amelyek segítségével a látogató belehelyezheti magát egy-egy propaganda filmbe.

A sorozat köteteinek gondolatébresztő voltát "Az Egyén Ereje" nevű olyan kijelző jelképezi, amelyen olyan elgondolkodtató kérdések olvashatóak, mint hogy "Mi a háború ára?" Az itt adott válaszaink hozzáadódnak a nap többi látogatójáéhoz.
Egy újabb interaktív állomáson csomókötöző képességeinket próbálhatjuk ki, amely gyakorlatilag ugyanaz az állomás, amelyet a Futótűzben is láthattunk [volna, ha nem vágják ki]. Egy másikon pedig Panem hi-tech interaktív térképét láthatjuk, ahol csak a legtalálékonyabb látogatók fejthetik meg, hol is rejtőzik a 13. körzet. 


A legfontosabb, hogy a rajongók azért szeretik annyira ezt a Kiállítást, mert hiteles. Minden fontos momentum megjelenik Effie különc (és tényleg kényelmetlennek tűnő) ruháitól és cipőitől Cinnáig, akinek vázlatfüzetébe akár bele is lapozhatunk. Persze Katniss minden egyes arcát is újra láthatjuk, akár csak az íjait és a Lángra Lobbant Lány ruháját. A Kiállításon még egy 13. körzetben játszódó törölt jelenet kellékei is láthatóak.
Figyelemreméltó az is, hogy a kiállítás tervezői a legapróbb részletekre is odafigyeltek, például a 13. körzet óvóhelyén kilátszik Kökörcsin farka a függöny mögül.
- A filmek során olyan hatalmas gondot fordítottak a részletekre, hogy mi magunk is fel kívántunk nőni ehhez. - mondta Brown. - Rajongóinknak hatalmasak az elvárásai. Ha valamit nem csinálunk jól, első dolguk lesz számon kérni rajtunk. 

Ezzel nem lesz gond. A kiállítás annyira lélegzetelállító, hogy az embernek szinte kedve támad önként jelentkezni a Viadalra. 
Forrás: MercuryNews

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése